cardano ada

Cardano (ADA)

Alles over Cardano kopen, verkopen, wallets en staking

Cardano is een bijzonder blockchain project met de focus op het faciliteren van gedecentraliseerde applicaties. Het netwerk berust voor het valideren van transacties op het Proof-of-Stake algoritme.

Het project werd opgestart door Charles Hoskinson, de medeoprichter van Ethereum. Hij vond dat Ethereum bepaalde zaken niet goed aanpakte en ontwierp Cardano.

Cardano heeft een aantal voordelen:

 • Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek
 • Proof-of-Stake als alternatief op Proof-of-Work
 • Faciliteren van dApps en smart contracts
 • Twee lagen voor optimale functionaliteit en schaalbaarheid

Ga direct naar:

Cardano koers

Cardano Koers

Cardano wallet

Cardano Wallets

Cardano verkopen

Cardano Verkopen

Cardano mining

Cardano Mining

Investeren in Crypto? Volg nu de Gratis Crypto Masterclass

In deze gratis online crypto masterclass:

 • Heb jij je eerste crypto gekocht voor 1 euro! In deze gratis online crypto masterclass:
 • Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen!
 • Begrijp je precies hoe Bitcoin en crypto werken!
 • Weet je welke sleeping giant wij hebben ontdekt
 • Snap je hoe je de beste cryptomunten vindt!


Slechts 50 plekken beschikbaar

Wat is Cardano?

Cardano (ADA) is een cryptocurrency project gebaseerd op blockchain technologie. De ontwikkeling van het platform – die begon in 2015 – berust in tegenstelling tot andere cryptocurrencies volledig op wetenschappelijk onderzoek. Cardano is een product van het werk van academici en ingenieurs. Het platform werd officieel gelanceerd in 2017 door de oprichter Charles Hoskinson. Dit is een bekende naam in cryptoland. Hoskinson was immers de mede-oprichter van een ander groot cryptocurrency project: Ethereum. Volgens Hoskinson kende Ethereum een aantal forse tekortkomingen. Cardano zou hierop het antwoord moeten vormen.

Cardano is dus een ‘alternatief’ op Ethereum. Daarmee streeft het ook eenzelfde doelstelling na: het vormen van een stabiel platform waarop gedecentraliseerde applicaties (dApps) en smart contracts kunnen worden gebouwd en gefaciliteerd. Het netwerk van Cardano kan daarnaast in de basis worden gebruikt om op veilige wijze digitale valuta te verzenden en te ontvangen. De native token van Cardano betreft ADA.

Werken met twee lagen

Om goed te begrijpen hoe het project van Cardano in de praktijk vorm krijgt, dien je te begrijpen dat de blockchain van Cardano een tweetal aan lagen kent. De eerste laag kan worden gebruikt om reguliere transacties te verrichten met ADA tokens. De tweede laag is volledig dienend aan zogeheten smart contracts. Dit zijn contracten die worden vastgelegd door partijen in een code. De code zal bij het vervullen van de vooraf ingestelde voorwaarden, automatisch uitvoering geven aan het contract. De contracten zijn ‘self-executing’. Smart contracts kunnen niet zomaar verbroken worden en bieden veel zekerheid voor partijen binnen een contractuele relatie.

Wellicht vraag je je af wat de toegevoegde waarde is van het hebben van twee lagen. De toegevoegde waarde zit met name in het feit dat beide lagen afzonderlijk van elkaar fungeren. Ze storen elkaar dus niet. Dit komt de functionaliteit van de blockchain ten goede. Er kunnen bijvoorbeeld ontwikkelingen worden doorgevoerd op de smart contract laag, zonder dat de transactieverwerking laag wordt verstoord. Het werken met twee lagen is een goede eerste stap voor het creëren van een schaalbare cryptocurrency die toekomstbestendig is.

Vijf fases

De twee lagen van Cardano zeggen wat over het functioneren van de onderliggende blockchain. Dit dient goed onderscheiden te worden van de vijf fases die Cardano hanteert bij het opzetten van de cryptocurrency als zodanig. Cardano bezigt een wetenschappelijke aanpak en ze hebben de ontwikkelingsfases dan ook allemaal vernoemd naar invloedrijke personen uit het verleden. Een opsomming van de vijf fases van de ontwikkeling van Cardano, vind je hieronder.

 • (Fase 1): Foundation: de Byron era. Het tot stand brengen van het technologische fundament.
 • (Fase 2): Decentralization: de Shelley era. Het creëren van een community en nodes die het netwerk onderhouden.
 • (Fase 3): Smart contracts: de Goguen era. Het integreren van smart contracts en dApps en deze tevens toegankelijk maken.
 • (Fase 4): Scaling: de Basho era. Cardano schaalbaarder maken door side-chains te introduceren.
 • (Fase 5): Governance: de Voltaire era. Een interne democratie creëren voor houders van ADA tokens.

De overgang van fases wordt gerealiseerd door een zogeheten hard fork. Toen men overging van fase 1 naar fase 2, ging dit bijvoorbeeld onder de benaming ‘The Shelley hard fork’.

Battle: Cardano tegenover Ethereum –> twee verschillen

In de basis lijken Cardano en Ethereum best op elkaar. Beide cryptocurrencies streven namelijk naar een compleet en goed functionerend platform waarop smart contracts en dApps kunnen worden gefaciliteerd. De route naar dit ultieme einddoel is voor beide partijen echter anders. Het eerste en meest voornaamste verschil zit hem in de focus van beide projecten. Ethereum lijkt de focus echt te hebben liggen op de private sector van landen die al aardig ontwikkeld zijn. Je kan hierbij denken aan de Verenigde Staten, westerse landen in Europa en een aantal ontwikkelde landen in Azië. Cardano daarentegen, legt de focus voor nu veel meer op landen die zich nog volop aan het ontwikkelen zijn. Zo wordt Cardano bijvoorbeeld gebruikt in verschillende landen van het continent Afrika.

Naast een verschil in focus, hanteren beide cryptocurrencies ook een verschil in benadering. Eerder kwam reeds aan bod dat Cardano een wetenschappelijke benadering hanteert. Alle denkbare scenario’s worden doorgerekend en op papier gezet. Het team bestaat alleen uit mensen die op wetenschappelijk niveau kunnen opereren. Het is denken en dan pas doen. Ethereum heeft minder interesse in deze wetenschappelijke benadering. Het focust zich meer op oplossingen die vanuit praktisch opzicht zouden moeten werken. Het theoretische aspect blijft vaker achterwege. Dit hoeft echter niet zozeer negatief te zijn, maar het brengt wel een duidelijk verschil tussen beide cryptocurrencies met zich mee.

Veilig crypto kopen bij LiteBit

Wil je snel, eenvoudig en veilig beginnen met het kopen van verschillende cryptomunten? Dan ben je bij LiteBit aan het juiste adres. Nederlandse grootste en bekendste handelaar heeft het proces voor het kopen van je eerste cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum en Ripple super eenvoudig gemaakt.

Je kunt via de onderstaande knop direct beginnen met het kopen van jouw eerste cryptocurrencies. Al honderdduizenden Nederlandser en Belgen gingen je voor.

LiteBit wordt door gebruikers beoordeeld met een 8,9!

Cardano nieuws

Ben je benieuwd naar het laatste Cardano nieuws? Dan kan je dit op verschillende plekken tot je nemen. Cardano is een uiterst populaire cryptocurrency en daar wordt veel over gesproken en geschreven. Bij dit soort cryptocurrencies is het echter extra belangrijk dat je je realiseert dat er veel nepnieuws in omloop is. Er zijn immers genoeg partijen die hier belang bij hebben. Probeer op zoek te gaan naar bronnen waarvan je de betrouwbaarheid kan verifiëren. Dit zijn bij voorkeur onafhankelijke bronnen. Daarnaast zou je verschillende kanalen, waarop het team achter Cardano actief is, in de gaten kunnen houden. Het gaat dan met name om onderstaande (social media) kanalen die worden benoemd op de website van Cardano.

Is Cardano interessante investering?

Om te beginnen het volgende. Of Cardano een interessante investering is, is natuurlijk helemaal aan jezelf. Je hebt groepen aan mensen die er heilig in geloven dat Cardano het netwerk van de toekomst is en je hebt groepen die denken dat Cardano de grootste flop van de 21ste eeuw is. Wat in ieder geval vaststaat, is dat Cardano een aantal innovatieve stappen heeft gezet die van toegevoegde waarde zijn. Cardano probeert oplossingen te verzinnen voor de grootste problemen in cryptoland. Denk daarbij aan problemen als schaalbaarheid, gebruiksgemak en stabiliteit van de blockchain. De introductie van de blockchain met twee lagen, is een goede eerste stap geweest richting het oplossen van deze problemen. Als het Cardano inderdaad lukt om alle vijf de fases succesvol te doorlopen, dan is de kans best aanwezig dat Cardano mooie koershoogtes gaat neerzetten in de toekomst. Het blijft echter speculeren.

Cardano Whitepaper

De meeste cryptocurrency projecten komen bij de lancering met een zogeheten whitepaper. Dit is een document waarin precies staat wat een project inhoudt en hoe het onder de motorkap functioneert. Dit document kan je gebruiken om een beter beeld te krijgen van het project waar je misschien in gaat investeren. Cardano heeft ook een ‘soort van’ whitepaper. Zij noemen dit bestand zelf een essay, maar het idee is soortgelijk. Je vindt het document onder de naam ‘Why Cardano’ hier.

Review Cardano (ADA)

Cardano is een unieke cryptocurrency. Het doel van het project zie je ook terug bij andere projecten, alleen de weg er naartoe is erg onderscheidend.

Recensie Verge (XVG)

Chris

Potentie
Team
Product
Community
Partnerships

Samenvattend

Los van het feit dat Cardano al een erg grote cryptocurrency is, lijkt er meer in te zitten. Het project komt bij wijze van nog maar net op gang. Er zijn nog genoeg stappen om te zetten en er zijn geen aanwijzingen dat het gespecialiseerde team achter deze cryptocurrency gas terug zou nemen. Cardano heeft in de basis veel potentie. Het is voor nu afwachten wat de toekomst biedt. Aan de levendige community zal het in ieder geval niet liggen.

4.4

Veelgestelde vragen over Cardano (ADA)

Welk protocol voor transactieverificatie gebruikt Cardano?

Cardano maakt gebruik van het Proof-of-Stake (PoS) algoritme. Dit is een algoritme waarmee transacties kunnen worden gevalideerd. Het is wezenlijk wat anders dan het Proof-of-Work (PoW) algoritme, waar Bitcoin bijvoorbeeld mee werkt. PoS leunt op gebruikers van de blockchain die veel tokens in hun bezit hebben en een borg inleggen. In tegenstelling tot het PoW algoritme, gebruikt het PoS algoritme minder energie en zijn de kosten voor het valideren van transacties dus lager.

Wat is ADA?

ADA is de native token van de blockchain van Cardano. Het is dus de token die hoofdzakelijk draait binnen het netwerk: de token die bij het netwerk hoort. De token is vernoemd naar Ada Lovelace, een wiskundige die gezien wordt als de eerste computer programmeur ooit.

Waar kan ik Cardano kopen?

Een kleine nuance: Cardano kan je niet kopen, maar ADA tokens wel. Deze tokens kan je kopen bij een cryptocurrency exchange. Hier komen kopers en verkopers van digitale valuta bij elkaar om te ruilen.

Wat zijn smart contracts?

Smart contracts zijn juridische contracten die worden vastgelegd met behulp van de blockchain. Deze contracten werken volledig op basis van een code en kunnen door eenieder worden opgesteld. Men spreekt ook wel over ‘code is law’. Wanneer er wordt voldaan aan de voorwaarden die in de code zijn vastgelegd, zal het contract zichzelf uitvoeren (self-executing). Zo bieden smart contracts een geheel nieuwe, veilige en rechtszekere methode van contracteren. Het platform van Cardano faciliteert deze smart contracts.

Gaat Cardano stijgen?

Of de prijs van ADA tokens in de toekomst gaat stijgen, weet helaas niemand. Het zal afhangen van verschillende factoren. Hoe geniaal het concept uiteindelijk ook blijkt: als beleggers en investeerders er niet in geloven, zal de koers niet stijgen. Wel kan je uiteraard een speculatie doen. Deze kan je baseren op fundamentele of technische analyse.

Overzicht van andere cryptomunten: