Wat verdient een Piloot?

wat verdient een piloot

Veel mensen willen weten wat een piloot verdient aan salaris. En dat is ook niet zo gek, want voor veel jongens en meisjes is piloot worden dé ultieme droom.

Logisch ook: want wat is er mooier dan de hele wereld over te vliegen, alle mooie landen te bezoeken en ook nog eens de skills hebben om een gave Boeing te besturen? Voor niet veel dromenjagers is dit beroep echter niet weggelegd. Maar mocht het wél lukken, wat verdien je dan als piloot?

Wat verdient een piloot aan salaris en inkomen?

Een piloot verdient tussen de € 85.000, – en € 250.000, – bruto per jaar. Het salaris is afhankelijk van bijvoorbeeld de rang, werkervaring, diploma’s en voor welke luchtvaartmaatschappij je werkzaam bent.

Je kunt je voorstellen dat een piloot bij Ryanair in een kleine boeing 737 minder verdient dan een piloot van KLM op een grote Boeing 777. Je moet letterlijk heel veel vlieguren maken voordat je ook echt flink gaat stijgen in het salaris dat je verdient.

Salaris piloot Ryanair

Als piloot bij Ryanair verdien je ongeveer 7.000 – 9.000 euro per maand. Je vliegt voornamelijk korte afstanden binnen één continent in een Boeing 737. Dit noemen ze een “narrow body plane”. Met andere woorden wil dit eigenlijk zeggen dat het een smal vliegtuig is waar niet zo veel passagiers in kunnen.

Salaris KLM piloot

Een piloot bij de KLM ontvangt een maandsalaris van ongeveer 12.000 – 22.000 euro per maand. Je hebt dus als KLM piloot een beduidend beter salaris dan je collega’s van Ryanair.

Daar staat wel tegenover dat je in grote vliegtuigen intercontinentale vluchten moet vliegen. Je kan dus lang van huis zijn. Het komt wel eens voor dat piloten een hele week onderweg zijn en heel de wereld hebben overgevlogen.

Verschillen in rang

Wat je uiteindelijk gaat verdienen als piloot, is afhankelijk van verschillende factoren

  • De afstanden die je vliegt. Vlieg je bijvoorbeeld intercontinentale vluchten, dan moet je ergens overnachten, dan krijg je daar vaak compensatie voor. Deze bedragen kunnen een aanvulling vormen op je salaris.
  • Het type vliegtuig dat je bestuurt. Hoe meer verantwoordelijkheid: hoe hoger het salaris. Logischerwijs verdien je meer geld as piloot van een Boeing dan van een bescheiden jet.
  • Het aantal vlieguren dat je maakt. Het scheelt nogal of je een vast contract hebt of een tijdelijk contract. Ook kan het zo zijn dat je in de zomer meer verdient dan in de zomer omdat er dan meer vluchten vertrekken vanaf de luchthavens in Europa. 
  • De luchtvaartmaatschappij waarvoor je werkt als piloot. Bij bekende maatschappijen als Martinair, KLM en Quatar kan je een dikke boterham verdienen. Low-budget airlines als RyanAir en easayJet zijn niet alleen goedkoper voor passagiers, maar betalen ook minder salaris aan piloten. Bij luchtvaartmaatschappijen buiten Europa kan het voorkomen dat piloten veel minder verdienen dan hun Europese collega’s.

Opleiding tot piloot

Heb je de skills om de opleiding tot piloot te kunnen voltooien? Dan heb je nog de beschikking nodig over een flinke zak geld om de opleiding te kunnen betalen. 

De opleiding tot piloot is misschien wel de duurste opleiding van Nederland. De tweejarige basisopleiding tot verkeersvlieger zelf kost zo’n €122.000,-. Bij deze prijs zijn de benodigde boeken, kleding, lessen en een verblijf van 22 weken in de Verenigde Staten nodig voor de opleiding. Daarnaast moet je zelf onderdak regelen voor de periode waarin het praktijkgedeelte plaatsvindt.

Conclusie salaris van een piloot

Het bedrag dat je als piloot verdient, is niet altijd het bedrag dat je ook klakkeloos kunt uitgeven. Het is logisch dat je de investering voor je dure opleiding moet terugbetalen en hierdoor gaat er een groot deel van je maandelijkse inkomen af. En de vaste lasten moeten ook betaald worden.

Het kan dus zomaar gebeuren dat je van je pilotensalaris maar net kunt rondkomen. Maar als je eenmaal de baan te pakken hebt als piloot, dan heb je uiteraard wel een super gaaf beroep. En als je maar genoeg vlieguren maakt, dan houdt je uiteindelijk wel een heel mooi pensioen over na een hopelijk prachtige carrière, waarin je de hele wereld bent overgevlogen, van New York tot New Delhi.

Review salaris piloot

Chris

Maandsalaris
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Opleiding
Werkgelegenheid

Samenvattend

Als piloot heb je een heel goed salaris. De meeste piloten zeggen dat ze de mooiste baan ter wereld hebben, en dat kunnen we begrijpen. Geen wonder dat zo veel mensen piloot willen worden.

Er is alleen één maar en dat is dat de opleiding ontzettend duur is. En als je piloot bent, moet je ook nog maar eens aan een baan zien te komen. Dat is behoorlijk lastig als je net afgestudeerd bent.

3.8

Veel gestelde vragen over het salaris van een piloot:

Wat verdient een piloot bij KLM?

Bij de KLM verdien je als piloot een salaris van ongeveer 12.000 tot 22.000 euro per maand. Dat hangt af van de rang die je hebt als piloot en wat je ervaring is.

Wat verdient een piloot bij Transavia?

Een piloot die vliegt voor Transavia verdient ongeveer 8.000 tot 15.000 euro per maand. Dit laatste komt niet zo vaak voor, omdat vliegers van Transavia vaak de promotie maken naar KLM.

Wat verdient een piloot bij Ryanair?

Bij Ryanair verdient een piloot tussen de 7.000 en 9.000 euro per maand. Dat komt omdat ze er veel in dienst hebben en je voornamelijk op 1 toestel vliegt. De opleidingskosten zijn daarom niet zo hoog en is een van de redenen waarom ze de prijzen zo goedkoop kunnen houden.

Welke opleiding heb je nog voor piloot?

Als piloot heb je je vliegbrevet voor verkeersvlieger nodig. De kosten hiervan kunnen oplopen tot 180.000 euro en dan moet je het geluk hebben dat je direct na je opleiding een baan kunt vinden. De opleiding duurt ongeveer 2 jaar.

Geen piloot, wel veel geld willen verdienen?

Iedere jongeman droomde om piloot te worden, voor velen is het niet weggelegd. Nu blijkt ook dat je zeker aan het begin van je carrière veel vlieguren moet maken om een hoger salaris te krijgen. Wist je dat je ook veel geld kunt verdienen, zonder daar heel veel tijd in te steken?

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je de inkomens en salarissen van alle beroepen in de luchtvaart sector: