Wat verdient een Advocaat?

wat verdient een advocaat

Veel mensen willen weten wat een advocaat verdient aan salaris en inkomen. En dat is ook niet zo gek, want vaak wordt er van een advocaat verwacht dat ze een torenhoog salaris hebben. Maar is dat wel zo?

Omdat we zelf ook met deze vraag zitten, zijn we op zoek gegaan naar het salaris van een advocaat en hebben we onderzocht hoe dit tot stand komt.

En daarnaast geven wij onze eerlijke mening of dat we vinden dat iemand met dit beroep genoeg verdient. Want zeg nou zelf, wie heeft er nou zin om heel het wetboek uit je hoofd te leren? Je moet er namelijk een flinke rechtenstudie voor gedaan hebben.

Of zware criminelen te verdedigen, ook al verdienen zij een eerlijk proces? Dit maakt het beroep als advocaat mentaal erg zwaar en je moet er niet aan denken dat door jouw tekortkomen iemand onterecht vast komt te zitten. Je hebt iemands lot voor de komende jaren, of misschien wel de rest van zijn of haar leven, in handen.

Daarom is het belangrijk dat je als advocaat goed kunt bemiddelen, adviseren, onderhandelen en de juiste procedures kent. Een hele klus!

Wat is het salaris van een advocaat?

Een advocaat verdient tussen de 26.000 en 43.000 euro per maand. Dit is afhankelijk van het niveau dat je als advocaat hebt en welke ervaringen je hebt opgedaan tijdens je carrière.

Ook is de werksituatie van grote invloed op je salaris. Je kunt namelijk aangesteld worden door de rechtbank met daarbij een vrij lage vergoeding. Of je kunt ingehuurd worden door multinationals waar het geld tegen de plinten omhoog klotst.

Je kunt de regel wel stellen dat hoe meer ervaren een advocaat is, hoe meer geld hij of zij maandelijks kan verdienen.

Wat verdient een advocaat per uur?

Een advocaat heeft meestal niet genoeg klanten om 40 uur per week te werken voor dit tarief en werkt soms als pro deo advocaat. Hij krijgt dan geld van de overheid om personen bij te staan die geen advocaat kunne betalen.

De verhouding tussen betalende klanten en mensen zonder vermogen is meestal scheef. Een advocaat is vaak slechts 30% van zijn tijd voor het volle tarief aan het werken. De rest van de tijd werkt hij gemiddeld voor een bedrag dat schommelt tussen de 50 en de 100 euro per uur.

Daarnaast moet een advocaat veel tijd steken in niet betaalde uren die hij invult met studie en overleg.

Verschillen tussen wat advocaten verdienen

Het minimumloon van een beginnende advocaat ligt ongeveer iets boven de 2100 euro bruto per maand. Het plafond voor topadvocaten ligt ongeveer tussen de 80.000 en 100.000 duizend euro per jaar.

Wat een verschil! Maar ja: om een vergelijking met de voetbalwereld te maken: de tweede rechtsback van MVV Maastricht verdient natuurlijk ook vele malen minder dan bijvoorbeeld Messi of Cristiano Ronaldo. 

Er zit enorm veel verschil in kwaliteit en de verschillende zaken die een advocaat begeleidt. Het is overigens moeilijk vast te stellen hoeveel advocaten werken. Ze staan er namelijk om bekend dat ze veel overwerken.

Bovendien zijn er veel verschillende richtingen in het vak. Je hebt bedrijfsjuristen, civiele advocaten, pro-deo advocaten en strafrechtadvocaten. 

Review salaris advocaat

Chris

Salaris
Arbeidsvoorwaarden
Werkdruk
Voorgaande studie

Samenvatting

Als advocaat heb je een zeer goed salaris en geniet van je van goede arbeidsvoorwaarden- en omstandigheden. De werkdruk is echter behoorlijk hoog en je moet een zeer lange en moeilijke studie volgen voordat je jezelf advocaat kunt noemen. Wil je zelf net zo veel geld verdienen als een advocaat, zonder de moeilijke studie en werkdruk? Klik dan op dek nop hieronder.

3.8
Wat is een advocaat?

Een advocaat is iemand die een advocatenstudie heeft afgerond en de juridische belangen verdedigd van zowel mensen als bedrijven.

Wat doet een advocaat?

Een advocaat adviseert, bemiddeld en produceert en naam van de cliënt bij de rechtbank. Hij of zij verdedigd de belangen van een partij die wordt vertegenwoordigd.

Hoe word je advocaat?

Je moet lang studeren en werkervaring opdoen voordat je jezelf advocaat mag noemen. Je moet eerst een bachelor Rechtsgeleerdheid afronden en de master Nederlands recht tot een goed einde brengen. Als afgestudeerd advocaat-stagiair kun je hopelijk dan aan de lag bij een advocatenkantoor. Dan start vervolgens de beroepsopleiding tot advocaat.

Hoe lang duurt de opleiding tot advocaat?

Deze opleiding duurt drie jaar. Als je eenmaal goed bent, kun je overigens wel snel stijgen qua salaris. In hun zevende jaar als advocaat verdienen ze ongeveer tussen de 4.461 en 8.564 euro bruto per maand.

Wat is een pro deo advocaat?

Een pro deo advocaat biedt zijn of haar diensten “gratis” aan wanneer je een rechtsbijstandsverzekering hebt. De advocaat wordt dan betaald door de verzekeraar.

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Als advocaat heb je natuurlijk een riant salaris, maar je hebt wel een lange weg (zowel opleiding als ervaring) te gaan om zover te komen. Dat moet ook makkelijker kunnen…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het inkomen en het salaris van andere juridische beroepen: