litecoin ltc

Litecoin (LTC)

Alles over Litecoins kopen, verkopen, wallets en mining

Net zoals wij mensen een broertje kunnen hebben, hebben ook veel cryptocurrencies er één. In dit artikel staat het broertje van Bitcoin centraal: Litecoin.

Deze cryptocurrency zou sneller, betrouwbaarder en veiliger dan Bitcoin moeten zijn. In onderstaand artikel lees je alles over Litecoin en ontdek je onder meer waarom het eigenlijk niet helemaal rechtvaardig is om Litecoin het broertje van Bitcoin te noemen.

Het doel? Jou een compleet beeld van Litecoin geven, zodat je een flinke dosis aan kennis rijker bent en met onderbouwde argumenten een investering kunt overwegen.

Voordelen van LTC:

 • Aanzienlijk snellere transactieverwerking dan Bitcoin
 • Het zogeheten Scrypt algoritme is zeer lastig te breken
 • Vrije ruimte voor innovatieve ontwikkelingen
 • Eén van de grootste cryptocurrencies van het moment

Hier vindt je meer informatie over:

Litecoin koers

Litecoin Koers

Litecoin wallet

Litecoin Wallets

Litecoin verkopen

Litecoin Verkopen

Litecoin mining

Litecoin Mining

Wat is Litecoin?

Litecoin (LTC) is een altcoin die werd opgericht in 2011 door oud Google werknemer Charles Lee. Het is initieel ontstaan als fork van Bitcoin. Dat brengt met zich mee dat Litecoin in de basis berust op dezelfde technologie als Bitcoin. Het ideaal van Litecoin komt neer op het willen vormen van een wereldwijd betaalnetwerk dat losstaat van centrale instanties en overheden.

Door de jaren heen heeft Litecoin zichzelf weten te kwalificeren als één van de grotere namen in cryptoland, nu het op de zestiende plaats staat als het gaat om grootste cryptocurrencies gesorteerd op marktkapitalisatie. Ooit stond het op de derde plek.

Het ontstaan van Litecoin

Charles Lee studeerde af aan de Massachusetts Institute of Technology en ging aan de slag bij Google als ingenieur. In 2011 raakte hij mateloos geïnteresseerd in Bitcoin. Volgens hemzelf zou hij op een willekeurige dag in oktober aan het spelen zijn met de code van Bitcoin. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een ‘grappig projectje voor erbij’: Litecoin.

Dit projectje groeide al snel uit tot een volwaardige peer-to-peer digitale valuta met alle kenmerken van een zelf respecterende cryptocurrency. Zo fungeerde Litecoin decentraal, ging het voor een betrokken community middels een open source code en werd het wereldwijd bruikbaar voor eenieder die daarin geïnteresseerd was.

Litecoin heeft zijn pijlen gericht op het grotere Bitcoin. Als het aan het team van Litecoin ligt, heeft Bitcoin namelijk flink wat tekortkomingen die niet erg tekenend zijn voor een moderne cryptocurrency met capaciteiten voor de toekomst. Zo zou Bitcoin veel te traag functioneren en zou het gebruikte SHA-256 algoritme verre van ideaal zijn.

Litecoin versus Bitcoin

Litecoin is een cryptocurrency die door praktisch iedereen in een directe vergelijking met Bitcoin wordt gezet. Zo wordt er nog wel eens gezegd dat Bitcoin gezien kan worden als goud en Litecoin als zilver. Andere mensen spreken weer van de ‘proeftuin van Bitcoin’. Wij spreken liever van het broertje van Bitcoin. Maar waarom?

Heel simpel: Litecoin lijkt best wel erg op Bitcoin, maar heeft nog wel zijn eigen identiteit. Het is niet zo dat Bitcoin en Litecoin altijd dezelfde route bewandelen.

Litecoin is dus anders dan Bitcoin en mag eigenlijk niet worden gezien als een soort bijzondere variant van laatstgenoemde cryptocurrency. Maar waar liggen dan de verschillen? Hieronder vind je een aantal verschillen tussen Litecoin en Bitcoin.

De verschillen tussen Litecoin en Bitcoin zijn:

 • Jaar van lancering. Bitcoin werd gelanceerd in 2009, waar Litecoin twee jaar later – in 2011 – het daglicht voor het eerst zag.
 • Meesterbrein. Het meesterbrein achter Bitcoin is (zeer vermoedelijk) Satoshi Nakamoto. Het is echter niet duidelijk wie of wat Satoshi is en of ‘hij’ nog leeft. Bij Litecoin is het allemaal een stuk minder spannend. Het is immers duidelijk wie het meesterbrein is: Charles Lee (alias: Charlie).
 • Maximale uitgifte. In totaal komen er maximaal 21 miljoen BTC tokens in omloop. Dit is een vierde van het maximaal aantal LTC tokens dat in omloop komt. In totaal zullen er namelijk maximaal 84 miljoen LTC tokens kunnen bestaan. Houd uiteraard wel rekening met het feit dat zowel BTC als LTC tokens deelbaar zijn, waardoor er meer houders van deze tokens kunnen zijn dan dat er tokens bestaan.
 • Transactiesnelheid. Waar de gemiddelde transactie bij Bitcoin ongeveer tien minuten nodig heeft om te verwerken, duurt het bij Litecoin ‘maar’ gemiddeld 2,5 minuten. Deze tijden refereren naar de tijd die het kost om een nieuwe block te genereren.
 • Algoritme. Litecoin maakt gebruik van een heel ander mining algoritme dan Bitcoin. Laatstgenoemde maakt namelijk gebruik van het welbekend SHA-256 algoritme, terwijl Litecoin het Scrypt algoritme gebruikt.
 • Halvering beloning. Bij Bitcoin zal de ‘block reward’ gehalveerd worden per 210.000 blocks. Bij Litecoin gaat het om een factor vier hiervan. De halvering zal daar intreden per 840.000 blocks. De oplettende lezer constateert dat dit in verhouding staat met het maximaal uit te geven tokens.

Litecoin technische ontwikkelingen

Litecoin staat niet stil en is voortdurend bezig met het doorvoeren van nieuwe ontwikkelingen. Als het aan Litecoin ligt, zal het netwerk in de toekomst steeds soepeler (en sneller) moeten gaan lopen, zonder dat de veiligheid in het gedrang komt.

Segregated Witness (SegWit)

Segregated Witness (SegWit) is een technologie die het mogelijk maakt om transacties kleiner te maken. Dit klinkt wellicht wat vreemd: want de gebruiker bepaalt toch hoe groot een transactie is? Dat klopt natuurlijk; maar wist je dat bijna 50% van de grootte van een transactie in de blockchain bestaat uit een digitale handtekening?

Het zou uiteraard ideaal zijn wanneer deze handtekening niet meer gelijktijdig met het ‘basis’ block verwerkt hoeft te worden. SegWit realiseert dit laatste.

SegWit werd in eerste instantie slechts in verband gebracht met Bitcoin in 2015. Het duurde slechts tot 2017 totdat Litecoin SegWit ging gebruiken. Dit is overigens wel een voorbeeld van de wisselwerking tussen Litecoin en Bitcoin.

Bitcoin implementeerde Segwit namelijk pas nadat het een succes bleek bij Litecoin. In die zin is het best te begrijpen waar de uitdrukking dat Litecoin de proeftuin van Bitcoin zou zijn vandaan komt.

Lightning Network

Blockchain technologie moet sneller kunnen functioneren. Dat valt onder meer te realiseren door gebruik te maken van een off-chain oplossing in de vorm van een Lightning Network.

Je kan het Lightning Network zien als een laag bovenop de ‘reguliere’ blockchain. Het verwerken van transacties gebeurt in de ene laag, waar de andere laag slechts wordt gebruikt voor het doen van betalingen.

Het resultaat is een ontlasting van de blockchain, waardoor het uiteindelijk meer aankan. Vergelijk het met de kassa’s bij een supermarkt: hoe meer kassa’s, hoe meer capaciteit wanneer het druk is.

Ook hier komt naar voren dat Bitcoin Litecoin gebruikt als proeftuin. Het Lightning Network wordt namelijk uitvoerig getest bij Litecoin. Charles Lee heeft wel gezegd: Bitcoin is duur, dus Litecoin is de betere keuze wanneer je kiest voor het Lightning Network. Of dit ook zo is, blijft een kwestie van subjectieve aard; een persoonlijke afweging.

MimbleWimble

MimbleWimble klinkt als een schattig videospelletje, maar dat is het niet. Het is iets veel minder vermakelijks: een privacy protocol. Dit privacy protocol zou – zonder in details te treden – moeten (kunnen) zorgen voor een kleinere blockgrootte.

Gelijktijdig zou de schaalbaarheid er juist mee vergroot worden en zou het de privacy van gebruikers moeten dienen. Het is een compleet nieuwe methode van het stroomlijnen en opslaan van transacties op de blockchain.

MimbleWimble is nog geen eindproduct en is dus nog volop in de ontwikkeling. Het kan interessant zijn om de ontwikkeling hiervan in de gaten te houden.

Veilig crypto kopen bij LiteBit

Wil je snel, eenvoudig en veilig beginnen met het kopen van verschillende cryptomunten? Dan ben je bij LiteBit aan het juiste adres. Nederlandse grootste en bekendste handelaar heeft het proces voor het kopen van je eerste cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum en Ripple super eenvoudig gemaakt.

Je kunt via de onderstaande knop direct beginnen met het kopen van jouw eerste cryptocurrencies. Al honderdduizenden Nederlandser en Belgen gingen je voor.

LiteBit wordt door gebruikers beoordeeld met een 8,9!

Litecoin nieuws

Wanneer je op zoek bent naar recent en relevant nieuws omtrent Litecoin, kan je op verschillende plekken terecht. Controleer altijd of bronnen betrouwbaar zijn en geen informatie verspreiden vanuit eigenbelang. Een goed beginpunt is de website van Litecoin zelf. Zij hebben hierop een speciale nieuwssectie die je op de hoogte brengt van de laatste feiten. Vaak komen de gedeelde nieuwsfeiten overeen met hetgeen er op sociale mediakanalen van Litecoin wordt geplaatst. Maar over welke kanalen hebben we het dan? Een overzicht.

Is Litecoin een interessante investering?

Of en tot in hoeverre een cryptocurrency – zoals Litecoin – een goede investering is, blijft een lastig te beantwoorden vraag.

Dat heeft voor een groot deel te maken met de zeer hoge mate aan willekeur op de cryptomarkt. Waar de markten vandaag nog vrolijk in het groen kunnen staan en het ene na de andere prijsrecord wordt verbroken, kunnen de markten morgen donkerrood kleuren. De essentie klinkt dan ook als volgt.

Als je geld overhebt, kun je hiermee binnen de zeer onvoorspelbare cryptomarkt een speculatie doen. Je kan deze speculatie baseren op feitelijke gegevens.

Hieronder vind je een aantal redenen die pleiten vóór het investeren in Litecoin.

Praktischer dan Bitcoin

De ideologie van Bitcoin is leuk. Althans, in theorie. Het samenspel tussen de theorie en de praktijk is bij Bitcoin ver te zoeken. De meeste mensen die Bitcoins (lees: BTC tokens) kopen, doen dit als investering. Er zijn amper mensen die Bitcoins aanschaffen om deze daadwerkelijk te gebruiken in de winkel om een tros tomaten of een cadeaubon te kopen.

Waar Bitcoin graag een alternatief betaalmiddel zou willen vormen, is het eerder een (soms FOMO) investering. Dit heeft onder meer te maken met de lange transactietijden en de hoge kosten.

Litecoin probeert dit te doorbreken, door een cryptocurrency aan te bieden die veel praktischer hanteerbaar is. Zo zijn transacties ongeveer vier keer sneller dan bij Bitcoin, liggen de kosten vaak lager en kunnen er maximaal veel tokens bestaan.

Open source

De code van Litecoin is volledig open source. Dat houdt in dat de code van Litecoin simpelweg op straat ligt. Iedereen kan het inzien.

Het leuke hiervan is dat eenieder wijzigingen kan voorstellen. Ben je toevallig een ontwikkelaar met verstand van zaken en kom je met een geniale bewerking, dan kan Litecoin jouw aangepaste code accepteren. Open source is het antwoord op de vraag naar betrokkenheid bij een cryptocurrency vanuit de community.

Het zorgt er daarnaast voor dat cryptocurrencies naar maximale potentie kunnen door ontwikkelen en geen kansen onbenut laten.

Gevestigde cryptocurrency

Litecoin dient niet op dezelfde manier te worden bekeken als een project dat bij wijze van net uit de ICO komt rollen. Feit is namelijk dat Litecoin al meer dan tien jaar meegaat en best veel relevante ontwikkelingen heeft doorgevoerd.

Zou Litecoin in de kern zinloos zijn, dan zou het niet na tien jaar nog in de top 20 cryptocurrencies gesorteerd op marktkapitalisatie staan. Litecoin is een cryptovaluta met relevantie; al is het omdat Bitcoin er veel baat bij heeft.

De nadelen van Litecoin

De factoren hierboven schetsen het beeld dat Litecoin de crypto der crypto’s is. Dit is echter niet het geval. Net als praktisch alle cryptocurrencies, kent Litecoin zo zijn tekortkomingen. Hieronder vind je er een aantal.

Concurrentie

Litecoin is de jongste niet meer. Het ontstond in een periode waarin er niet veel cryptocurrencies bestonden en het had vrij spel om van alles te proberen. Tegenwoordig is er veel meer spanning.

Dit heeft alles te maken met nieuwe en gretige concurrentie. Er bestaan veel cryptocurrencies die alles kunnen wat Litecoin kan en daar bovenop nog eens meer. Litecoin zal het echt moeten hebben van zijn opgebouwde naam en wellicht van toekomstige ontwikkelingen.

Matige positionering

Litecoin heeft na al die jaren nog altijd problemen op het gebied van positionering binnen de cryptomarkt. Het zal door velen altijd gezien worden als het proeftuintje van Bitcoin.

In die zin nemen lang niet alle investeerders deze cryptocurrency serieus genoeg. Uiteindelijk zijn het de kopers van een crypto, die de prijs omhoog kunnen duwen.

Gebruik op het Dark Web

Een aantal jaren geleden kwam het feit naar buiten dat ruim 30% van alle transacties op het Dark Web worden verricht met behulp van het Litecoin netwerk. Dit is niet zozeer een gunstige ontwikkeling, nu Litecoin steeds meer geassocieerd kan raken met criminele activiteiten.

Aan de andere kant kan dit ook gezien worden als een pluspunt, nu Litecoin genoeg gebruiksgemak blijkt te bieden en ook criminele transacties, transacties zijn. Het valt te betogen dat gebruik binnen het criminele circuit niet alleen een probleem van Litecoin is, maar een probleem van cryptocurrencies in zijn algemeenheid.

Met name zogeheten privacy coins kampen met dergelijke problematiek.

Review Litecoin

Litecoin is zo’n love-it-or-hate-it cryptocurrency. Wanneer je je inleest in de technische zijde van deze cryptocurrency, zit er aardig wat relevantie in verborgen. Zo worden nieuwe technologieën binnen de kaders van Litecoin tot ontwikkeling gebracht. Aan de andere kant is er veel concurrentie en heeft Litecoin nog altijd last van zijn ietwat matige naam.

Recensie Litecoin (LTC)

Chris

Potentie
Team
Product
Community
Partnerships

Samenvattend

Litecoin heeft vooral potentie om op bepaalde vlakken beter te zijn dan Bitcoin. Maar of het ook echt potentie heeft om een alledaags betaalmiddel te vormen? Wij denken van niet. De transactietijd mag dan wel sneller dan Bitcoin zijn, maar 2,5 minuut is nog steeds niet erg snel in een tijd waarin andere cryptocurrencies zeer veel transacties per seconde kunnen verwerken. Ook het team van Litecoin brengt wat twijfels met zich mee. Zo heeft de oprichter – Charlie Lee – praktisch al zijn Litecoins verkocht in 2017. Wij vinden dit toch wel opmerkelijk. Ook als het gaat om het product, de community en de partnerships kan je niet concluderen dat Litecoin nou zo bijster geniaal is of bijzonder excelleert. Hier tref je dan ook de essentie van Litecoin. Mochten er in de toekomst nog interessante ontwikkelingen worden doorgevoerd, dan zou het project nog wel eens heel interessant kunnen worden. Voor nu lijkt de relevantie ervan echter steeds meer te dalen. Dit blijft echter een persoonlijke mening. Er zijn genoeg mensen die hier (heel) anders over denken.

3.2

Veelgestelde vragen over Litecoin

Wat is de native token van Litecoin?

De native token van Litecoin is LTC. Deze token kan worden verhandeld om winst te genereren of kan worden gebruikt als betaalmiddel. Er zijn niet heel veel winkels die LTC accepteren, maar als je goed zoekt, zitten er zeker een paar kwalitatieve (online) winkels tussen.

Wie bepaalt hoe duur een LTC token is?

Wat de prijs van een LTC token is, bepalen wij met zijn allen. Het berust namelijk op het economische principe van vraag een aanbod bij verschillende beurzen wereldwijd. Hoe meer vraag in relatie tot het aanbod, hoe hoger de prijs zal uitvallen. Houd uiteraard rekening met het feit dat LTC tokens deelbaar zijn. Je hoeft dus niet een hele token aan te schaffen; je kan ook een deeltje aanschaffen.

Wat is het scrypt algoritme?

Het scrypt algoritme is het algoritme dat Litecoin gebruikt inzake het minen van LTC tokens. Het dient te worden onderscheiden van het SHA-256 algoritme dat wordt gebruikt door Bitcoin. Het Scrypt algoritme is zeer lastig te hacken en naar verluid relatief efficiënt.

Gaat de Litecoin koers stijgen?

Wisten wij dit maar. Niemand weet helaas of de koers van LTC gaat stijgen. Mocht de vraag in de toekomst toenemen, dan zal de koers stijgen. De vraag neemt doorgaans toe wanneer er interessante ontwikkelingen spelen.

Hoeveel Litecoins bestaan er?

In totaal komen er maximaal 84 miljoen LTC tokens in omloop. Dit is vier keer zoveel als het maximaal aantal in omloop te brengen BTC tokens.

Geld verdienen met Crypto? Volg de GRATIS Crypto Masterclass

Je wilt geld verdienen met Cryptomunten. De harde werkelijkheid is echter dat veel mensen geld verliezen met crypto. Dit komt omdat mensen zich onvoldoende inlezen en er te weinig verstand van hebben.

Om jouw die kennis en strategieën te geven, kun je nu tijdelijk GRATIS onze Crypto Masterclass volgen. Hierin leer je met welke strategieën je geld kunt verdienen met cryptomunten. Met winstgevende tips uit de praktijk.

 • Heb jij je eerste crypto gekocht voor 1 euro!
 • Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen!
 • Begrijp je precies hoe Bitcoin en crypto werken!
 • Weet je welke sleeping giant wij hebben ontdekt
 • Snap je hoe je de beste cryptomunten vindt!

Slechts 50 plekken beschikbaar

Andere Cryptomunten: