Ethereum Classic (ETC)

Geschatte leestijd: 12 minuten

ethereum classic etc crypto

Wanneer je de naam Ethereum Classic voorbij ziet komen, denk je al snel aan een andere grote cryptocurrency. Ethereum is na Bitcoin, de grootste partij op de cryptomarkt. Met de naam Ethereum Classic lijkt de digitale munt zeer veel op Ethereum. Gek genoeg klopt dit ook, beide projecten hebben een hoop met elkaar gemeen.

Beide hebben dezelfde oprichters en gebruiken Ether als betaalmiddel. Ook hebben beide projecten een Ethereum blockchain. Er was een tijd dat beide projecten één waren, maar dit is in 2016 veranderd. In dit artikel ontdek je alles over de verschillen en gelijkenissen tussen de twee cryptoprojecten, waarbij we dieper ingaan op Ethereum Classic.

Voordelen van ETC:

  • Decentraal project
  • De klassieke versie van Ethereum
  • Snelle en goedkope transacties
  • Open-source platform

Hier vindt je meer informatie over:

Wat is Ethereum Classic?

Ethereum Classic (ETC) is een afgeleide digitale valuta van Ethereum (ETH). Ethereum Classic staat voor een gedecentraliseerde, veilige en censuurbestendige blockchain met betaalbare transacties. Het is een voortzetting van de originele Ethereum versie die in 2014 is gelanceerd.

De focus bij dit crypto project ligt op de decentrale blockchain van het project. Op de blockchain kunnen ontwikkelaars applicaties bouwen, die werken op de betreffende keten. Dankzij het Proof-of-Work systeem, wordt de keten door mensen over de hele wereld veilig en bruikbaar gehouden.

Om meer van het project te begrijpen, zullen we eerst terug moeten gaan naar het begin. In 2014 werd Ethereum opgericht door Vitalik Buterin, Gavin Wood en Jeffrey Wilcke. Na jaren van ontwikkeling kwam er in 2016 een hard fork, waardoor Ethereum een nieuwe weg insloeg en het oude project verder ging onder de naam Ethereum Classic.

De Ethereum hard fork

De hard fork is één van de grote gebeurtenissen uit de historie van Ethereum. Door een grote hack, die een grote impact op het netwerk van Ethereum had, werd hiertoe besloten. Deze hack ontstond doordat iemand een lek in de code van The DAO had gevonden. The DAO was een project binnen het netwerk, dat zich richtte op de decentralisatie.

Via het lek kon de hacker een buit van 150 miljoen dollar bij elkaar stelen. De community van Ethereum kwam snel achter de hack, waardoor het team snel tot actie over kon gaan. Om alle Ether terug te krijgen, moest de blockchain worden aangepast. Op deze manier konden de transacties teruggevorderd worden.

Principes

Deze methode gaat echter tegen de principes van de blockchain technologie in, waar transacties vastliggen op de blockchain en je ze niet kunt manipuleren. Binnen de Ethereum community was een groepering die aan dit erg lastig vonden en de principe vast wilde houden. Deze groepering heeft vastgehouden aan de originele Ethereum blockchain wat Ethereum Classic werd.

De overgrote meerderheid heeft de principes opzij gezet en was akkoord met de hard fork. Deze meerderheid staat achter de keuze van Ethereum. Zij gaan dus verder met de niet originele Ethereum blockchain.

verschil ethereum en ethereum classic etc

Veiligheid

Ondanks de gebeurtenissen in het verleden, kun je stellen dat het netwerk tegenwoordig veilig is. De blockchain technologie moet zorgen voor de veiligheid van het netwerk. Door de enorme hack, die grote gevolgen voor het project had, heeft Ethereum geleerd van de fouten.

Cyber attacks zullen nooit verdwijnen van de aardbodem, maar Ethereum Classic weet zich hier tegenwoordig goed tegen te wapenen. De meeste aanvallen op het netwerk zijn gericht op slecht geprogrammeerde applicaties of smart contracts, dus niet op het protocol zelf.

Waar wordt Ethereum Classic voor gebruikt?

Voor ontwikkelaars is het interessant om de blockchain van Ethereum Classic te gebruiken. Op dit openbaar platform kunnen ontwikkelaars gedecentraliseerde apps bouwen, wat kortweg dApps wordt genoemd. Deze gedecentraliseerde applicaties en programmeerbare applicaties kun je momenteel blijven gebruiken.

Daarnaast is het mogelijk om een smart contract op het platform te gebruiken. Smart Contracts zijn contracten die op de keten worden geplaatst waardoor deze definitief is. Door deze twee aspecten, kan je in grote lijnen dezelfde activiteiten als op de Ethereum blockchain uitvoeren. Het voordeel van de Classic variant zijn de lage transactiekosten.

ETC investering

ETC als investering

Naast de blockchain gerelateerde zaken, wordt de Ethereum foundation ook als investering gebruikt. Het project heeft een maximale hoeveelheid coins, wat gunstig kan zijn voor de markt. Wanneer het aanbod gelijk blijft en de vraag stijgt, is de verwachting dat de prijs gaat stijgen. Deze verwachtingen zijn echter zeer volatiel en slechts gebaseerd op marktwerking. Wees voorzichtig met investeren en zie dit zeker niet als financieel advies.

In totaal totaal is het maximale aanbod 210 miljoen ETC’s. Bij de lancering werd het genisis blok gemined en het laatste zal rond het jaar 2070 gemined worden. Als de hash rate en rekenkracht tenminste gelijk blijven.

Onderscheidend vermogen

Waar cryptovaluta’s zoals Cardano, Avalanche en Luna proberen om de Ethereum killer te worden, kan je stellen dat Ethereum de Ethereum Classic killer is. Echter gaat deze vlieger niet helemaal op.

De alternatieve cryptovaluta’s proberen de problemen van Ethereum op te lossen. Zo worden er oplossingen geboden voor de hoge fees en de schaalbaarheid. Echter heeft Ethereum Classic hier ook oplossingen voor. De fees op het Ethereum Classic netwerk zijn relatief laag, zeker wanneer je de vergelijking met Ethereum maakt. Hierdoor is Ethereum Classic uniek in zijn soort. Voor nog lagere fees kun je beter andere altcoins kopen en deze omzetten naar ETC.

Veilig crypto kopen bij LiteBit

Wil je snel, eenvoudig en veilig beginnen met het kopen van verschillende cryptomunten? Dan ben je bij LiteBit aan het juiste adres. Nederlandse grootste en bekendste handelaar heeft het proces voor het kopen van je eerste cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum en Ripple super eenvoudig gemaakt.

Je kunt via de onderstaande knop direct beginnen met het kopen van jouw eerste cryptocurrencies. Al honderdduizenden Nederlandser en Belgen gingen je voor.

LiteBit wordt door gebruikers beoordeeld met een 8,9!

Waarom investeren in Ethereum Classic?

De tokens van een project is het betaalmiddel voor de fees, maar wordt ook door investeerders als speculatief middel gebruikt. Wanneer je toekomst ziet in het project en de koers van Ethereum Classic token, kan deze investering geschikt voor jou zijn. We zullen uitleggen waarom.

Ondanks dat de Classic variant qua marketcap en bekendheid het kleinere broertje van Ethereum is, kan investeren in ETC ook voordelen hebben. In het voorjaar van 2021 steeg de koers van ETC met ruim 2300%. Deze prijsstijging natuurlijk enorm, zeker wanneer je de stijging van Ethereum erbij neemt. De laagste prijs in 2021 was op 1 januari en 1 ETC token was toen € 4,73 waard.

Hoog rendement in 2021

De koers van Ethereum steeg in dezelfde periode met ruim 500%. ETC brengt meer risico met zich mee, maar daar zijn de beloningen ook naar. Zowel de opwaartse als de neerwaartse beweging tonen aan dat Ethereum de stabiele versie van de twee is, maar dat de volatiliteit bij Ethereum Classic te vinden is.

Dit is ook bij Bitcoin (BTC) het geval, de Bitcoin wordt vaak gezien als meest stabiele factor binnen de crypto markt. Verwachtingen laten echter zien dat Bitcoin op lange termijn ook zeer winstgevend kan zijn in de crypto business.

Pas op voor FOMO bij ETC

De valkuil van beginnende investeerders

Daarnaast heeft Ethereum Classic een ander ‘voordeel’. Er zijn genoeg beginnende investeerders die hun onderzoek niet goed doen en bijvoorbeeld artikelen zoals deze niet lezen. Zij hebben ergens de naam Ether horen vallen en gaan op zoektocht bij een exchange. Wij hebben hiervoor een crypto beginner cursus voor. Deze tokens zijn het best beschikbaar op de grootste exchange ter wereld.

Daar komen zij Ethereum Classic tegen en zien dat deze variant stukken goedkoper is dan Ethereum zelf. Veel beginnende investeerders maken de fout door de Ethereum te kopen, waar ze niet op zoek naar waren. Ook dit kan een motief zijn voor een opwaartse koersbeweging bij cryptocurrencies.

Ethereum Classic Whitepaper

Je kunt stellen dat de whitepaper van Ethereum ook de whitepaper van Ethereum Classic is. Het project begon immers met dezelfde technologie en ledger van de Classic variant, in de tijd dat de whitepaper werd uitgegeven.

Daarnaast heeft Grayscale, het grootste crypto fonds, ook een rapport over Ethereum Classic uitgebracht. Dit rapport werd in 2018 uitgebracht en kan gezien worden als de whitepaper 2.0 van Ethereum Classic.

Je kunt hier zelf de whitepaper van ETC lezen:

Waar kan je Ethereum classic kopen?

Ethereum Classic is een zeer populaire cryptocurrency. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de coin op de meeste exchanges verhandelbaar is. Op ongeveer 40 handelsplatformen kan je ETC kopen en verkopen.

Onder deze 40 exchanges zitten vele platformen die bekend zijn bij investeerders. De Nederlandse crypto exchange Bitvavo is één van de aanbieders, maar ook wereldwijde crypto giganten zoals Binance en Coinbase hebben ETC in hun assortiment.

Ook LiteBit is een Nederlands bedrijf met een eigen ETC wallet, daarnaast heb je nog van BTC en alle andere populaire cryptovaluta’s verschillende wallets beschikbaar.

Partners van Ethereum Classic

De ontwikkelaars, die werken op de Ethereum Classic blockchain, kun je zien als partners. Binnen het netwerk zijn er verschillende organisaties actief aan het bouwen op en aan de keten.

Zo is er een organisatie die de fundamenten van ETC promoot. Deze organisatie heet Ethereum Classic Consortium en bestaat uit verschillende organisaties, ondernemingen en communities.

Daarnaast is ETC Labs de partij die zorgt voor het financiële gedeelte van Ethereum Classic. Verder richt deze partij zich op het opbouwen en onderhouden van relaties tussen Ethereum Classic en externe partijen.

Ethereum Classic nieuws

Wanneer je graag het nieuws en de ontwikkelingen van Ethereum Classic wil volgen, zijn er verschillende mogelijkheden. Ethereum Classic maakt gebruik van verschillende social media kanalen, waar zij het laatste nieuws en informatie omtrent het bedrijf en de coin delen.

Via de onderstaande social media platformen kan je Ethereum Classic volgen:

Hoeveel is ETC waard?

Met deze calculator is het mogelijk om uit te rekenen wat de waarde van ETC is. Je kunt het aantal tokens invullen om te zien hoeveel euro’s je daarvoor kwijt bent. De prijzen voor het kopen en verkopen van de munt kunnen verschillen door vraag- en aanbod.

Review Ethereum Classic

Om je een beter beeld te geven wat we van deze cryptocurrency vinden, hebben we een review geschreven. Een recensie over deze coin vind je hieronder.

Recensie ETC

Chris

Potentie
Team
Product
Community
Partnerships

Samenvattend

Mede door de innovatie van Ethereum en de opkomst van nieuwe blockchains en technologieën, neemt de potentie van ETC af. Echter, het project heeft voordeel van hun bedrijfsnaam en kan voor investeerders een interessante belegging zijn. Daarnaast zijn de fees op het netwerk laag.

Door de historische ontwikkelingen heeft Ethereum Classic geen team aan het roer. Het project is een decentrale organisatie die zonder leider opereert. Echter heeft Ethereum Classic wel een community. Binnen deze community bevindt zich een groep ervaren ontwikkelaars, die al vele jaren bekend zijn met de cryptomarkt en de blockchain technologie.

2.5

Veelgestelde vragen over Ethereum Classic (ETC)

Kan Ethereum Classic anoniem worden gebruikt?

Vaak wordt de anonimiteit van een cryptocurrency revolutionair genoemd. Echter is dit redelijk te weerleggen, aangezien je bij de meeste handelsplatformen een KYC moet invullen. Dit wordt door de autoriteiten verplicht.
Hierdoor zijn al jouw persoonsgegevens bekend bij de exchange. Daarnaast zal je ook geld moeten storten op het crypto account, waardoor ook bekend is waar het geld vandaan komt.

De blockchain van Ethereum Classic slaat geen persoonlijke gegevens op. Hierdoor kan je een deel van je anonimiteit behouden, wanneer je enkel van deze blockchain gebruik maakt. Echter, door de transparantie van de keten, is er veel informatie te herleiden.

Is Ethereum Classic beter dan Ethereum?

Wanneer je kijkt naar beide ecosystemen, kan je stellen dat de Classic variant niet beter is dan Ethereum. Ethereum Classic heeft als voordeel dat zij lage kosten hebben, maar dit kan zeer goed met de hoeveelheid gebruikers te maken hebben.

Op het Ethereum netwerk zitten veel meer gebruikers, waardoor er meer gehandeld wordt en de blockchain dus meer moet verwerken. Dit kost tijd, geld en energie, waardoor de transactiekosten op Ethereum stukken hoger zijn.

Daarnaast bouwen er meer ontwikkelaars op Ethereum dan op de Classic variant, maar ook de marketcap laat duidelijk zien welke cryptocurrency de voorkeur en het vertrouwen van de meeste gebruikers heeft.

Maakt Ethereum Classic gebruik van Proof of Stake?

Nee, Ethereum maakt gebruik van het Proof of Work principe. Bij het Proof of Stake kunnen houders van de coin hun coins inzetten, om hiermee het netwerk te valideren. Hierdoor wordt de veiligheid van het netwerk gewaarborgd.

Bij het Proof of Work systeem wordt er op een andere manier gezorgd voor de veiligheid van het netwerk. Dit wordt door het minen van coins gedaan. Het minen van coins vergt arbeid, die door de computer wordt verricht.

Wat kun je met de coin van Ethereum Classic?

Er zijn verschillende exchanges waar je Ethereum Classic kan staken. Door de coins te staken, ontvang je extra rendement over je investering. Let hierbij goed op de voorwaarden, want een handelsplatform kan de coins voor een bepaalde tijd vastzetten. Dit is een normale gang van zaken, maar staken zonder je coins vast te zetten is op verschillende platformen ook mogelijk.

Daarnaast is ETC een speculatief middel. Door in ETC te investeren kan je rendement maken en je portfolio vergroten. De koers van ETC is zeer volatiel, wat voor veel investeerders een afschrikkende werking kan hebben. Echter kan deze volatiliteit ook in jouw voordeel werken.

Waarom zijn de transactiekosten bij Ethereum Classic lager dan bij Ethereum?

Blockchains moeten transacties verwerken, om zo de veiligheid van het platform te waarborgen. Dit wordt gedaan door het minen van blokken, die speciale codes bevatten. Wanneer een netwerk meer gebruikers heeft en er daardoor meer transacties plaatsvinden, zal de blockchain dus meer moeten verwerken.

Het verwerken van de transacties kost tijd, geld en energie, waardoor de kosten voor het populaire netwerk van Ethereum hoog zijn. Op Ethereum Classic werken minder dApps en gebruikers, waardoor er minder transactiekosten zijn. Hierdoor zijn de transactiekosten een stuk lager.

Geld verdienen met Crypto? Volg de GRATIS Crypto Masterclass

Je wilt geld verdienen met Cryptomunten. De harde werkelijkheid is echter dat veel mensen geld verliezen met crypto. Dit komt omdat mensen zich niet laten adviseren, zich onvoldoende inlezen en er te weinig verstand van hebben.

Om jouw die kennis en strategieën te geven, kun je nu tijdelijk GRATIS onze Crypto Masterclass volgen. Hierin leer je met welke strategieën je geld kunt verdienen met cryptomunten. Met winstgevende tips uit de praktijk.

  • Heb jij je eerste crypto gekocht voor 1 euro!
  • Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen!
  • Begrijp je precies hoe Bitcoin en crypto werken!
  • Weet je welke sleeping giant wij hebben ontdekt
  • Snap je hoe je de beste cryptomunten vindt!

Slechts 50 plekken beschikbaar

Alle Cryptomunten op een rij: