Alles over Bitcoin Cash kopen, koersen, verkopen, wallets en mining
Je hebt Bitcoin (BTC) en je hebt Bitcoin Cash (BCH). Wij horen je nu denken, is dit niet hetzelfde? Het antwoord hierop is: Een beetje!
Een beetje? Ja, want Bitcoin Cash is een afgeleide van de Bitcoin maar is op een aantal punten anders. In dit artikelen gaan we dieper in op de verschillen tussen beide cryptocurrencies en waar de verwarring vandaan komt.
Bitcoin Cash heeft een aantal voordelen:
- Grotere transactieblokken dan Bitcoin
- Relatief schaalbaar
- Gedecentraliseerd
- Lagere transactiekosten dan BTC
Volg de cursus: Geld verdienen met Crypto
Wil je meer leren over cryptocurrencies en hoe je daar geld mee kunt verdienen? Volg dan de Crypto Masterclass. In een online training leer je de basis beginselen van Crypto en kun je de betaalde cursus tegen een hoge korting aanschaffen.
- Heb jij je eerste crypto gekocht voor 1 euro! In deze gratis online crypto masterclass:
- Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen!
- Begrijp je precies hoe Bitcoin en crypto werken!
- Weet je welke sleeping giant wij hebben ontdekt
- Snap je hoe je de beste cryptomunten vindt!
Slechts 50 plekken beschikbaar
Hieronder vindt je meer informatie over:
Inhoudsopgave
Wat is Bitcoin Cash?
Bitcoin Cash (BCH) is een cryptocurrency project dat inmiddels bestaat sinds 2017. Zoals de naam al doet suggereren, betreft het een zogeheten hard fork van Bitcoin. Dat houdt simpel gezegd in dat een groepje aan personen ervoor heeft gekozen om een afsplitsing van Bitcoin te maken.
Een hard fork komt vaak voort uit ontevredenheid ten opzichte van een project. Dit was ook het geval bij Bitcoin Cash. Men vond de blockchain van Bitcoin met name te traag. Volgens veel personen was de grootte van één block aan transacties bij Bitcoin te klein.
Een Hard fork van Bitcoin
Daarnaast zou Bitcoin niet schaalbaar genoeg zijn om de vraag van de toekomst te kunnen faciliteren. Uit deze onvrede is dit project ontstaan. Het zou een snellere, meer capabele en bovenal schaalbaardere blockchain moeten vormen. Zo worden de nadelen van Bitcoin aangepakt, terwijl de voordelen worden behouden.
Relevant om op te merken is het feit dat ook hard forks weer kunnen worden opgesplitst. Waar Bitcoin Cash ooit een afsplitsing van Bitcoin was, zo is Bitcoin Cash in 2018 weer opgesplitst in twee ‘nieuwe’ cryptocurrencies. Het betreft enerzijds Bitcoin Cash ABC en anderzijds Bitcoin Cash SV. Bij laatstgenoemde staat ‘SV’ voor Satoshi Vision.
Wanneer er gewoonweg wordt gesproken over Bitcoin Cash, kan je aannemen dat daarmee Bitcoin Cash ABC wordt bedoeld. Dit is immers de ‘originele’ Bitcoin Cash.
Bitcoin Cash versus Bitcoin: een filosofisch verschil
Om te begrijpen vanuit welke gedachte Bitcoin Cash is ‘opgericht’, dien je eerst te begrijpen vanuit welke gedachte Bitcoin ooit is opgericht. De – nog voor altijd mysterieuze – Satoshi Nakamoto heeft het project ooit geïnitieerd.
Het is onduidelijk wie of wat Satoshi is en of hij of zij überhaupt bestaat. Wat wel duidelijk was, was het doel van Nakamoto. Het oprichten van een peer-to-peer cryptocurrency dat in de basis zou fungeren als een netwerk voor dagelijkse transacties. Het was dus eigenlijk de bedoeling dat Bitcoin écht een betaalmiddel zou worden. Het zou een realistisch alternatief moeten vormen op fiatgeld, zoals de euro of de Amerikaanse dollar.
Bitcoin wordt meer gebruikt als belegging
Wie zich al een beetje heeft verdiept in de cryptomarkt, weet dat deze visie van Bitcoin alles behalve een realiteit is geworden. Door de groei in populariteit, verschillende prijsbewegingen en een maximale hoeveelheid aan uit te geven BTC-tokens, werd Bitcoin meer een investering.
Iedereen kent de verhalen van de mensen die ooit een pizza hebben gekocht voor meerdere BTC-tokens. Bitcoin bleek mede door zijn volatiliteit minder gewaardeerd te worden als betaalmiddel. Kocht je Bitcoin, dan was je een investeerder. Dat is overigens nog steeds het geval. De visie van een alledaags betaalmiddel viel dus in het water. Dit werd nog eens versterkt door het feit dat Bitcoin niet schaalbaar genoeg bleek.
Bitcoin Cash: “Back to basics”
Maar daar was Bitcoin Cash. Deze frisse hard fork van Bitcoin zou van de originele filosofie eindelijk een realiteit moeten maken. Het team achter dit project merkte op dat de blockchain van Bitcoin tekortschoot op verschillende vlakken en ze begonnen met het vergroten van de blockgrootte.
Dat houdt in dat er meer transacties kunnen worden gebundeld in één block die vervolgens wordt gekoppeld aan de ketting (chain) van blocks. Waar Bitcoin slechts een block size van 1 MB had, had Bitcoin Cash een maximale blockgrootte van 32 MB. Grofweg zou je kunnen stellen dat hier ongeveer 25.000 transacties in passen.
Dit bleek ook gemeten te zijn in een stress test in het najaar van 2018. Door tekortkomingen in de Blockchain op te lossen, zou deze cryptomunt beter toepasbaar moeten zijn als peer-to-peer betaalmiddel.
Bitcoin (BTC) | Bitcoin Cash (BCH) | |
Ontstaan: | 2007 | 2017 |
Marktgrootte (market cap): | 750 miljard (aug, 2021) | 10 miljard (aug, 2021) |
Blockgrootte: | 1 MB (Binnenkort 2 MB) | 8 MB |
SegWit: | Ja | Nee |
Het Proof-of-Work algoritme van Bitcoin Cash
Een hard fork kan geniaal zijn, maar het blijft altijd berusten op de cryptocurrency waar het vandaan komt. Het is dan ook logisch dat Bitcoin en Bitcoin Cash heel erg op elkaar lijken. Laatstgenoemde is een gemodificeerde versie van Bitcoin.
Beide projecten werken met het Proof-of-Work (PoW) algoritme voor het minen. Dat wil zeggen dat meerdere personen binnen het netwerk rekenkracht van hun hardware moeten inzetten om een zeer lastig algoritme op te lossen. Degene die het algoritme als eerst oplost, krijgt een reward in de vorm van tokens. Het oplossen van dit algoritme wordt “mining” genoemd en staat gelijk aan het valideren van transacties om zo het decentrale karakter van een blockchain te conserveren.
Proof-of-Work is controversieel, mede omdat het veel energie kost; helemaal nu grote hallen worden vol gezet met gespecialiseerde hardware die het praktisch altijd wint van iemand die thuis op zijn computer mined. Een alternatief is Proof-of-Stake.
Veilig crypto kopen bij LiteBit
Wil je snel, eenvoudig en veilig beginnen met het kopen van verschillende cryptomunten? Dan ben je bij LiteBit aan het juiste adres. Nederlandse grootste en bekendste handelaar heeft het proces voor het kopen van je eerste cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum en Ripple super eenvoudig gemaakt.
Je kunt via de onderstaande knop direct beginnen met het kopen van jouw eerste cryptocurrencies. Al honderdduizenden Nederlandser en Belgen gingen je voor.
LiteBit wordt door gebruikers beoordeeld met een 8,9!
Bitcoin Cash nieuws
De cryptomarkt is altijd in beweging. Hetzelfde geldt logischerwijze voor Bitcoin Cash. Ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Wanneer je investeert in dit project, ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in het volgen van deze ontwikkelingen. Dit kan via verschillende bronnen.
Het is belangrijk om altijd de betrouwbaarheid van een bron te controleren, gezien er in cryptoland veel onbetrouwbare bronnen bestaan die artikelen schrijven vanuit eigenbelang. Onderstaande bronnen kunnen in ieder geval als betrouwbaar worden gezien, omdat deze worden vernoemd op de website van Bitcoin Cash.
Roger Ver, een van de pioniers in het team van Bitcoin Cash.
Is Bitcoin Cash een interessante investering?
Laten we voorop stellen: of Bitcoin Cash een goede investering is, kan niemand voor jou bepalen. Investeren is subjectief. Je investeert in een cryptocurrency, omdat jij vertrouwt in de toekomst van het project. Wanneer je het project beoordeelt op zijn potentie, kan je kijken naar objectieve (feitelijke) factoren. De verschillende factoren benoemen we hieronder. Aan de hand van deze factoren kun je zelf een inschatting maken of het voor jou interessant is om te investeren in Bitcoin Cash.
Wat maakt Bitcoin Cash uniek?
De blockgrootte van Bitcoin Cash is groter dan dat van de Bitcoin en de verwerking van transacties verloopt vlotter. Echter is door de jaren heen is gebleken dat dit project niet zo goed weet te presteren als Bitcoin.
Dit geeft echter geen garanties voor de toekomst. Dit project zou gezien kunnen worden als een ‘underdog’ ten opzichte van BTC. Het wordt meer dan genoeg verhandeld om liquide genoeg te zijn. Er zijn diverse paren waarmee deze digitale munt te verhandelen is.
Beschikbaarheid bij Brokers en Beurzen
Bitcoin Cash is bij (bijna) alle aanbieders van Cryptocurrencies beschikbaar. Zowel bij de zeer gebruiksvriendelijke broker als bij de geavanceerde crypto beurs. De ticker BCH wordt veel gebruikt als handelspaar.
Er zijn honderden (misschien wel duizenden) verschillende aanbieders om BCH te kopen. Om tot een goede keuze te kunnen komen, hebben we hieronder een een lijst gemaakt met betrouwbare en legitieme aanbieders, waar we zelf ook handelen (of gehandeld hebben).
BCH is onder andere beschikbaar bij de volgende aanbieders:
De beschikbaarheid van Bitcoin Cash (BCH) bij verschillende brokers en beurzen is Zeer Hoog.
De mensen achter Bitcoin Cash
Net als met Bitcoin het geval is, bestaat er niet één team aan ontwikkelaars die staan voor dit project. Het is een open-source project waarbij iedereen zijn steentje kan bijdragen.
Wel kunnen we de stakeholders achter BCH toelichten. Onder andere Roger Ver (bijnaam: Bitcoin Jesus) is een groot voorstander van de bedoelingen achter dit project.
Interesse van mensen in dit project
Ten tijde van de Hard Fork was er ontzettend veel interesse in Bitcoin Cash. Het was zelfs lange tijd spannend of BCH de definitieve chain zou worden en de “echte Bitcoin” mocht worden genoemd. Zo ver is het nooit gekomen.
In openbare data via Google trends is te zien dat de wereldwijde interesse in dit project dalende is. Af en toe is er een opleving en die gaat gepaard met prijsstijgingen en dalingen.
Het gecombineerd zoekvolume omtrent dit project is ligt tussen: 5.000 – 10.000 zoekopdrachten per maand.
Het wordt meer dan genoeg verhandeld om liquide genoeg te zijn. BCH is te verhandelen in veel paren. Onthoud echter altijd dat de cryptomarkt altijd het laatste woord heeft. Niet alle bewegingen op de markt zijn per definitie logisch. Investeer daarom alleen met geld dat je kan missen en neem geen onnodige risico’s.
Recensie Bitcoin Cash (BCH)
Samenvattend
Bitcoin Cash heeft potentie ten opzichte van Bitcoin. Het kan immers worden gezien als een verbetering. De vraag blijft echter altijd: kan Bitcoin Cash erin slagen om daadwerkelijk een veelgebruikt betaalmiddel te worden? Dat blijft een lastige kwestie. Het blijft namelijk een vrij ’traditionele’ cryptocurrency in vergelijking tot nieuwere, hippere en meer innovatieve cryptocurrency projecten. Het is interessant om in de gaten te houden welke ontwikkelingen het team achter BCH in de toekomst gaat doorvoeren en hoe investeerders hierop gaan reageren.
Veelgestelde vragen over Bitcoin Cash (BCH)
De native token van Bitcoin Cash is BCH. Je dient Bitcoin Cash dus te zien als de blockchain en BCH als de valuta die functioneert op deze blockchain.
Betalen met Bitcoin Cash kan op duizenden plekken wereldwijd. Je kan dan denken aan online webshops, maar ook aan bijvoorbeeld restaurants. Daarnaast laten veel ontwikkelaars het toe om te doneren met BCH tokens. Ook al wordt het op ‘veel’ plekken geaccepteerd; verwacht zeker niet dat je er in de gemiddelde Nederlandse winkel mee kan betalen. Betalen met BCH is echt een uitzondering.
In totaal komen er maximaal 21 miljoen BCH tokens in omloop. Dit heeft Bitcoin Cash dus overgenomen van Bitcoin. Er kunnen namelijk ook maximaal 21 miljoen BTC tokens bestaan. Onthoud wel dat één token opgesplitst kan worden, waardoor dit een vrij hoog getal blijft.
Ja, de Bitcoin Cash whitepaper is hier te vinden. Het geeft inzicht in een aantal van de basisprincipes die fundamenteel zijn voor de cryptocurrency.
Eerlijk antwoord: dat weet helaas niemand. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Dit geldt helemaal nu er maximaal 21 miljoen BCH tokens in omloop komen. Het aanbod is immers beperkt, terwijl het niet duidelijk is hoe hoog de vraag in de toekomst zal zijn. Of BCH zal gaan stijgen, hangt dus sterk af van de vraag.
Investeren in Crypto? Volg nu de Gratis Crypto Masterclass
In deze gratis online crypto masterclass:
- Heb jij je eerste crypto gekocht voor 1 euro! In deze gratis online crypto masterclass:
- Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen!
- Begrijp je precies hoe Bitcoin en crypto werken!
- Weet je welke sleeping giant wij hebben ontdekt
- Snap je hoe je de beste cryptomunten vindt!
Slechts 50 plekken beschikbaar
Alle cryptomunten op een rij: