Wat is het salaris van een Data Analist?

salaris data analyst

Ben je benieuwd naar het salaris van een data analist? In onderstaand artikel zal worden besproken wat een data analist is, welk salaris hierbij hoort en welke opleiding je dient te hebben afgerond.

Een data analist houdt zich voortdurend bezig met het analyseren van – zeer – grote hoeveelheden aan gegevens. Aan de hand van deze gegevens is het de taak aan de data analist om relevante trends te herkennen en voorspellingen te doen over de toekomstige gang van zaken. Bevindingen worden opgenomen in rapporten die zeer waardevol kunnen zijn voor bedrijven.

Salaris van een data analist

Een data analist verdient gemiddeld genomen €3.600 bruto per maand. Uit verschillende internetbronnen blijkt dat dit salaris voor universitair afgestudeerde data analisten ongeveer 5% hoger ligt op maandbasis. Ook is het duidelijk dat data analisten rond rand- en hoofdstad iets meer lijken te verdienen. De bedragen schommelen dan rond de €3.900 bruto per maand.

Je zal begrijpen dat er meerdere factoren zijn die meespelen bij het berekenen van een gemiddeld data analist salaris. Een data analist die net begint (een junior), zal ongeveer €3.300 bruto per maand verdienen. Een medior verdient vervolgens gemiddeld €3800 en een senior €4100 per maand. Werkervaring is echter niet de enige relevante factor. Ook factoren als grootte van het bedrijf, persoonlijke competenties en locatie kunnen onder meer een rol spelen.

Uitschieters in salaris zijn uiteraard altijd mogelijk. Zo kan een goede zelfstandige data analist zoveel verdienen als hij of zij aan opdrachtgevers – en tijd – heeft. Aan de ‘onderkant’ is er echter ook nog wat ruimte. Een data analist zijn salaris kan vrij ver onder de €3.000 dalen. Het zal dan vaak gaan om minder uitdagende of slechts incidentele werkzaamheden.

Opleiding data analist

Om te beginnen is het relevant om vast te stellen dat een data analist doorgaans een ICT’er is in de richting van IT. Er bestaat niet zozeer een specifieke opleiding tot data analist. Wel zullen werkgevers, wegens de complexiteit van het vak, een HBO of WO-denkniveau van je verwachten. Het is dan ook logisch dat je een studie volgt op het HBO of aan een universiteit.

Welke opleiding moet je dan volgen? De meeste data analisten lijken een opleiding in de richting van IT of Business te hebben afgerond. Vakken in de richting van statistiek en wiskunde, zullen daarbij toegevoegde waarde hebben. Weinig opleidingen of studies zullen echter naadloos aansluiten op de werkzaamheden van een data analist. In de praktijk bieden veel werkgevers dan ook de nodige bijscholing in de vorm van interne cursussen aan.

Review salaris Data analist

Chris

Inkomen
Sec. arbeidsvoorwaarden
Arbeidsperspectief

Samenvattend

Als Data analist heb je een goed salaris. Je hebt verantwoordelijke taken op je en bent bezig om de Data inzichtelijk te krijgen voor het Management team. Je secundaire arbeidsvoorwaarden zijn goed en je kunt vaak snel als Data analist aan de slag.

3.7

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Een Data analist heeft een goed inkomen, maar vindt je dit nog niet voldoende? Ben jij het ook beu om 40 uur per week te werken en het gevoel te hebben dat je wordt geleefd? Het zou toch makkelijker moeten zijn om geld te kunnen verdienen…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het salaris en inkomen van andere beroepen in de bouw, ICT of de finance branche:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *