Wat verdient een bouwvakker?

wat verdient een bouwvakker aan salaris en inkomen per maand

Veel mensen willen weten wat een bouwvakker verdient. Dat is ook niet zo gek, want veel jonge mannen die praktisch zijn opgeleid hebben de ambitie om aan de slag te gaan in de bouw. Lekker in de zomer buiten, werken aan mooie projecten waar mensen erg blij van worden. En in de winter, bij koude temperaturen in de vorstverlet, terwijl je inkomen gewoon door blijft gaan. 

Dat heeft mij doen inspireren om eens te onderzoeken wat een gemiddelde bouwvakker aan salaris iedere maand binnenkrijgt en hoe dat tot stand komt. Aan de hand van beschikbare informatie op het internet ben ik tot de volgende conclusie gekomen.

Salaris en inkomen van een bouwvakker

Het startsalaris van een bouwvakker is volgens de CAO ongeveer 2.400 euro bruto per maand. Het bruto uurloon ligt dan ongeveer op € 14,10 per uur. Wanneer je meer ervaring opdoet, ga je uiteraard meer verdienen. 

Een bouwvakker met 5-10 jaar werkervaring gaat al snel richting een maandsalaris van ongeveer 2.700 euro bruto per maand. En een ervaren bouwvakker verdient zo’n € 3.000, – bruto per maand.

Om je een duidelijker beeld te geven, maken we een onderscheid tussen bouwvakkers op de bouwplaats en een Uitvoerend, Technisch en Administratief (UTA) medewerker. 

NiveauSalaris bouwplaatsmedewerkerSalaris UTA-medewerker
Starter 1 / A€ 2.350,-€ 2.000 – € 2.650
Starter 2 / B€ 2.500,-€ 2.230 – € 3.000
Medior 3 / C€ 2.650,-€ 2.500 – € 3.500
Medior 4 / C€ 2.850,-€ 2.800 – € 3.900
Gevorderde 5 / D€ 3.000,-€ 3.300 – € 4.500
Gevorderde 6Niet bekend€ 3.800 – € 5.400

Het uurloon van een startende bouwvakker op de werkplaats ligt hoger dan het uurloon van een UTA-medewerker. Daarom vinden veel jonge mannen het verleidelijk om direct de bouwplaats op te gaan. 

Het loont zich echter om toch even door te studeren en uiteindelijk UTA-medewerker te worden. Na een jaar of 5 ga je meer verdienen dan je collega’s op de werkplaats. En onthoudt dat je als bouwvakker maar tot je 55e kunt werken, voordat je rug versleten is.

Salaris en inkomen van een bouwvakker als ZZP’er

Veel bouwvakkers zijn als zelfstandige werkzaam op de bouwplaats. Zij genieten van een hoger inkomen dan hun collega’s die in loondienst zijn. Een bouwvakker als ZZP’er verdient ongeveer 40 euro per uur excl. BTW. Dit komt uit op een dikke € 6.000,- per maand.

Echter dragen ze ook een veel groter risico. Wanneer ze namelijk arbeidsongeschikt worden, of gewoon grieperig zijn, kunnen ze niet komen werken. Wanneer ze niet komen werken, verdienen ze ook geen geld. Hier kunnen ZZP’ers zich wel tegen verzekeren, maar de premies voor deze verzekeringen lopen in de honderden euro’s per maand.

Review salaris bouwvakker

Chris

Salaris
Sec. arbeidsvoorwaarden
Groeimogelijkheden

Conclusie

Als bouwvakker heb je vaak een goed salaris. Naarmate je meer ervaring hebt, ga je ook flink meer verdienen. Ook ZZP’ers hebben een goed uurloon, maar lopen grote risico’s. Besef je dat je op je 55e al klaar bent met werken omdat je lichaam op is. Veel mensen moeten daar nog 30 tot 40 jaar met deze fysieke ongemakken verder leven. Er zijn minder ingrijpende manieren om geld te verdienen…

3.5

Geld verdienen naast je werk als bouwvakker?

Wil je tot wel 250 euro per dag bij verdienen naast je baan als bouwvakker? Dat kan! Bekijk eens de Affiliate Marketing cursus en leer hoe jij met je hobby en skills geld kunt verdienen via het internet. Zonder dat je daar veel technische kennis voor nodig hebt!