Wat verdient een piloot?

wat verdient een piloot

Piloot worden is een van dé ultieme dromen van veel jongens en meisjes. Logisch ook: want wat is er mooier dan de hele wereld over te vliegen, alle mooie landen te bezoeken en ook nog eens de skills hebben om een gave Boeing te besturen? Voor niet veel dromenjagers is dit beroep echter niet weggelegd. Maar mocht het wél lukken, wat verdien je dan als piloot?

Hoeveel verdient een piloot?

De verschillen in deze branche zijn enorm groot. Bij Ryanair verdien je gemiddeld genomen als piloot €85.000,- bruto per jaar aan salaris. Maar een ‘gediplomeerd’ piloot bij KLM op een Boeing 747 verdient gemiddeld bruto iets meer dan €250.000,- per jaar. Dit is een van de topsalarissen in de vliegbranche. Je moet letterlijk heel veel vlieguren maken voordat je ook echt dit enorme salaris verdient.

Verschillen in rang

Wat je uiteindelijk gaat verdienen als piloot, is afhankelijk van verschillende factoren

 • De afstanden die je vliegt. Vlieg je bijvoorbeeld intercontinentale vluchten, dan moet je ergens overnachten, dan krijg je daar vaak compensatie voor. Deze bedragen kunnen een aanvulling vormen op je salaris.
 • Het type vliegtuig dat je bestuurt. Hoe meer verantwoordelijkheid: hoe hoger het salaris. Logischerwijs verdien je meer geld as piloot van een Boeing dan van een bescheiden jet.
 • Het aantal vlieguren dat je maakt. Het scheelt nogal of je een vast contract hebt of een tijdelijk contract. Ook kan het zo zijn dat je in de zomer meer verdient dan in de zomer omdat er dan meer vluchten vertrekken vanaf de luchthavens in Europa. 
 • De luchtvaartmaatschappij waarvoor je werkt als piloot. Bij bekende maatschappijen als Martinair, KLM en Quatar kan je een dikke boterham verdienen. Low-budget airlines als RyanAir en easayJet zijn niet alleen goedkoper voor passagiers, maar betalen ook minder salaris aan piloten. Bij luchtvaartmaatschappijen buiten Europa kan het voorkomen dat piloten veel minder verdienen dan hun Europese collega’s.

Opleiding tot piloot

Heb je de skills om de opleiding tot piloot te kunnen voltooien? Dan heb je nog de beschikking nodig over een flinke zak geld om de opleiding te kunnen betalen. 

De opleiding tot piloot is misschien wel de duurste opleiding van Nederland. De tweejarige basisopleiding tot verkeersvlieger zelf kost zo’n €122.000,-. Bij deze prijs zijn de benodigde boeken, kleding, lessen en een verblijf van 22 weken in de Verenigde Staten nodig voor de opleiding. Daarnaast moet je zelf onderdak regelen voor de periode waarin het praktijkgedeelte plaatsvindt.

Conclusie salaris van een piloot

Het bedrag dat je als piloot verdient, is niet altijd het bedrag dat je ook klakkeloos kunt uitgeven. Het is logisch dat je de investering voor je dure opleiding moet terugbetalen en hierdoor gaat er een groot deel van je maandelijkse inkomen af. En de vaste lasten moeten ook betaald worden.

Het kan dus zomaar gebeuren dat je van je pilotensalaris maar net kunt rondkomen. Maar als je eenmaal de baan te pakken hebt als piloot, dan heb je uiteraard wel een super gaaf beroep. En als je maar genoeg vlieguren maakt, dan houdt je uiteindelijk wel een heel mooi pensioen over na een hopelijk prachtige carrière, waarin je de hele wereld bent overgevlogen, van New York tot New Delhi.

Geen piloot, wel veel geld willen verdienen?

Iedere jongeman droomde om piloot te worden, voor velen is het niet weggelegd. Nu blijkt ook dat je zeker aan het begin van je carrière veel vlieguren moet maken om een hoger salaris te krijgen. Wist je dat je ook veel geld kunt verdienen, zonder daar heel veel tijd in te steken?

Wil jij ook veel geld verdienen, maar dan op een veel makkelijkere manier?

Bekijk dan even de cursus van Jacko! Hij legt je stap-voor-stap uit hoe je eenvoudig een eigen website op kunt zetten die een maandelijks inkomen voor jou kan generen.

Hier vindt je de inkomens en salarissen van alle beroepen in de luchtvaart sector:

 • Wat verdient een F16 piloot?
  Veel mensen willen weten wat een F16 piloot verdient. En dat is ook niet zo raar, want veel mannen hadden vroeger de wens om F16 piloot te worden. Zittend in een straaljager die meer dan 2000 kilometer per uur vliegt en je het mooiste kantoor ter wereld hebt. Helaas is dit beroep slechts voor enkelen […]
 • Wat verdient een Astronaut?
  Veel mensen willen weten wat een astronaut verdient. En dat is ook niet gek, want veel mensen dromen ervan om later astronaut te worden. Wanneer je namelijk boven in het ISS (International Space Station) rondzweeft, heb je het mooiste uitzicht dat je je ooit kunt bedenken.  Ik sprak laatst met iemand die vertelde dat hij […]
 • Wat verdient een luchtverkeersleider?
  We kregen de vraag wat een luchtverkeersleider verdient. En dat zette ons tot denken. Want het is een beroep waar je niet zo vaak van hoort en al helemaal niet die je dagelijks bezig ziet. Velen vragen zich af hoe het uitzicht in de luchtverkeersleiding toren op Schiphol is en de vliegtuigen zien landen en […]
 • Wat verdient een stewardess?
  Wat zijn ze altijd mooi in films: die stewardessen. Met hun strakke, slanke lijven en hagelwitte tanden flirten ze met de mooiste mannen en in Hollywoodfilms beleven ze soms zelfs avontuurtjes op de krappe wc’s met passagiers of piloten. Bovendien vliegen stewardessen (ook mannelijke uiteraard) de hele wereld over en slapen ze in dure hotels. […]
 • Wat verdient een piloot?
  Piloot worden is een van dé ultieme dromen van veel jongens en meisjes. Logisch ook: want wat is er mooier dan de hele wereld over te vliegen, alle mooie landen te bezoeken en ook nog eens de skills hebben om een gave Boeing te besturen? Voor niet veel dromenjagers is dit beroep echter niet weggelegd. […]