Wat verdient een Tandarts?

wat verdient een tandarts? Check het tandarts salaris en vergoeding in loondienst

Veel mensen vragen zich af wat een tandarts nou eigenlijk verdient per maand. De tandartsrekeningen kunnen flink oplopen en veel mensen hebben de tandartsdekking niet in hun zorgverzekering aangevinkt. 

Terug naar het inkomen, veel factoren hebben hier invloed op. Een tandarts met een kleine praktijk heeft veel minder omzet dan tandartsen met een grotere praktijk. Daarentegen hebben grotere praktijken weer meer medewerkers, die allemaal een maandelijks loon ontvangen. Het inkomen van een tandarts is dus in feite afhankelijk van de grootte van de praktijk in combinatie met het aantal klanten dat hij heeft.

Wat verdient een tandarts?

Het salaris van een tandarts is zoals hierboven aangegeven van veel factoren afhankelijk. Daarbij moeten we ook de ervaring niet vergeten. Een beginnend tandarts verdient (uiteraard) veel minder dan een ervaren tandarts.

Om het inkomen te kunnen bepalen, moeten we kijken naar tandartsen met een eigen praktijk en tandartsen die in loondienst werken. 

Salaris tandarts eigen praktijk

Voor een zelfstandige tandarts met een praktijk van gemiddelde grootte, is het norminkomen € 98.000, – per jaar. Het inkomen van een tandarts ligt dus gemiddeld op € 8.100, – per maand. Dit is de winst die overblijft, na aftrek van kosten heeft plaatsgevonden.  

Veel tandartsen werken in een maatschap. Dat is een samenwerking van diverse tandartsen in één gebouw. Met een ieder hun eigen klanten en tarieven. Zo kunnen de tandartsen alle kosten van bijvoorbeeld het gebouw samen delen. Dit zorgt voor lagere maandelijkse lasten voor de zelfstandige tandarts. 

Salaris tandarts in loondienst

Het salaris van een tandarts in loondienst is terug te herleiden door diverse salarisschalen. Een ervaren tandarts verdient ongeveer € 4.500, – bruto per maand. Het nettoloon bedraagt circa € 3.000, – per maand. Dat is dus zeker ⅓ van het inkomen gaat naar de belastingdienst…

Naast tandartsen heb je vaak ook de volgende specialisten in de praktijk werken:

Hoe wordt je tandarts?

Het inkomen van een tandarts is erg aantrekkelijk. Maar vergeet niet dat deze mensen een zware studie moesten volgen om het zo ver te schoppen. De opleiding voor tandarts duurt namelijk 6 jaar en vergt een groot gedeelte van je (vrije) tijd.

Tijdens de opleiding moet je verschillende trajecten doorlopen. In de eerste 3 jaar moet je een HBO opleiding volgen totdat je de Bachelor gehaald hebt. Hierin leer je voornamelijk theoretische kennis over het beroep. 

In de volgende fase heb je een masteropleiding, waar de wetenschappelijke kennis wordt bijgebracht. In deze fase kun je de keuze maken waarin jij je als tandheelkundige wilt specialiseren. 

Wanneer je voor tandarts hebt gekozen, start de 3e fase en kun je aan de slag in een praktijk. Hier moet je zeker een aantal jaren ervaring opdoen, voordat je op je eigen benen kunt staan en zelf een praktijk kunt beginnen.

Welke vaardigheden moet ik hebben als tandarts?

Als tandheelkundige dien je de beschikking te hebben over de volgende eigenschappen:

  • Je moet zeer klantgericht zijn
  • Een analytisch vermogen hebben
  • Secuur te werk gaan
  • Delegeren van medewerkers
  • Luisteren naar patiënten

Veelgestelde vragen over het beroep van een tandarts:

Hoe word je tandarts?

Om tandarts te worden moet je een universitaire studie volgen in de Tandheelkunde. Nadat je de afleiding hebt afgerond, mag je jezelf inschrijven bij het BIG register. Vanaf dan ben je bevoegd om zelf een eigen praktijk te beginnen of in loondienst te gaan.

Hoe lang moet je studeren om tandarts te worden?

Eerst dien je een 3 jarige bachelor opleiding te volgen, gevolgd door een 3 jarige masteropleiding. Je moet dus 6 jaar een universitaire opleiding Tandheelkunde volgen om je studie te halen.

Valt de tandarts onder het eigen risico in de zorgverzekering?

De kosten van de tandarts worden 9 van de 10 keer vergoed uit een aanvullende tandarts verzekering. Niet uit de basisverzekering! De kosten voor een controle beurt varieert tussen de 25 en 50 euro per keer.

Welke opleiding moet een tandarts volgen?

Als tandarts moet je de opleiding Tandheelkunde volgen om dit beroep te kunne uitoefenen.

Is de tandarts een arts?

Ja een tandarts is ook een medicus (dokter / arts) en is gerechtigd om een geneeskundig beroep uit te oefenen.

Wil jij ze nog makkelijker verdienen dan en tandarts?

Als tandarts heb je een uitstekend salaris, maar je hebt wel een lange opleiding nodig om zover te komen. Dat moet ook makkelijker kunnen…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het inkomen en het salaris van andere beroepen in de zorg: