Dogecoin (DOGE)

dogecoin doge crypto

Geschatte leestijd: 10 minuten

Dogecoin is begonnen als een parodie op de successen van Bitcoin en Litecoin. De oprichters wilden een statement maken dat het voor iedereen mogelijk is om een eigen blockchain te starten. Deze cryptomunt is gebaseerd op de meme Doge (Japanse hond). Naarmate er meer geïnvesteerd werd in de munt, is het geëvolueerd tot een van de meest populaire munten.

Doge pretendeert een betaalmiddel te zijn dat zich richt op het uitvoeren van micro transacties. Deze crypto is geliefd bij veel IT’ers en kent vele fans, waaronder Tesla eigenaar Elon Musk. De crypto gemeenschap heeft deze digitale valuta tot een van de meest populaire munten gemaakt. Het handelsvolume is flink gestegen en de marktkapitalisatie is een van de hoogste van alle cryptovaluta’s.

Dogecoin heeft een aantal voordelen:

  • Zeer geschikt voor het uitvoeren van micro transacties
  • Lage transactiekosten
  • Kent een zeer actieve community van ontwikkelaars
  • Uitgegroeid tot één van de grotere cryptocurrencies

Wat is Dogecoin?

Dogecoin is een een digitale valuta met een sarcastische ondertoon. Het is ontstaan uit de “Luckycoin”, dat op haar beurt weer is ontstaan uit de Litecoin. Het heeft daarmee dezelfde werking als het Bitcoin en Litecoin netwerk. Echter kent deze crypto geen limiet in het aantal uit te geven munten, waardoor er geen schaarste kan ontstaan.

Jackson Palmer heeft deze crypto eind december 2013 opgericht. Het platform heeft als functie om micro betalingen te faciliteren. Je kunt er mee handelen op de beurs en vormt de basis voor een paar andere altcoins. Onder andere Shiba Inu is een afgeleide van de Dogecoin en maakt gebruik van het zelfde systeem.

Hoeveel Dogecoin is er in omloop?

In tegenstelling tot Bitcoin en andere cryptovaluta’s, kunnen er een oneindig aantal coins worden gecreëerd. De mining naar deze coins gaat door en dat zorgt voor de groei in het aantal uit te geven tokens. Het volume en de marktkapitalisatie groeien met deze valuta mee.

Ga je Dogecoin kopen, dan is het een belangrijk gegeven om rekening te houden met het aantal coins dat in omloop is. Dogecoin kopen en verkopen is overigens heel eenvoudig bij verschillende beurzen. Er wordt daar Dogecoin verhandeld tegen Bitcoin en andere cryptocurrencies. Je kunt het eenvoudig met ideal of bancontact kopen. Ook zijn er verschillende instellingen die Dogecoin accepteert als wettig betaalmiddel.

Dogecoin in de toekomst

Het platform en de ontwikkelaars daarvan willen dat deze crypto als het “online geld van de normale mens” wordt gebruikt. Je kunt er mee handelen of betalen. Er wordt namelijk verwacht dat de prijs van Bitcoin in de loop der jaren flink in prijs zal stijgen. Het netwerk van Bitcoin is echter niet gemaakt voor honderdduizenden transacties per seconde.

Met de blockchain van Doge is dit niet aan de orde. Kleine transacties zijn volgens de ontwikkelaars geen probleem voor de code op de blockchain. Omdat er bij Doge geen maximum aantal uit te geven munten heeft, zal één DOGE altijd betaalbaar blijven.

Over de hele wereld koop je Dogecoin bij verschillende aanbieders. Bronnen binnen de gemeenschap verwachten dat het volume flink zal toenemen naarmate meer mensen kopen en verkopen. Net als bij Bitcoin en andere cryptocurrencies zal de marktkapitalisatie toenemen naarmate het volume omhoog gaat. Dit geldt overigens ook voor de prijs van Shiba inu.

Tesla CEO E. Musk is enthousiast

Veilig crypto kopen bij LiteBit

Wil je snel, eenvoudig en veilig beginnen met het kopen van verschillende cryptomunten? Dan ben je bij LiteBit aan het juiste adres. Nederlandse grootste en bekendste handelaar heeft het proces voor het kopen van je eerste cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum en Ripple super eenvoudig gemaakt.

Je kunt via de onderstaande knop direct beginnen met het kopen van jouw eerste cryptocurrencies. Al honderdduizenden Nederlandser en Belgen gingen je voor.

LiteBit wordt door gebruikers beoordeeld met een 8,9!

Is Dogecoin betrouwbaar?

Voordat je Dogecoin gaat kopen of verkopen wil je eerst weten of het betrouwbaar is. Zeker omdat ICT’ers het nog min of meer beschouwen als iets “grappigs” en cryptocurrency beleggers de munt als “zeer volatiel” beschouwen.

De koers kan ineens zeer heftig stijgen, maar ook net zo hard weer dalen. Om iets zinnigs te kunnen zeggen over de betrouwbaarheid van de munt, bekijken we een aantal aspecten. Het is niet bedoeld als financieel advies, maar kan je wel een inzicht geven of het wel of niet betrouwbaar is.

Dogecoin team

De oorspronkelijke oprichters van de Dogecoin zijn Jackson Palmer & Billy Markus. Naarmate er steeds meer enthousiastelingen kwamen, is het team van Doge Developers gegroeid.

Op dit moment is er een groot team met developers die bezig zijn om deze cryptomunt te laten groeien. Op Twitter geven ze regelmatig updates en ook op Reddit zijn ze zeer actief.

Er zijn geen maximum aantal uit te geven Dogecoins

Het idee achter Dogecoin is dat er geen maximum aantal uit te brengen DOGE munten voorhanden is. Er kunnen dus continu DOGE munten gemined worden, waardoor in theorie nooit schaarste zal ontstaan.

De ontwikkelaars trachten daarmee de munt betaalbaar te houden en het in te zetten voor waar het oorspronkelijk voor bedoeld was. Namelijk “The people and internets Money”. Deze munt met de Shiba Inu logo is er namelijk voor iedereen.

Dogecoin blockchain is een decentraal netwerk

Dogecoin kent een netwerk waarin transacties bevestigd worden door z.g.n. miners. Omdat er geen maximum aantal uit te geven munten zijn, is het niet lucratief voor grote mining fabrieken in bijv. China om de munt op grote schaal te minen.

Hierdoor is de moeilijkheidsgraad relatief laag en kan iedereen met een laptop, telefoon of oude PC deze munt gaan minen. Zo wordt het netwerk zo eerlijk mogelijk door iedereen in de lucht gehouden. Je kunt hier de blockchain van Dogecoin bekijken.

Hoeveel is Dogecoin waard?

De waarde van Dogecoin kun je hieronder omrekenen naar een andere valuta als Euro, Dollar, Canadese Dollar, Zwitserse Frank en Chinese Yen. Je ziet hieronder de prijs voor één Dogecoin en je kunt daarnaast ook nog een calculatie maken om te checken hoeveel DOGE je krijgt voor het geld dat je inzet.

Waarom investeren in Dogecoin (DOGE)?

De ontwikkelingen rondom Dogecoin zijn bijzonder te noemen. Van een uit de hand gelopen grap, naar een serieus project waar mensen elkaar betalen in de vorm van deze cryptocurrency. Met name op Reddit belonen gebruikers elkaar met DOGE munten als fooi of als kleine donatie.

Dit zorgt er voor dat er een daadwerkelijke usecase ontstaat en triggert grote bedrijven als Tesla en andere multinationals om DOGE in te zetten als enig vorm van betaalmiddel.

Dogecoin Whitepaper

De officiële Dogeoin whitepaper is hier te vinden. Je vindt er alle informatie over ÐOGE en kunt zelfs de veelgestelde vragen bekijken. Voordat je in deze, of in iedere andere munt investeert, is het een must om eerste de whitepaper te hebben gelezen. Dan weet je waar het project voor staat en wat je kunt verwachten.

Kijk uit voor (extreme) volatiliteit…

Hoezeer de Dogecoin ook aantrekkelijk geprijst is, je kunt namelijk veel DOGE kopen voor bijv. 100 euro. Kijk wel uit voor extreme volatiliteit. De Doge koers is (extreem) onderhevig aan marktsentimenten.

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de tweets van Elon Musk. Het is algemeen bekend dat hij fan is van de bekende meme coin en schroomt niet om dit ook kenbaar te maken op Twitter.

Als gevolg hier van is de koers extreem hard gestegen. Maar na iedere piek is ook weer een enorme daling te zien. Dat maakt de koers extreem volatiel en voorzichtigheid is hierbij nog meer geboden dan bij andere cryptomunten.

Dogecoin nieuws

De meest recente ontwikkelingen kun je het beste volgen via de officiële kanalen. Dit kan op Social Media, maar ook via kanalen als Telegram.

Hieronder vindt je de officiële nieuwskanalen van Doge die je van informatie kan voorzien.:

De ontwikkelaars geven zelf regelmatig updates op social media en er is een DOGE forum beschikbaar waar crypto enthousiastelingen bij elkaar komen om de laatste informatie met elkaar te bespreken.

eview Dogecoin (DOGE)

Dogecoin wordt gezien als “the internet money” en “the peoples money”. Een bijzondere benaming omdat de Dogecoin op dit moment voornamelijk wordt gebruikt als manier om fooi en kleine donaties te geven. Het is niet aannemelijk dat deze munt ooit voor 1.000 euro per coin verkocht gaat worden, omdat het maximum aantal uit te geven munten nooit is bepaald.

Hieronder lees je een korte recensie over de Doge munt.

Recensie Dogecoin (DOGE)

Chris

Potentie
Team
Product
Community
Partnerships

Samenvattend

Dogecoin is een leuk project om in je investeringsportfolio er bij te hebben. Houdt er rekening mee dat de koers zeer volatiel is en dat je enkel geld investeert dat je bereid bent (en kunt) verliezen. Hoewel het team en de community gestaag verder bouwt aan de techniek, is de munt hoogste beïnvloedbaar door marktsegmenten.

4

Veelgestelde vragen over Dogecoin (DOGE)

Is DOGE een ERC20 token?

Nee, de munt is geen ERC20 token. Wel bestaat er een variant van de Doge munt die zichzelf “Dogecoin Ethereum” noemt. Deze draait op het netwerk van Ethereum waardoor er de mogelijkheid bestaat ERC20 tokens uit te geven.

Heeft Dogecoin een max supply?

Nee, de Dogecoin heeft geen maximum aantal uit te geven munten. Hierdoor zal er in theorie geen schaarste ontstaan. Schaarste is een van de belangrijkste factoren voor prijsstijgingen. Dit zie je goed terugkomen bij Bitcoin.

Wat kan je met Dogecoin doen?

Je kunt Dogecoin als traditioneel betaalmiddel gebruiken en naar andere mensen DOGE overmaken. Deze mensen kunnen via een broker het geld weer om laten zetten naar Euro’s of Dollars etc.

Waarom daalt Dogecoin zo hard?

Er kunnen verschillende redenen waarom de koers van Doge hard onderuit gaat. Vaak liggen de volgende redenen er aan ten grondslag: marktsegment, FUD, slecht nieuws of grote verkooporders van investeerders.

Wat gaat Doge doen op de lange termijn / in de toekomst?

Er wordt verwacht dat er steeds meer investeerders in Doge gaan stappen die een ieder een gedeelte in zijn of haar portfolio op zullen nemen. Wanneer grote influencers als Elon Musk de prijs op blijven drijven, kan Doge nog ver groeien.

Andere Cryptomunten: