Hoeveel verdient een Architect?

hoeveel verdient een architect aan salaris per maand?

Veel mensen vragen zich af wat een architect per maand of per jaar verdient. En zoals bij zoveel andere beroepen, ligt dat aan de ervaring die je hebt en voor welk bureau je werkt. 

Een architect die grote bouwprojecten en exclusieve huizen ontwerpt verdient meer dan een architect die eenvoudigere gebouwen moet ontwerpen. 

Salaris en inkomen van een architect

Het maandelijks inkomen van een beginnend architect ligt ongeveer op € 2.400,-. Een meer ervaren architect die werkt voor een gemiddeld bureau verdient € 3.750,- per maand. Je kunt er vanuit gaan dat hoe groter het bureau is, hoe hoger het salaris is voor een architect.

BeroepInkomen
Beginnend architect, klein bureau€ 2.200 – € 2.600 per maand
Ervaren architect, klein bureau€ 3.500 – € 4.000 per maand
Beginnend architect, groot bureau€ 2.300 – € 2.750 per maand
Ervaren architect, groot bureau€ 3.750 – € 4.750 per maand

Wat doet een architect?

Een architect ontwerpt gebouwen in opdracht van anderen. Bij sommige opdrachten krijgt een architect daarin de vrije hand, terwijl er voor andere projecten bepaalde kaders geschetst zijn waarin gewerkt dient te worden. 

Tijdens het werk houdt een architect rekening met het esthetische gedeelte en de functionaliteit van het gebouw. Het kiest de verschillende materialen en maakt een tekening waarmee de ingenieurs en aannemers mee aan de slag kunnen.

Soms geeft een architect advies voor diverse aan- of verbouwingen. Het helpt mensen om bepaalde ruimtes beter in te delen voor een betere bruikbaarheid. 

De meeste architecten specialiseren zich in bepaalde vakgebieden. Zoals het ontwerpen van woonhuizen, openbare ruimtes, tuinen of binnenhuisarchitectuur.

Opleiding tot architect

Om een architect te kunnen worden moet je een opleiding als Bouwkundige volgen aan de technische universiteit. Je leert daarbij alle natuurkundige formules en welke facetten er bij komen kijken om een ruimte of een gebouw goed in te delen. 

Daarnaast moet je de opleiding “architectuur” op de Kunstacademie afgerond hebben. Wanneer je beide diploma’s kunt overleggen, wordt je opgenomen in het register voor architecten. Alleen dan kan iemand de titel als architect voeren.

Kenmerken van een architect

Als architect moet je alles tot in de puntjes kunnen uitzoeken. Je bent een perfectionist en hebt daarbij een groot creatief vermogen. Daarnaast voldoe je aan de volgende competenties:

  • Innovatief
  • Creativiteit
  • Visie
  • Klantgerichtheid
  • Analytisch vermogen

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Een architect heeft een goed inkomen, maar vindt je dit nog niet voldoende? Ben jij het ook beu om 40 uur per week te werken en het gevoel te hebben dat je wordt geleefd? Het zou toch makkelijker moeten zijn om geld te kunnen verdienen…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het salaris en inkomen van andere beroepen in de bouw: