Wat verdient een elektricien?

wat verdient een elektricien aan salaris en inkomen

Mensen wil graag weten wat een elektricien verdiend per maand. En dat is ook niet zo gek, omdat elektriciens vaak nodig zijn in het huis maar ook in kantoren, winkelcentra en alle andere gebouwen. 

Laatste sprak ik met iemand op een feestje die vertelde dat hij elektricien was. Hij vertelde me alles over zijn beroep en alle gevaren die daarbij kwamen kijken. Het gevaar om geëlektrocuteerd te worden is natuurlijk aanwezig, zeker als niet alle stroom goed is afgesloten. 

Dat zette mij aan het denken, want iemand met een dergelijk beroep zou toch wel een aardig maandsalaris op moeten strijken. Dat inspireerde mij om alles omtrent het salaris van een elektromonteur uit te gaan zoeken. En de conclusie die ik moest trekken was, het is nog al schrikbarend laag voor zo een beroep.

Inhoudsopgave: “Wat verdient een elektricien?”

Salaris en inkomen elektricien

Een beginnend elektricien verdient ongeveer 1.600 euro bruto per maand. Naarmate je meer ervaring opdoet stijgt het salaris al snel richting de 2.100 euro per maand. Wanneer je vele jaren ervaring hebt opgedaan en verschillende grote klussen achter je naam hebt staan, kun je doorgroeien naar een senior elektricien. Een ervaren elektromonteur verdient ongeveer 2.700 euro bruto per maand.

FunctieniveauMaandsalaris
Beginnend elektromonteur€ 1.600, –
Medior elektricien€ 2.100
Ervaren elektromonteur€ 2.700, –

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Als je in loondienst bent als elektricien heb je recht op de secundaire arbeidsvoorwaarden volgens de CAO van de elektrobouw. Je hebt recht op pensioenopbouw en uiteraard ook vakantiedagen. Het is per werkgever verschillend welke secundaire arbeidsvoorwaarden nog meer van toepassing zijn. 

Inkomen elektricien als ZZP’er

Een elektricien kan zo’n 40 euro per uur vragen als zelfstandige. Daarmee kunnen de maandelijkse inkomsten oplopen tot zo’n 6.000 euro per maand op basis van 40 declarabele uren per week.

De werkelijkheid is echter minder rooskleurig en wordt het inkomen van een ZZP’er ingeschat op zo’n € 4.000 euro per maand. Hier moeten nog verschillende kosten en verzekeringen van af, waardoor een zelfstandig elektromonteur ongeveer 2.600 euro netto per maand verdient.

Aanverwante beroepen

Een elektricien moet vaak samen werken met andere mensen, bijvoorbeeld op een bouwplaats. De aanverwante beroepen voor een elektromonteur zijn:

Review elektricien

Chris

Salaris
Doorgroeimogelijkheden
Werkomstandigheden
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Beloning als ZZP’er

Samenvattend

Het salaris van een elektricien is niet verkeerd. Ik had echter verwacht met de hogere risico’s, dat je meer per maand zou verdienen. Als ZZP’er loont het eigenlijk niet om te gaan werken, omdat de risico’s in mijn ogen zwaarder wegen dan de opbrengsten die je binnen krijgt.

2.8

Als elektricien wat bij verdienen?

Wil je als elektricien een paar honderd euro per maand bijverdienen? Dan is dat mogelijk via het internet. Je kun namelijk jouw kennis gebruiken om andere mensen te leren hoe ze om moeten gaan met kleine klussen in huis. In de affiliate marketing cursus van Jacko leer je precies hoe je jouw kennis om kunt zetten in geld. Veel andere elektromonteurs gingen je al voor…