PancakeSwap (CAKE)

Geschatte leestijd: 12 minuten

pancakeswap cake

PancakeSwap is een cryptocurrency en één van de grootste crypto beurzen die beschikbaar zijn. Het behoort inmiddels tot een van de meest populaire munten naast Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH).

Inmiddels zou je een restaurant kunnen oprichten dat alleen maar ‘crypto gerechten’ verkoopt. De digitale valuta met namen die zijn gebaseerd op voedsel, zijn al lang niet meer op een hand te tellen. Onderstaand artikel gaat over zo’n cryptocurrency: de CAKE token van PancakeSwap.

Verder dan de naam heeft token van CAKE echter maar weinig met eten te maken. Het is een crypto die dienend is aan de gedecentraliseerde exchange (DEX) van PancakeSwap. Een beetje verwarrend misschien, maar in essentie is het geen lastige materie.

Wil jij achter de ins en outs van CAKE en dus PancakeSwap komen? Lees dan snel verder!

Een aantal voordelen van PancakeSwap (CAKE)

  • CAKE verdienen met ingebouwde beloningsystemen
  • Relatief lage kosten bij verhandeling via PancakeSwap
  • Tokens ook beschikbaar via andere exchanges dan PancakeSwap
  • Staking is aantrekkelijk door hoge handelsvolume

Wat is PancakeSwap?

PancakeSwap is een gedecentraliseerde exchange (DEX) voor de handel in cryptocurrencies. Het platform loopt volledig op de Binance Smart Chain (BSC). Veel andere decentrale exchanges runnen op het netwerk van Ethereum. Denk in dit kader aan SushiSwap en UniSwap.

Omdat PancakeSwap op de BSC runt, kunnen er via dit platform BEP20 tokens worden verhandeld. BEP20 is een tokenstandaard die behoort tot het Binance netwerk. De beste vergelijking is hier de ERC20 tokenstandaard in relatie tot het netwerk van Ethereum.

Hoe werkt Pancakeswap?

Voordat je gaat beginnen met Pancakeswap kopen, dien je nader te begrijpen hoe Pancakeswap werkt. Het gaat dus om tokens op een decentrale exchange. Een dergelijke DEX werkt niet met (centrale) orderboeken.

Er wordt gebruikgemaakt van het Automated Market Maker (AMM) model. Je handelt dan binnen een liquiditeitspool waar gebruikers tokens in kunnen storten. De koop- en verkooporders die je doet, worden uitgevoerd binnen de grenzen van de liquiditeitspool.

Anonieme ontwikkelaars hebben deze beurs opgezet om digitale assets te kunnen verhandelen. Naast Bitcoin en Ether munten kun je handelen zonder al te veel transactiekosten. Het omwisselen van Pancakes naar Bitcoin is nagenoeg zonder fee. Hierdoor neemt het handelsvolume aanzienlijk toe.

marktkapitalisatie bitcoin en cake koers. Onderzoek ook evt. handelskosten

CAKE token, centrale token van PancakeSwap

De token van CAKE is de centrale token binnen het ecosysteem van PancakeSwap. Het werd gelanceerd in september 2020 en draait op de BSC. De tokens van CAKE kan je uiteraard kopen, maar je kunt hem ook verdienen.

CAKE tokens komen je indirect toe als beloning wanneer je bijdraagt aan de liquiditeit in een liquidity pool. Wanneer je dus een token paar ‘stort’ in een liquiditeitspool, kan je hiervoor CAKE tokens ontvangen.

Zoals je net las gaat het om een indirecte wijze van CAKE verdienen. Dit is wellicht een wat omslachtige formulering om het te beschrijven, maar het volgende wordt bedoeld. Draag je bij aan een liquidity pool, dan ontvang je niet direct CAKE tokens in ruil. Je zal namelijk eerst nieuwe LP tokens ontvangen.

LP staat hier voor ‘liquidity pool’. Deze tokens kunnen worden aangehouden om hier vervolgens weer CAKE tokens van te krijgen. In die zin verkrijg je CAKE dus indirect. Houd in je achterhoofd dat LP tokens ook kunnen gebruikt om te staken.

Syrup Pools, staken van Cake tokens

Een pannenkoek zonder stroop is geen pannenkoek, toch? Zonder hieromtrent de discussie aan te gaan, is het relevant dat je weet dat CAKE tokens kunnen worden gestaked in ‘Syrup Pools’. Het principe is eigenlijk enigszins gelijkend aan dat van de LP pools.

Je zet je tokens ‘vast’ (staking). In ruil daarvoor ontvang je meer CAKE tokens. Je kan het dus zien als een soort rente op een spaarrekening. Zo verdien je CAKE, met CAKE.

doe altijd eigen onderzoek in de markt of laat je coachen door een crypto expert bij pancakeswap kopen. Let op evt. handelskosten.

Loterij? Wij denken van niet

Staat het handelen in digitale valuta gelijk aan gokken? Als je het ons vraagt niet, maar PancakeSwap kent wel een ingebouwd gokelement waar je (niet-verplicht) aan deel kunt nemen. Het gaat hier namelijk over de loterij. Aan deze loterij kan je deelnemen. Hiervoor dien je een ticket te kopen. De kosten? 5 dollar, omgerekend in CAKE.

Hoeveel CAKE tokens dat precies zijn, hangt af van de huidige koers. Een ticket kent een combinatie van cijfers. Wanneer jij het winnende ticket in handen hebt, ontvang je de jackpot die een waarde van 50% van de gehele pot kent (!).

De loterij binnen de omgeving van PancakeSwap brengt een leuk spelelement naar de exchange, maar is uiteraard wel een zuivere vorm van gokken.

Verschil tussen PancakeSwap en Uniswap

Zonder al te diep in te gaan op de details van Uniswap, kan kort iets worden gezegd over het verschil tussen PancakeSwap (CAKE) en UniSwap. Het grootste verschil tref je in de basis van beide decentrale exchanges. UniSwap functioneert namelijk op de blockchain van Ethereum (ETH).

Gedurende heel wat jaren werd Ethereum gezien als de go-to blockchain voor verschillende cryptoprojecten. Het succes van deze blockchain is dan ook ongekend. Tegelijkertijd heersen er toch aardig wat bezwaren omtrent Ethereum.

Zo wordt het netwerk relatief traag, hetgeen leidt tot hoge kosten. Er worden dan ook veel vraagtekens gezet bij de vraag of Ethereum wel klaar is voor massa-adoptie. Het klassieke probleem van schaalbaarheid komt hier om de hoek kijken. Dit is een probleem van serieuze omvang.

aanbieden van alle digitale assets kan in elke 24u

Uniswap op de blockchain van Ethereum (ETH)

Hoewel UniSwap als zodanig een uitstekende exchange is, blijft het in essentie wel draaien op de blockchain van Ethereum. Hierboven las je dat dat op termijn voor beperkingen kan zorgen. PancakeSwap – en dus CAKE – pakt het anders aan en heeft gekozen voor een andere blockchain: Binance Smart Chain (BSC).

Deze blockchain is in veel opzichten erg gelijkend aan die van Ethereum. Zo kunnen ontwikkelaars het gebruiken om decentrale applicaties (dApps) te maken en kent het een eigen tokenstandaard.

Pancakeswap op de BSC blockchain, sneller en goedkoper

Over het algemeen is BSC de snellere en goedkopere blockchain wanneer je het vergelijkt met ETH. Zo is de gemiddelde block time van BSC ongeveer 3 seconden, terwijl het bij ETH wel langer dan 10 seconden kan duren.

Winnen PancakeSwap en CAKE dan per definitie de strijd met Ethereum-based decentrale exchanges? Het antwoord is nee. De BSC kent namelijk ook zo zijn bezwaren. Het grootste bezwaar zit hem in het feit dat BSC lang niet zo gedecentraliseerd als Ethereum is.

ETH is dus ‘decentraler’ van aard. Daarnaast is het relevant om altijd te blijven kijken naar de interne kwaliteiten van een DEX; het platform waar het op draait zegt niet alles, ook al is het wel tekenend voor de toekomst van een DEX.

pancake koers in elke grote markt

PancakeSwap laatste nieuws

Het laatste nieuws omtrent PancakeSwap (CAKE) kan je vanuit verschillende bronnen putten. Controleer altijd of een bron betrouwbaar is en niet slechts informatie verspreidt vanuit eigen belang.

Een goed begin wordt gevormd door de kanalen van PancakeSwap zelf. Naast de website van PancakeSwap, zou je eens kunnen kijken bij onderstaande kanalen.

Bonus! Bij Pancakeswap Documentation kan je van alle s vinden over (het functioneren van) PancakeSwap. Deze sectie van de website is nog onder constructie, maar het staat nu al boordevol met relevante informatie. Het is in die zin zeker eens de moeite waard om te bezoeken.

Veilig crypto kopen bij LiteBit

Wil je snel, eenvoudig en veilig beginnen met het kopen van verschillende cryptomunten? Dan ben je bij LiteBit aan het juiste adres. Nederlandse grootste en bekendste handelaar heeft het proces voor het kopen van je eerste cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum en Ripple super eenvoudig gemaakt.

Je kunt via de onderstaande knop direct beginnen met het kopen van jouw eerste cryptocurrencies. Al honderdduizenden Nederlandser en Belgen gingen je voor.

LiteBit wordt door gebruikers beoordeeld met een 8,9!

Grafiek koers PancakeSwap

In onderstaande grafiek is de koers op de mark te zien. Door deze grafiek kunt u beter handelen in deze markt.

Is PancakeSwap wel een interessante investering?

pancakeswap kopen kan bij het grote en sociale LiteBit, in elke account. Bekijk ook de handelskosten.

Zouden we met waterdichte zekerheid kunnen voorspellen welke crypto het investeren waard is en welke niet, dan zouden we al lang met een kokosnoot op het strand van Bora Bora liggen. Dit artikel is (helaas) niet geschreven vanaf Bora Bora.

Niemand kan met 100% zekerheid voorspellingen doen omtrent de vraag of een crypto al dan niet de moeite waard is. Het enige wat je kan is het opstellen van een benaderende speculatie. Er zijn altijd factoren die vóór en tégen het investeren pleiten.

Hieronder hebben we een paar van de redenen vóór het investeren in CAKE verzameld. Vergeet echter niet om altijd je eigen research te doen.

Inkomsten in diverse mogelijkheden

Hoewel tegenwoordig veel cryptocurrencies werken met het Proof-of-Stake (PoS) algoritme, zijn de mogelijkheden tot het bijverdienen van tokens verder vrij minimaal. Dit kan je niet zeggen van CAKE.

Zoals eerder aan bod is gekomen, kent het platform van PancakeSwap verschillende mogelijkheden tot het bijverdienen van CAKE tokens. Je kan dan denken aan de genoemde liquidity pools en aan de ingebouwde loterij. Natuurlijk is het met de loterij ook mogelijk om (gemakkelijk) tokens te verliezen.

Binance Smart Chain een aantrekkelijke optie

Dat decentrale exchanges in opkomst zijn, staat vast. Tegelijkertijd staat het ook vast dat Ethereum steeds langzamer en duurder wordt. De enige uitweg is dan nog het gebruiken van decentrale exchanges die nadrukkelijk niet op Ethereum draaien.

PancakeSwap draait op de Binance Smart Chain en is dan ook automatisch een aantrekkelijke optie. De Binance Smart Chain is een stuk sneller dan Ethereum en hanteert lagere fees. De kans is groot dat CAKE mee kan profiteren wanneer PancakeSwap succesvol(ler) wordt in de toekomst.

volume en dominantie nemen toe

Hoge liquiditeit, interessant voor nieuwe investeerders in PancakeSwap

De Binance Smart chain kent een zeer hoge mate aan liquiditeit. Omdat PancakeSwap vandaag de dag veelvuldig wordt gebruikt, kan deze mate aan liquiditeit dan ook op dagelijkse basis worden gewaarborgd. Dit is interessant voor potentiële investeerders van CAKE.

Een hoge mate aan liquiditeit zorgt er namelijk voor dat je gemakkelijk kan instappen, bijvoorbeeld om te staken, en weer gemakkelijk kunt uitstappen wanneer je wil.

Met deze calculator is het mogelijk om uit te rekenen wat de waarde van ETC is. Je kunt het aantal tokens invullen om te zien hoeveel euro’s je daarvoor kwijt bent. De prijzen voor het kopen en verkopen van de munt kunnen verschillen door vraag- en aanbod.

Review PancakeSwap

Om je een beter beeld te geven wat we van deze cryptocurrency vinden, hebben we een review geschreven. Alle recensies over deze coin vind je hieronder.

Recensie CAKE

Chris

Potentie
Team
Product
Community
Partnerships

Samenvattend

PancakeSwap (CAKE) is een grote crypto beurs en heeft zijn eigen utility token. De potentie is groot omdat het een DEX betreft. Het team van anonieme en sociale ontwikkelaars heeft een unieke beurs gebouwd waar je anoniem kunt handelen.

3.6

Veel gestelde vragen over PancakeSwap (CAKE)

Is er een PancakeSwap (CAKE) roadmap?

Gedurende lange tijd was er niet echt een roadmap beschikbaar voor PancakeSwap. Wel is er altijd een zogeheten to-do list aanwezig geweest. Deze was vrij simpel van aard. Sinds januari 2022 is er echter ook een daadwerkelijke roadmap beschikbaar.

Deze kan je hier inzien. In de roadmap zie je precies welke taken er op dit moment worden uitgevoerd door het team, welke taken reeds zijn afgerond en welke taken opkomend zijn. De roadmap is echter niet heel uitgebreid.

Wat is het verschil tussen farming en staking van CAKE?

Hoewel het vaak wordt gedacht dat farming en staking binnen Pancakeswap hetzelfde inhoudt, is dit niet helemaal het geval. Het zijn weliswaar beide methodes om crypto te verdienen, maar de uitwerking is anders.

Wanneer je gaat staken, zet je CAKE tokens in om meer CAKE tokens te verdienen. Dit kan je doen middels de syrup pools van Pancakeswap. Farming daarentegen, is iets gecompliceerder. Je zet dan LP tokens in om vervolgens CAKE te verdienen. Farming wordt binnen het platform Yield Farming genoemd.

Wat is de native token van PancakeSwap?

De native (governance) token van Pancakeswap is CAKE. Deze BEP20 tokens kan worden gebruikt binnen de omgeving van Pancakeswap om verschillende voordelen en beloningen te ontgrendelen.

Kan ik shoppen met PancakeSwap?

In theorie is het mogelijk om te shoppen met de native coin van PancakeSwap: CAKE. Het draagt immers een bepaalde waarde die je kan transleren naar euro’s of dollars (fiatgeld). In de praktijk is CAKE echter meer bedoeld om te worden gebruikt binnen het ecosysteem van PancakeSwap zelf.

Zo kan je het bijvoorbeeld gebruiken om te staken of mee te doen aan de loterij. Wil je shoppen met crypto, dan is het misschien verstandiger om te kijken naar coins die zijn ontwikkeld om als betaalmiddel te dienen, zoals bepaalde stablecoins.

Gaat de PancakeSwap koers stijgen?

Dat weet helaas niemand. Het zal afhangen van het feit of de vraag naar de CAKE token toeneemt. Wanneer dat gebeurt, zal uit het economische stelsel van vraag en aanbod een hogere koers voortvloeien.

Geld verdienen met Crypto? Volg de GRATIS Crypto Masterclass

Je wilt geld verdienen met Cryptomunten. De harde werkelijkheid is echter dat veel mensen geld verliezen met crypto. Dit komt omdat mensen zich niet laten adviseren, zich onvoldoende inlezen en er te weinig verstand van hebben.

Om jouw die kennis en strategieën te geven, kun je nu tijdelijk GRATIS onze Crypto Masterclass volgen. Hierin leer je met welke strategieën je geld kunt verdienen met cryptomunten. Met winstgevende tips uit de praktijk.

  • Heb jij je eerste crypto gekocht voor 1 euro!
  • Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen!
  • Begrijp je precies hoe Bitcoin en crypto werken!
  • Weet je welke sleeping giant wij hebben ontdekt
  • Snap je hoe je de beste cryptomunten vindt!

Slechts 50 plekken beschikbaar

Alle Cryptomunten op een rij: