Wat verdient een arts?

wat verdient een arts aan salaris

Veel mensen vragen zich af wat een arts verdient. En dat is geen gekke gedachte, omdat het inkomen van een arts regelmatig ter discussie staan. In de media worden de hoge bedragen niet altijd gewaardeerd. Veel artsen vinden hun eigen inkomen niet te hoog.

Zo ook een buurtgenoot van me die in het ziekenhuis werkt. Hij vertelde dat hij niets begreep van de commotie die ontstaat over het salaris dat hij en zijn collega’s verdienen. Het gaat vaak om leven en dood en mensen moeten in een split second een de juiste beslissing nemen. Dat is een grote verantwoordelijkheid en daarom bespreken we graag wat een arts verdiend en wat hij nu eigenlijk doet.

Wat doet een arts?

Een arts kan uiteenlopende functies hebben. Het kan om de huisarts gaan met een eigen praktijk. Een arts kan ook een specialist zijn in het ziekenhuis. Hier kan de arts verschillende specialistische taken hebben gerelateerd aan het menselijke lichaam. De medische specialisten kunnen voor een ziekenhuis werken, maar ook als zelfstandige specialist actief zijn binnen een ziekenhuis.

Salaris en inkomen van een arts

Het salaris van de arts is afhankelijk van de ervaring en de specialisatie. Het inkomen is voor artsen in loondienst vaak bekend. Over het inkomen van een specialist welke zelfstandig werkt is niet zoveel bekend. Het kan lager of hoger zijn dan het salaris wat men verdient in loondienst.

Een voorbeeld

Een UWV arts is een goede keuze als arts. Ook bij de luchtmacht, marine en landmacht zijn er goede banen te krijgen. Op papier verdient een UWV arts ieder jaar naast het salaris een bonus van 6000 euro per jaar. Een arts verdient tussen de 4.000 en 5.000 euro bruto per maand.

Een specialist verdient rond de 200.000 euro per jaar. Het is beduidend hoger. Het is ook een baan waar men langer voor geleerd heeft. Daarnaast is het een baan waar men veel verantwoordelijkheden heeft. Het is dus logisch dat hier ook een hogere beloning voor geldt.

Competenties en vaardigheden

Natuurlijk moet een arts vaardig en competent zijn. De opleidingen die artsen volgen zijn niet voor niet zo lang. Veel afgestudeerde artsen gaan vaak tijdelijk aan het werk om dan een opleiding tot specialist (anios) te doen. Als basisarts zijn er verschillende functies binnen en buiten het ziekenhuis te krijgen. De coschappen bieden de mogelijkheid om te beslissen waar men verder voor wil gaan.

Opleidingen voor arts

Na een zes jaar durende geneeskunde opleiding heb je nog niet alles gehaald. Het is nu tijd om een vervolgopleiding te kiezen om specialist te worden. Ook kan men profielarts KNMG worden. Er zijn verschillende profielen binnen de medische wereld. De universitaire medische centra, ziekenhuis en brancheorganisaties bieden hiervoor verschillende mogelijkheden.

Vacatures

Vacatures arts Er zijn volop vacatures om arts te worden. Het kan gaan om een baan als GGD arts, huisarts, medisch specialist, onderzoeker en ook als huisarts met een eigen praktijk. In het laatste geval zal men zich vaak moeten inkopen in een bestaande praktijk. Het is maar net wat de voorkeur heeft.

Ook kan men als zelfstandig chirurg aan het werk gaan. Er zijn volop mogelijkheden om als arts een goede baan te vinden. Er zijn verschillende soorten werkgevers van een lokale praktijk, het ziekenhuis, UMC, de GGD of bijvoorbeeld het leger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *