Wat verdient een Huisarts aan salaris?

salaris huisarts loon en inkomen

Veel mensen vragen zich af wat een huisarts (dokter) aan salaris verdient. En dat is ook niet gek, je komt regelmatig met een huisarts in aanraking. Veel mensen wilden vroeger dokter worden om andere mensen te helpen.

Want het helpen van je medemens en bijdragen aan het herstel is iets heel moois. Zeker als je met jouw kennis het verschil kunt maken om een ander beter te maken.

Wat voor veel mensen onduidelijk blijft, is hoeveel een huisarts verdient. Omdat het maatschappelijk ongepast om direct op de man of vrouw te vragen wat iemand verdient, hebben wij dat voor je gedaan.

Hieronder vind je het gemiddelde salaris van een huisarts en welke factoren daarbij komen kijken. Ook vertellen we je wat meer over de opleiding tot dokter en van welke secundaire arbeidsvoorwaarden je geniet.

Wat verdient een huisarts aan salaris en inkomen?

Een huisarts of dokter heeft een inkomen van ongeveer € 4.500 tot 6.000 euro per maand. Dit is afhankelijk van het niveau, werkervaring en de mate van dienstverband. Er zijn namelijk grote verschillen die er voor zorgen dat het salaris of inkomen van een dokter ver uiteen kunnen lopen.

Je kunt je voorstellen dat een beginnend huisarts, die net zijn of haar opleiding heeft afgerond, veel minder verdient dan een ervaren huisarts met eigen praktijk. Om deze verschillen goed inzichtelijk kunnen maken, hebben we het inkomen van een zelfstandige huisarts of dokter in loondienst apart onderzocht. We kwamen tot de volgende ontdekkingen.

Hoeveel verdient een zelfstandig huisarts met eigen praktijk?

Een zelfstandige dokter of huisarts heeft een gemiddeld inkomen van € 6.400,00 bruto per maand. Hij of zij keert zichzelf namelijk een salaris of inkomen uit vanuit de onderneming.

Dit is afhankelijk van de rechtsvorm die de dokter gekozen heeft voor zijn praktijk. Bij een Besloten Vennootschap (BV) keert de huisarts zichzelf salaris of management fee uit. Bij een Eenmanszaak haalt de huisarts zijn inkomen uit de winst van de onderneming.

Uit cijfers blijkt dat een huisartsenpraktijk van gemiddelde grootte, ongeveer 96.000 euro winst na belasting per jaar kan halen. Hier zijn het salaris van andere medewerkers als receptionistes en doktersassistentes al van afgehaald.

Om de onderneming niet in gevaar te brengen, gaan we er vanuit dat je als zelfstandig dokter ongeveer 20% van het inkomen toevoegt aan het eigen vermogen van de onderneming, waardoor het netto jaarinkomen van een huisarts ongeveer € 76.800, – per jaar bedraagt.

Naast de leeftijd en het aantal dienstjaren is het inkomen van een zelfstandig huisarts afhankelijk van andere factoren. Nacht- of weekenddiensten horen ook bij je werk: daarvoor ontvang je een onregelmatigheidstoeslag. En niet te vergeten: Hoe meer patiënten een dokter heeft, hoe meer hij potentieel kan verdienen.

Salaris huisarts in loondienst

Het salaris van een beginnend huisarts ligt ongeveer op 4.100 euro per maand. Naarmate je meer ervaring hebt, stijgt je salaris naar ongeveer 4.700 euro bruto per maand. Een senior huisarts of dokter heeft een maandsalaris van 6.000 euro bruto per maand. Een gemiddeld salaris van een huisarts bedraagt ongeveer 5.000 euro per maand.

NiveauSalaris per maand
Junior huisarts€ 4.100,00
Medior dokter€ 4.700,00
Senior huisarts€ 6.000,00

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Als dokter in loondienst ben je goed verzekerd en heb je recht op een aantal toeslagen. Zoals een onregelmatigheidstoeslag en stand-by toeslag. Uiteraard bouw je een behoorlijk pensioen op en heb je de mogelijkheid om jezelf door te ontwikkelen tot arts of chirurg.

Opleiding tot dokter duurt lang

Om huisarts te worden moet je in veel dingen gespecialiseerd worden, als iemand een klacht heeft moet je weten wat je hiermee moet doen en waar je de patiënt naartoe moet sturen.

Als je dokter wilt worden, moet je een opleiding Geneeskunde afronden. Deze opleiding duurt zes jaar. Eerst moet er drie jaar een bacheloropleiding gevolgd, waarna een driejarige master volgt. Indien deze met goed resultaat zijn afgerond, mag je op examen gaan.

Als dit wordt gehaald, kan worden gestart aan de specialisatie tot huisarts. Dit duurt ook weer drie jaar. Deze specialisatie tot dokter is een universitaire opleiding, waarbij je in totaal twee jaar in een huisartsenpraktijk werkt en een jaar diverse specialisaties doet. Denk hierbij aan ouderengeneeskunde of psychiatrie. Hierna ben je eindelijk zo ver.

Review salaris Huisarts

Chris

Salaris en inkomen
Sec. arbeidsvoorwaarden
Arbeidsperspectief

Samenvattend

Al met al een pittig traject wat moet worden doorlopen. Al met al niet zo gek wanneer je je bedenkt dat een huisarts van nagenoeg alles voldoende moet weten om jouw kwaaltje te kunnen specificeren. Het salaris is goed en de secundaire arbeidsomstandigheden zijn prima.

4.3

FAQ: Wat verdient een huisarts aan salaris en inkomen?

Wat is een huisarts?

Een huisarts is een arts die geldt als eerste aanspreekpunt voor patiënten die geen spoedeisende hulp nodig hebben. Ze hebben een zeer brede kennis, maar zijn vaak niet gespecialiseerd op één vakgebied. Hij of zij maakt vaak een inschatting of de patiënt doorverwezen moet worden naar het ziekenhuis of andere medische zorginstelling.

Is de huisarts een medisch specialist?

Ja, een huisarts is een medisch specialist omdat die een bepaalde specifieke kennis en ervaring heeft om een specialisme uit te kunnen oefenen. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld de gynaecoloog, arts, of cardioloog.

Wat moet je kunnen als huisarts?

Een huisarts is na zijn of haar opleiding in staat om als eerste aanspreekpunt voor patiënten een eerste medische analyse te maken. Je moet als huisarts dus goed naar mensen kunnen luisteren en ook duidelijk kunnen uitleggen waar klachten vandaan komen en ontstaan. Daarnaast moet je de inschatting kunnen maken of mensen verdere zorg nodig hebben, of je ze zelf een geneesmiddel kunt uitschrijven.

Welke opleiding tot huisarts moet ik volgen?

Als huisarts moet je de universitaire Geneeskunde opleiding volgen. Als je deze hebt afgerond moet je de opleiding tot huisarts hebben afgerond.

Hoe lang duurt een huisartsopleiding?

De Geneeskunde opleiding duurt 6 jaar en de huisartsenopleiding neemt 3 jaar in beslag. Je bent dus 9 jaar aan het studeren om huisarts te kunnen worden.

Wat is het salaris van een huisarts in opleiding?

Het salaris van een huisarts in opleiding bedraagt ongeveer 3.500 euro per maand. Dit salaris wordt verhoogd op het moment dat de opleiding is afgerond en je aan het werk bent.

Wat verdient een huisarts netto?

Wanneer het brutosalaris 6.400 bedraagt is het netto salaris 3.850 euro per maand.

Worden de kosten van de huisarts afgetrokken van de eigen risico?

De kosten van de huisarts worden rechtstreeks betaalt door de zorgverzekeraar. Een bezoek aan de huisarts gaat niet ten koste van de verplichte eigen risico. Extra onderzoeken zouden wel het eigen risico kunnen aantasten. Je zorgverzekeringskosten zouden dus behoorlijk kunnen stijgen. Misschien handig om eens te kijken of je recht hebt op zorgtoeslag.

Geen dokter, maar wel een dokterssalaris verdienen?

Heb je altijd dokter of huisarts willen worden, maar is het niet voor je weggelegd? Geen probleem! Je kunt namelijk met jouw hobby en kennis een dokterssalaris verdienen, zonder dat je daar lang voor hoeft te studeren.

Dat is precies wat Jacko ook heeft gedaan. Hij verdient nu meer dan wat een dokter verdient per maand met slechts 2 uur werken per week aan zijn online business.

Ook jij kunt dit voor elkaar krijgen! Wanneer je de cursus bekijkt van Jacko, leer je stap-voor-stap je eigen online website opzetten. Zo kun je naast jouw werk een extra inkomen verdienen en wie weet nog wel veer meer… De keuze ligt bij jou…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het inkomen en het salaris van andere beroepen in de zorg: