uniswap uni coin cryptocurrency

Uniswap (UNI)

Alles over Uniswap kopen, verkopen, wallets en staking

Uniswap is een decentrale exchange die het mogelijk maakt om verschillende ERC20-tokens met elkaar te verruilen. De UNI token houdt nauw verband met deze exchange. Hiermee is echter nog lang niet alles gezegd, want hoe werkt Uniswap eigenlijk en wat is de praktische functie van bijbehorende UNI token? Hieronder lees je er alles over!

Voordelen:

  • Razendsnel en moeiteloos inwisselen van ERC20-tokens
  • Lage en transparante kosten
  • Open-source protocol en governance token voor een betrokken community
  • Minder liquiditeitsproblematiek

Hier vindt je meer informatie over:

cryptocurrency kopen
Uniswap kopen
cryptocurrency koers
Uniswap koers
wallets
Uniswap wallets
cryptocurrency verkopen
Uniswap verkopen
cryptocurrency mining staking
Uniswap staking

Wat is Uniswap?

Uniswap is een DEX-protocol dat de decentrale verruiling van ERC20-tokens mogelijk maakt. Men spreekt in dit kader ook wel van een zogeheten decentrale exchange. Deze zijn decentrale exchanges zijn anders dan centrale exchanges.

Waar er bij een centrale exchange een partij bestaat die het beheer voert over het platform, ontbreekt een dergelijke partij bij een decentrale variant. Het platform is dus eigenlijk van niemand, of juist van iedereen – het is maar hoe je het ziet.

Liquiditeitsproblematiek

Het woord ‘liquiditeitsproblematiek’ is leuk voor galgje, maar kent ook een zekere praktische betekenis. In de praktijk spelen er namelijk voortdurend problemen omtrent liquiditeit. Zo is het aanbod van een bepaalde cryptocurrency soms best groot, maar is dit verdeeld over zeer veel verschillende exchanges.

Wil je bijvoorbeeld 10 tokens van cryptocurrency X kopen, maar biedt jouw exchange maar 3 tokens aan, dan houdt het verhaal al snel op. Er worden dan belemmeringen in het aanbod opgeworpen door een (centrale) exchange.

Uniswap biedt uitkomst voor het hierboven geschetste liquiditeitsprobleem. Hoe? Door het eeuwenoude principe van ‘cut out the middleman’. Omdat Uniswap decentraal functioneert, zijn er geen tussenpersonen. Handelaren kunnen in een directe relatie met elkaar handelen. Hiervoor zijn worden smart contracts en liquidity pools gebruikt.

Liquidity pools

Voor de rechtstreekse en decentrale inwisseling van ERC20-tokens, is het essentieel dat de in te wisselen tokens met elkaar in hetzelfde ‘bad’ (pool) zwemmen. Dit heet een liquity pool.

Per liquidity pool kom je altijd twee tokens tegen: Ethereum en een andere ERC20-token. De hoeveelheid tokens per pool verschilt, maar er is altijd sprake van een balans.

Omdat er altijd sprake moet zijn van een balans, zal er omgerekend in euro’s altijd evenveel Ethereum als een andere ERC20-token in een pool zitten. De ‘andere’ ERC20-token, kan elke denkbare token zijn, mits er maar een pool voor is aangemaakt.

De liquidity pools maken het mogelijk om tokens met elkaar te ruilen tegen zeer lage kosten. Wat ‘zeer lage kosten’ zijn? Het gaat om een (vaste) fee van 0,3%. Uniswap maakt gebruik van een specifieke rekenmethode om de waardes van tokens in evenwicht te houden.

Beloning voor liquiditeit

De kosten voor het handelen op het Uniswap platform bedragen 0,3%. Dit is echter vrij bijzonder, want we hadden eerder vastgesteld dat Uniswap decentraal functioneert; waar gaat het geld dan naartoe? Het zit zo.

Liquidity pools kunnen niet werken zonder liquiditeit. Jij kun er voor zorgen dat dit gebeurd. Met jouw tokens kun je de pools voorzien van liquiditeit en er rendement uithalen. De transactiekosten zijn dus eigenlijk voor de mensen die hun tokens in deze pools hebben gestopt.

Veilig crypto kopen bij LiteBit

Wil je snel, eenvoudig en veilig beginnen met het kopen van verschillende cryptomunten? Dan ben je bij LiteBit aan het juiste adres. Nederlandse grootste en bekendste handelaar heeft het proces voor het kopen van je eerste cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum en Ripple super eenvoudig gemaakt.

Je kunt via de onderstaande knop direct beginnen met het kopen van jouw eerste cryptocurrencies. Al honderdduizenden Nederlandser en Belgen gingen je voor.

LiteBit wordt door gebruikers beoordeeld met een 8,9!

UNI Token

UNI is de native token van Uniswap. De Uni token is via een airdrop gelanceerd op 17 september 2020. Dat betekent dat Uniswap pas twee jaar na de lancering van het decentrale platform kwam met een token en dat de lancering niet geschiedde via een ICO. 400 UNI tokens werden gedistribueerd tussen gebruikers van Uniswap.

Leuke feitelijke informatie, maar wat is de praktische functie van de UNI token? Naast het feit dat het een ‘governance token’ is – waar we het zo over gaan hebben – heeft UNI eigenlijk niet heel veel nut. Veel kritische cryptofanaten hopen dat UNI in de toekomst meer praktisch waarde zal krijgen.

Governance token

Net kwam al even aan bod dat UNI een zogeheten ‘governance token’ is. Governance is Engels voor bestuur. De token kan dan ook worden gebruikt door houders om enige invloed uit te oefenen op beslissingen die moeten worden genomen door de ontwikkelaars.

Het is de bedoeling dat het team van Uniswap op termijn niet al te betrokken meer zal zijn bij de beslissingen die worden gemaakt. Het balans zal dan ook steeds meer verschuiven naar de wil van de UNI houder. Dit is overigens hoe een gezonde ‘democratie’ dient te fungeren.

Naast bovengenoemde functie als governance token, wordt UNI ook gebruikt om interne betalingen mee te verrichten, bijvoorbeeld aan partners. Hoewel dit best prettig kan zijn, kent de UNI token op dit vlak niet erg veel toegevoegde waarde ten opzichte van andere cryptovaluta of zelfs fiatgeld.

Oplichting via Uniswap

De laatste tijd wordt Uniswap steeds meer gezien als een platform voor oplichters. Gezegd dient te worden dat Uniswap dat zeker niet is, maar dat het altijd verstandig blijft om je gezonde verstand te gebruiken. Het zit namelijk zo.

Oplichters kunnen zelf een trading pair aanmaken met hun eigen token. Op zich geen probleem, want je investeert waarschijnlijk niet zomaar in onbekende munten. Maar het probleem is dat mensen met kwade bedoelingen vaak opzettelijk tokennamen verzinnen die erg lijken op de naam van de token die jij wél wil kopen.

Wees vooral bij nieuwe (aangekondigde) listings erg oplettend. Heb je te maken met de goede token? Dit kan je altijd verifiëren bij (bijvoorbeeld) de website van de cryptocurrency.

Om te ‘scammen’ via Uniswap heb je natuurlijk wel een beetje kennis van zaken nodig, maar toch gebeurt het zo nu en dan. Dit is een risico dat het concept van decentralisatie in zijn algemeenheid met zich meebrengt.

Wanneer je iets decentraliseert, verminder je de mogelijkheden om gebruikers van een platform door te lichten. Zo ontbreekt Know-Your-Customer (KYC) regelgeving bij DEX-platformen als Uniswap.

Uniswap nieuws

De decentrale cryptocurrency exchange Uniswap vormt geregeld het middelpunt van relevante ontwikkelingen. Wanneer je graag het nieuws omtrent Uniswap wil bijhouden, kan je in eerste instantie terecht op de website van Uniswap.

Daarnaast kan je via een aantal social media kanalen het laatste nieuws in de gaten houden en relevante discussies volgen. Hieronder volgt een kleine opsomming van de kanalen die worden erkend door (de website van) Uniswap.

Whitepaper van Uniswap

Bijna elke cryptocurrency publiceert een whitepaper bij het lanceren van hun project. Een whitepaper is een document waarin je kan lezen wat het doel van een cryptocurrency is en hoe dit doel verwezenlijkt gaat worden. Hierbij neem je echt een kijkje onder de motorkap.

Je leest minder algemene verhaaltjes over het revolutioneren van de wereld en meer wiskundige formules die gaan over hoe een crypto daadwerkelijk functioneert. Interessant? De whitepaper van Uniswap vind je hier!

whitepaper

Uniswap een interessante investering?

Het woord ‘interessant’ is enigszins subjectief. Wat voor jou een interessante investering is, vindt een ander helemaal niets. Je zal dan ook begrijpen dat je de beoordeling uiteindelijk zelf zal moeten maken. Wel kunnen er een aantal meer feitelijke factoren worden benoemd die jouw oordeel zouden kunnen beïnvloeden. Hieronder staan een aantal punten die een investering in Uniswap interessant zouden kunnen maken.

Decentraal is (waarschijnlijk) de toekomst

Eigenlijk is het best gek: cryptocurrencies richten zich vaak op anonimiteit en het dragen van een decentraal karakter, terwijl de exchanges praktisch allemaal centraal zijn. Je wint dus omdat je jouw gegevens niet geeft aan de registers van een crypto, maar je verliest weer omdat je jouw gegevens wél geeft aan de centrale exchange. Een decentrale exchange als Uniswap lost dit op. Niemand houdt het beheer over de exchange.

Sterke community

Door de jaren heen heeft Uniswap een aardig flinke community weten op te bouwen. De community is erg betrokken bij de beslissingen die er worden gemaakt bij Uniswap. Dit wordt voor een groot deel mogelijk gemaakt door de werking van de native (governance) token UNI. Houders van deze token kunnen meebeslissen omtrent vraagstukken die door de ontwikkelaars worden voorgelegd.

Voordelen van liquidity pools

Uniswap werkt met liquidity pools. Kopers van ERC20-tokens die binnen deze pools vallen, kunnen van de werking profiteren. Als koper betaal je namelijk zeer weinig kosten (0,3%). Daarnaast kan je ook weer profiteren van deze liquidity pools wanneer je er zelf aan bijdraagt. De kosten die worden betaald door kopers, worden dan naar evenredigheid aan jou uitbetaald. Zo houden liquidity pools een cirkel in stand waarin bijna alle partijen profiteren.

De nadelen van Uniswap

Uiteraard komt Uniswap niet alleen met voordelen. Elk cryptoproject kent zo zijn nadelen. Hieronder vind je een tweetal relevante nadelen die komen met Uniswap.

Concurrentie

Uniswap kent veel concurrentie, denk daarbij bijvoorbeeld aan PancakeSwap. Dit is een soortgelijke exchange van Binance. In de afgelopen jaren is vaak gebleken dat andere decentrale exchanges beter kunnen presteren dan Uniswap. Het is de vraag hoe lang Uniswap de concurrentiestrijd volhoudt – helemaal nu er steeds meer alternatieven komen. In cryptoland presteert de oude bekende lang niet altijd beter dan de ‘new kid on the block’.

Gebrek aan controle

Omdat Uniswap decentraal fungeert, zal er amper tot geen controle worden uitgeoefend. Het zal je niet verbazen dat dit veel deuren opent voor oplichters en andere mensen met kwade bedoelingen. Vergelijk bijvoorbeeld het dark web dat wordt gebruikt voor verschillende donkere handelspraktijken. Waar geen controle is, zullen minder nette mensen altijd hun weg vinden. Op Uniswap uit dit zich in een aantal scam tokens die qua naam erg lijken op bekende tokens. Let dus altijd goed op.

Review Uniswap

Om je een beter beeld te geven wat we van deze cryptocurrency vinden, hebben we een review geschreven.

Een recensie over deze coin vind je hieronder.

Recensie Uniswap

Chris

Potentie
Team
Product
Community
Partnerships

Samenvattend

Uniswap is decentraal en heeft op basis daarvan een toekomst in de cryptocurrency wereld. Ze hebben een sterke community en maken gebruik van liquidity pools. Wel is er een grote mate van concurrentie en is er een gebrek aan controle. Hierdoor kunnen scammers de kans krijgen om donkere handelspraktijken uit te voeren.

3.7

Veelgestelde vragen over Uniswap

Wat is de native token van Uniswap?

De native token van Uniswap betreft UNI. Deze token dient primair als een governance token. Houders kunnen het gebruiken om de besluitvorming binnen Uniswap te beïnvloeden. In de toekomst zal Uniswap steeds meer gaan leunen op houders van UNI.

Kan ik shoppen met UNI?

Het is technisch gezien mogelijk om te shoppen met UNI tokens, omdat deze tokens een bepaalde waarde met zich meedragen. Gebruikelijk is het echter niet. UNI is immers niet ontwikkeld om te dienen als betaalmiddel.

Wat kan je met Uniswap?

Als gebruiker van de decentrale exchange van Uniswap, kan je in de basis drie dingen. Ten eerste kan je ERC20-tokens met elkaar ruilen. Dit gebeurt middels liquidity pools. Daarnaast kan je ERC20-tokens versturen; dit is de tweede functie. De derde functie van Uniswap betreft het investeren in liquidity pools. Hier krijg je een vergoeding voor.

Gaat de Uniswap koers stijgen?

Dat weet niemand. Althans; sommige mensen denken dat ze het weten, maar eigenlijk weten ze het niet. Speculaties kunnen altijd worden gedaan, maar de geschiedenis leert dat koersgrafieken uiteindelijk hun eigen weg zullen gaan.

Wat zijn de concurrenten van Uniswap?

Uniswap kent ontzettend veel concurrenten. Je kan denken aan cryptocurrency projecten als 1 Inch, Pancakewap, SushiSwap, Serum, Quinta, JustSwap, Dodo DEX etc. Daarnaast zijn er ook centrale exchanges die decentrale oplossingen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan Binance DEX.

Geld verdienen met Crypto? Volg de GRATIS Crypto Masterclass

Je wilt geld verdienen met Cryptomunten. De harde werkelijkheid is echter dat veel mensen geld verliezen met crypto. Dit komt omdat mensen zich niet laten adviseren, zich onvoldoende inlezen en er te weinig verstand van hebben.

Om jouw die kennis en strategieën te geven, kun je nu tijdelijk GRATIS onze Crypto Masterclass volgen. Hierin leer je met welke strategieën je geld kunt verdienen met cryptomunten. Met winstgevende tips uit de praktijk.

  • Heb jij je eerste crypto gekocht voor 1 euro!
  • Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen!
  • Begrijp je precies hoe Bitcoin en crypto werken!
  • Weet je welke sleeping giant wij hebben ontdekt
  • Snap je hoe je de beste cryptomunten vindt!

Slechts 50 plekken beschikbaar

Alle Cryptomunten op een rij: