Ethereum (ETH)

Ethereum ETH en de huidige Ethereum koers

Geschatte leestijd: 17 minuten

Ethereum of ETH is een van de meest populaire en veelgebruikte cryptovaluta’s die er bestaan. Het Ethereum netwerk wordt voor veel verschillende toepassingen gebruikt en is heel populair bij verschillende ontwikkelaars.

Anders zoals bijvoorbeeld Bitcoin, wordt het Ethereum netwerk de programmeerbare blockchain van ethereum technologie genoemd. Deze is geschikt voor het maken van gedecentraliseerde apps (dApps) en het maken van slimme contracten op het Ethereum netwerk. Dit wordt verderop in het artikel nader uitgelegd.

In 2016 onderging de Ethereum blockchain een Hard fork. Deze werd opgesplitst in 2 aparte ketens die los van elkaar verder gingen. Namelijk de ETC en de ETH blockchain. ETC staat voor Ethereum Classic en wordt gezien als een aparte cryptovaluta.

Ethereum heeft een aantal voordelen:

  • Gerenommeerd platform voor de ontwikkeling van dApps (gedecentraliseerde applicaties) en smart contracts
  • Eigen programmeertaal die gemakkelijk te leren is
  • Grootste cryptocurrency na Bitcoin
  • Gedecentraliseerd en schaalbaar

Hier vindt je meer informatie over:

Wat is Ethereum?

Ethereum is een blockchain technologie waarop een eigen cryptocurrency draait: Ether (ETH). De werking van Ether kan je vergelijken met die van Bitcoin (BTC). Een ETH token draagt een bepaalde waarde en kan gebruikt worden om een aantal transacties te verrichten. Het is een alternatief betaalmiddel op fiatgeld, omdat het decentraal functioneert.

Er zijn geen grote banken of overheden die toezicht kunnen houden op de transacties die worden verricht op het Ethereum netwerk. Na de kredietcrisis van 2008 bleek dit een wens te zijn van veel burgers die het vertrouwen in grote banken hadden verloren. De banken waren immers mede debet aan de schuldencrisis die destijds is ontstaan.

De blockchain van het Ethereum netwerk kent echter nog een andere functie naast het ondersteunen van de Ether token. Het biedt namelijk een platform voor ontwikkelaars om slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties (dApps) te creëren.

Wat zijn gedecentraliseerde apps (dApps)?

dApps zijn applicaties die over het gehele Ethereum netwerk worden verspreid. Er is niet één centraal punt waar de software van de App staat opgeslagen. Hierdoor kan de gedecentraliseerde app eigenlijk nooit offline worden gehaald. Je moet immers een groot aantal computers / servers infiltreren om de software offline te krijgen.

Dit zorgt ervoor dat gedecentraliseerde applicaties erg betrouwbaar zijn en amper vatbaar zijn voor zaken als censuur en manipulatie. Overheden, financiële instellingen en grote internetbedrijven kunnen dus geen invloed uitoefenen om deze Apps offline te halen. Ook grote stroomstoringen of andere natuurrampen hebben weinig invloed op de werking van de app. Er is immers altijd wel een computer of server die wel toegang heeft tot het Ethereum netwerk.

Hoe zien dApps er uit?

Decentrale applicaties bestaan er in alle vormen en maten. In de meeste gevallen gaat het echter om financiële toepassingen. Bijvoorbeeld op het gebied van beleggen of kredietverstrekking. Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om games. Interessant is dan het feit dat alle in-game assets, daadwerkelijk jouw eigendom zijn.

Bovengenoemde functies van Ethereum zorgen ervoor dat mensen vaak spreken van een project met drie lagen. De eerste laag is het fundament: dit is de blockchain technologie . Deze laag wordt vaak de hardware laag genoemd. Het regelt de belangrijkste aspecten van het Ethereum netwerk en zorgt voor een stukje stabiliteit.

Daarboven ligt een laag voor Solidity. Dit is de eigen programmeertaal van Ethereum die kan worden gebruikt om smart contracts te maken. Deze tweede laag wordt ook wel de software laag genoemd.

Dan is er nog een derde laag: de applicatie laag. Het gaat dan om het aanbieden van een platform voor het maken van gedecentraliseerde applicaties.

Inmiddels weet je dat Ethereum meer is dan een betaalmiddel. Een groot deel van de toegevoegde waarde van dit project, wordt gevormd door de mogelijkheid om slimme contracten te draaien. Maar wat betekent dit precies? Het is eigenlijk erg simpel.

ethereum decentralized app dApps

Wat zijn Smart Contracts?

Smart contracts zijn (juridisch bindende) contracten die worden vastgelegd in de blockchain van Ethereum. Hierin worden afspraken gemaakt tussen verschillende partijen die zijn overeengekomen om aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

De toegevoegde waarde zit hem in het feit dat ze ‘self-executing’ zijn. Dat wil zeggen dat de contracten automatisch worden uitgevoerd wanneer er wordt voldaan aan vooraf gestelde voorwaarden. Omdat een Smart Contract is vastgelegd op de blockchain technologie kan er geen fraude plaatsvinden is de beveiliging optimaal. Smart contracts zijn hierdoor erg betrouwbaar en bieden veel rechtszekerheid.

In feite zijn het niet meer dan een slim stukje code op de blockchain van Ethereum. Mensen spreken hier dan ook over ‘Code is Law’. Daarmee wordt bedoeld dat de code, ongeacht wat er gebeurd of de wil van partijen, het smart contract zal uitvoeren. Eenmaal op de Ethereum netwerk, is het immers vastgelegd.

Solidility

Om deze computercode tot stand te brengen, beschikt Ethereum over een eigen programmeertaal. Deze gaat onder de naam Solidity. Mocht je kennis hebben van programmeren: Solidity lijkt in de basis erg op JavaScript en het is daarmee niet erg lastig te gebruiken.

JavaScript is immers een relatief gemakkelijke programmeertaal voor developers. Wie Solidity wil leren, kan gebruik maken van vele (gratis) online cursussen die worden aangeboden.

Werking van een Smart contract

Interessant is het feit dat smart contracts het mogelijk maken om transacties in elke vorm te verrichten. Zo wordt er niet alleen tokens of waarde in geld verhandeld, maar ook bijvoorbeeld een huis, digitale activa of intellectuele eigendomsrechten (non fungible tokens).

Hier komt een fundamenteel verschil met Bitcoin goed naar voren. Deze cryptocurrency kan namelijk alleen worden gebruikt om waarde over te dragen in de zin van een eigen token. Ethereum combineert de hardware van het Ethereum netwerk met de software van de slimmere contracten, waardoor de mogelijkheden praktisch eindeloos zijn.

the ethereum blockchain

Hoe werkt Ethereum?

Net als bij Bitcoin heeft Ethereum zijn eigen Ethereum blockchain waar meer dan 2,4 miljoen computers over de hele wereld aan verbonden zijn. Deze computers worden ‘nodes’ genoemd en hebben ieder een eigen kopie van de ledger (grootboek) met transacties op het Ethereum netwerk.

Hoe kan ik participeren?

Iedereen kan participeren als node op het Ethereum netwerk mits je daar de juiste hardware, kennis en gemiddelde tijd voor hebt. Participeren kan op 3 manieren:

  1. Full node: Deze hebben een volledige kopie van het Ethereum netwerk en helpen mee om alle transactions op het Ethereum netwerk te verifiëren. Ook zijn deze in staat om Smart Contracts te valideren en te laten uitvoeren. Full nodes (computers met een volledig grootboek) mogen verward worden met miners (die block rewards ontvangen bij het minen).
  2. Light node: Deze hebben slechts een klein gedeelte van de ledger op de computer staan en halen aanvullende informatie bij de full nodes. Zoals de naam al suggereerd, kan een light node op veel lichtere hardware gerund worden die geen 24/7 hoeven te werken. Zoals een mobile telefoon of een Raspberry pi.
  3. Full archive nodes: Deze nodes hebben een volledige geschieden van de Ethereum blockchain opgeslagen. Deze worden gebruikt voor tools zoals block explorers.

In iedere node wordt de volgende informatie opgeslagen:

  • Tegoeden: dit laat zien hoeveel ether de gebruiker heeft
  • Smart contract code: hierin staan alle regels waaraan partijen moeten voldoen om de smart contract in werking te zetten
  • Smart contract state: de staat van het contract dat wel of niet uitgevoerd moet worden.

Ether en GAS

Ether (ETH) is de token van Ethereum blockchain en dient als benzine voor de gehele keten. “GAS” refereert naar de hoeveelheid Ether dat nodig is om een bepaalde functie op het Ethereum netwerk te laten werken. Zoals:

  • Interacties met Decentralized Applications (dApps)
  • Het laten uitvoeren van Smart Contracts
  • Creëren van Non Fungible Tokens (NFT’s)

Voor het laten plaatsvinden van een actie op de Ethereum blockchain moet je GAS betalen. De kosten hiervan zijn gebaseerd op de actie op de keten en de prijs van één GAS token. De kosten van een actie op het netwerk van Ethereum is dus: GAS kosten x GAS prijs.

eth token

Ethereum tokens

Ethereum tokens zijn de blauwdruk voor nieuwe cryptovaluta’s die gebruik maken van het Ethereum netwerk. Deze kunnen worden gewisseld voor andere cryptocurrencies (Fungible) of tokens die niet onderling gewisseld kunnen worden, Non Fungible Tokens (NFT’s).

Deze digitale activa zijn bedacht door de Ethereum Developers. Hun doel is om gebruikers te helpen gemakkelijker, sneller en goedkoper nieuwe digitale valuta te creëren. De lancering van een nieuwe digitale valuta zou dan minder dan de gemidelde tijd in beslag nemen waardoor je eerder naar de beurs kunt gaan.

De 3 meest gebruikte Ethereum tokens zijn:

  • ERC-20 tokens: Voor het maken van verwisselbare tokens die dezelfde functie hebben als Bitcoin, Tether en andere digitale activa.
  • ERC-721 tokens: voor het creëren van Non Fungible Tokens (NFT’s)
  • ERC-1155: Een multi-token waarbij een transactie in Fungible, Non-Fungible en Semi-Fungible tokens plaatsvindt.

Veilig crypto kopen bij LiteBit

Wil je snel, eenvoudig en veilig beginnen met het kopen van verschillende cryptomunten? Dan ben je bij LiteBit aan het juiste adres. Nederlandse grootste en bekendste handelaar heeft het proces voor het kopen van je eerste cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum en Ripple super eenvoudig gemaakt.

Je kunt via de onderstaande knop direct beginnen met het kopen van jouw eerste cryptocurrencies. Al honderdduizenden Nederlandser en Belgen gingen je voor.

LiteBit wordt door gebruikers beoordeeld met een 8,9!

Ethereum 2.0

Ethereum 2.0, ook bekend als “Serenity”, is een belangrijke upgrade van ‘The blockchain of Ethereum’. Het heeft als doel om alles sneller, efficiënter en schaalbaar te maken door het Ethereum netwerk van een Proof-of-Work (POW) protocol om te zetten naar ene Proof-of-Stake (POS) protocol.

Bij een POS protocol worden gebruikers aangemoedigd om de ETH tokens vast te houden in een wallet en deze beschikbaar te maken voor het Ethereum netwerk. In plaats van minen, waar je block rewards ontvangt, ontvang je als het ware loten voor een loterij. Iedere keer dat een nieuw blok wordt toegevoegd aan de blockchain wordt een lotje getrokken om de transactie te verifiëren. Hoe meer loten je hebt, hoe groter de kans is dat jij de sleutel hebt om het volgende blok mag valideren.

ETH proof-of-stake

Alle wallets mogen real time meedoen aan het Ethereum netwerk. Wanneer je 32 ETH in je wallet hebt, mag je als ‘full node’ meedoen aan het Ethereum netwerk. Heb je minder ETH tot je beschikking? Dan kun je samen met andere ETH houders een pooltje opzetten en om toch aan de benodigde aantal tokens te voldoen (o.a. Ethereum kopen).

Samen kun je dan geld verdienen door Ethereum munten te valideren. Je kunt het beschouwen als spaarrente op je eigen ETH wallet. De Ethereum 2.0-upgrade wordt in meerdere fasen uitgerold. De fases zijn als volgt:

  • 0: Beacon chain en lancering van proof-of-stake algoritme
  • 1: Samenvoegen van de oude en nieuwe Ethereum blockchains
  • 2: Introductie van “shard chains”
  • 3: Development omtrent security

Verschillende fases: van Beacon chain naar Shard chains

Fase 0 werd gelanceerd in december 2020 en de Beacon chain werd afgesplitst van de “The Blockchain of Ethereum”. Op deze keten is een POS protocol geïntroduceerd die hoge utiliteitskosten moet verdringen. De nieuwe blockchain technologie werd de chains shard genoemd.

In de volgende fase worden de nieuwe ketens geïmmigreerd in de oude ketens. Hierdoor wordt het energie slurpende POW protocol overboord gegooid en treed het POS gedeelte in werking. De houders van Ethereum nemen het bevestigen van transacties over en de update wordt verder uitgerold.

ethereum beacon sharding chains

Hoe is Ethereum ontstaan?

Ethereum is in 2013 opgericht door Vitalik Buterin. Vitalik buterin is de groot inspirator en was verantwoordelijk voor de groei van de digitale valuta. Tijdens de ICO konden vroege investeerders de ETH token kopen voor een prijs van € 2,50 per stuk. Als je destijds financieel advies had gevraagd aan een crypto enthousiasteling, had je nu een crypto portfolio gehad waar je heel vrolijk van zou worden.

Hedendaags is Ethereum één van de meest populaire munten en is het een van de meest gebruikte crypto software. De marktkapitalisatie heeft een flinke upgrade gehad en de ETH token is één van de meest gebruikte digitale valuta.

De laatste tijd wordt de digitale valuta steeds vaker toegevoegd aan grote betaalproviders. De diverse betaalmethoden zijn meer en meer crypto vriendelijker, waardoor fondsen en members ETH tokens beheren.

Ethereum Foundation

De Ethereum Foundation is een non-profit organisatie die zich richt op het beheren van verschillende cryptovaluta projecten waarbij de ETH token wordt ingezet om deze te financieren.

De ETH foundation is geen bedrijf, of een traditionele non-profit organisatie. Het is niet de taak van deze foundation om tokens te controleren en er worden ook geen fondsen daadwerkelijk beheerd. Het is een onderdeel van een veel groter totaal aanbod aan crypto ecosystemen.

Ethereum nieuws

Ethereum nieuws

De cryptomarkt is altijd in beweging. De verhoudingen kunnen bij een enkele Tweet van een bekendheid binnen enkele minuten geheel veranderen. Snelle wijzigingen van omstandigheden, vragen om up-to-date nieuws.

Gelukkig zijn er verschillende bronnen die dit verschaffen. Het is echter wel zaak om te letten op de betrouwbaarheid van dit nieuws. Veel mensen maken gebruik van het feit dat het nieuws continue verandert. Dit zorgt er namelijk voor dat informatie al snel voor waar wordt aangenomen.

Wat je kan doen tegen fake nieuws? Niet zo veel, maar je kan jezelf er wel tegen weren. Dit doe je door de betrouwbaarheid van bronnen altijd te controleren. Lees je het nieuws bijvoorbeeld op de (doorgaans betrouwbare) bron Investopedia of lees je het op een schimmige site vol reclames?

Eén ding is in ieder geval zeker: wanneer je dicht blijft bij de bronnen die worden onderhouden door het team achter Ethereum, is het nieuws dat je consumeert waarschijnlijk betrouwbaar. Op de website van Ethereum worden de onderstaande social media bronnen in ieder geval genoemd.

Wat is de huidige prijs van de Ethereum koers?

Hier onder de Ether koers. Het is de live prijs en kunt u vergelijken met een Ethereum calculator. Via deze huidige Ethereum koers kunt u bepalen of u Ethereum vandaag wilt verkopen. Of juist Ethereum kopen?

Is Ethereum een interessante investering?

Ethereum ETH kan de grondslag vormen van een interessante investering. Het betreft na Bitcoin de grootste eigen cryptocurrency als het gaat om marktkapitalisatie. Dat geeft aan dat er relatief veel beleggers zijn die vertrouwen hebben en Ethereum kopen. Tot in hoeverre de investering echter daadwerkelijk interessant is, is volledig aan jezelf.

Het hangt met name af van het feit hoe lang je de positie wil aanhouden. Gaat het om een short term positie, dan is het relevant om eens te kijken naar een technische analyse, de eth koers en de huidige verhoudingen in de markt. Wanneer je een long term positie inneemt, moet je ook gaan kijken naar factoren of het schaalbaar is.

Is Ethereum ETH schaalbaar genoeg om de potentiële vraag van de toekomst aan te kunnen of stuit het op zijn eigen beperkingen? De Ethereum roadmap geeft een beeld van wat het team in de toekomst wil bereiken, onder meer op het vlak van schaalbaar zijn. In de toekomst zal de blockchain – aldus Ethereum – duizenden transacties per seconde aan moeten kunnen.

ethereum miners en wallets

Ethereum Whitepaper

Naast de roadmap, is het verstandig om eens een kijkje te nemen in de whitepaper van Ethereum ETH. Het document met de titel ‘A Next-Generation Smart Contract and Decentralized Application Platform’ voorziet je van alle relevante (technische) informatie met betrekking tot het platform.

Waarom is het ontwikkeld en hoe functioneert het onder de motorkap? Natuurlijk heb je al het een en ander kunnen lezen in dit artikel, maar de Ethereum Whitepaper heeft zeker toegevoegde waarde. Interessant? Je kan hem hier gratis lezen.

Review Ethereum

Toen Ethereum na Bitcoin werd opgezet, werd het neergezet als een revolutionair blockchain platform. Ethereum heeft dan ook belangrijke stappen gezet in de richting van de blockchain van de toekomst.

Het is echter best relevant om je af te vragen of Ethereum zelf wel meekomt met de tijd. Ze hebben een blockchain opgezet die ooit innovatief was, maar worden ze niet ingehaald door andere cryptocurrencies die een soortgelijke technologie nóg beter in de praktijk brengen? Serieuze concurrenten zijn CardanoEOS en Polkadot.

Recensie Ethereum

Chris

Potentie
Team
Product
Community
Partnerships

Samenvattend

In de basis heeft Ethereum ETH (opgericht door Vitalik Buterin) natuurlijk veel potentie. Smart contracts en dApps zijn relevante blockchain toepassingen voor de toekomst, nu ze veel veiligheid en zekerheid voor burgers en derde partijen kunnen bieden. Tot in hoeverre Ethereum echter daadwerkelijk potentie heeft, zal afhangen van de schaalbaarheid. Het valt te betwijfelen of Ethereum wel schaalbaar genoeg is. Gebruikers van Ethereum klagen daarbij nog wel eens over het feit dat het platform niet stabiel genoeg zou zijn, omdat het veel verschillende toepassingen dient. Het blijft in ieder geval een feit dat Ethereum tot de grootste namen behoort en dat op dagelijkse basis genoeg mensen het platform gebruiken. De hoeveelheid ERC20 tokens die uit de grond worden gestampt via Ethereum ETH, is erg groot. Ethereum, de blockchain van Ethereum en de ETH koers leeft; maar veel zal afhangen van hoe het in de toekomst de concurrentiestrijd aangaat met andere cryptocurrencies. Voor nu lijkt het nog wel even goed te gaan, ook met de Ether koers.

4.1

Veelgestelde vragen over Ethereum (ETH)

Wat is ERC20?

Via het platform van Ethereum Eth, kunnen ontwikkelaars smart contracts opzetten. Wanneer ontwikkelaars via Ethereum een token creëren, zal deze automatisch moeten voldoen aan de zogeheten ERC20 standaard. ERC20 staat voor Ethereum Request for Comments 20. Dit is als het ware een flinke lijst met regels waar je aan moet voldoen als je een token wil lanceren via de Ethereum blockchain. De regels zien onder meer op de verhandelbaarheid en het dragen van een eigen waarde. Er zijn veel ERC20 tokens die best populair zijn. Je kan dan denken aan Tether USD (USDT), Chainlink Token (LINK) en TRON (TRX).

Door wie is Ethereum ETH opgericht?

Ethereum werd opgericht door een vrij klein team aan fanatiekelingen. Ze hadden allemaal één interesse: blockchain. Het gaat dan onder meer over Joe Lubin, Vitalik Buterin, Amir Chetrit en Charles Hoskinson.

Wat is Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 is eigenlijk precies wat de benaming doet suggereren: een vernieuwde versie van Ethereum. Je kan het zien als een grote update. Dit is een langdurig project dat werd gestart in mei 2021. Technische problemen die Ethereum ETH ondervindt, worden zoveel mogelijk opgelost. Daarnaast set Ethereum 2.0 relevante stappen bij de overgang van het Proof of Work (PoW) algoritme naar het Proof of Stake (PoS) algoritme. Onder leiding van Raul Jordan werken er ongeveer 8 teams aan het project.

Moet ik Ethereum of Bitcoin kopen?

Het zou begrijpelijk zijn als je twijfelt tussen Bitcoin en Ethereum kopen. In eerste instantie dien je te weten dat het gaat om twee hele andere projecten. De blockchain van Bitcoin is zuiver en alleen ontwikkeld om de native token (BTC) te ondersteunen. Alles draait om de BTC token en de huidige Ethereum koers. Het moet een alternatief betaalmiddel vormen en zo de wereld revolutioneren. Ethereum heeft het wat minder met het vormen van een alternatief betaalmiddel. Ook al draagt Ether wel een waarde (de huidige ethereum koers); de focus van het project ligt écht op smart contracts en gedecentraliseerde applicaties (dApps). Het is een platform voor ontwikkelaars die blockchain technologie willen implementeren. Welke van de twee een interessantere investering is, is voor iedereen anders. Het is subjectief en hangt natuurlijk ook sterk af van de BTC en eth koers.

Wat is het verschil tussen Ethereum en Ether?

De begrippen Ethereum en Ether worden geregeld door elkaar heen gebruikt. Dit kan erg verwarrend zijn. Want betekenen ze hetzelfde? Het antwoord is nee. Er zit een groot verschil tussen beide. Ethereum (opgericht door Vitalik Buterin) is het platform zelf en Ether (ETH) is de native token die functioneert op het platform. Je kan binnen Ethereum dus betalen met Ether met de huidige ETH koers. Ether is de brandstof voor Ethereum.

Geld verdienen met Crypto? Volg de GRATIS Crypto Masterclass

Je wilt geld verdienen met Cryptomunten. De harde werkelijkheid is echter dat veel mensen geld verliezen met crypto. Dit komt omdat mensen zich niet laten adviseren, zich onvoldoende inlezen en er te weinig verstand van hebben.

Om jouw die kennis en strategieën te geven, kun je nu tijdelijk GRATIS onze Crypto Masterclass volgen. Hierin leer je met welke strategieën je geld kunt verdienen met cryptomunten. Met winstgevende tips uit de praktijk.

  • Heb jij je eerste crypto gekocht voor 1 euro!
  • Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen!
  • Begrijp je precies hoe Bitcoin en crypto werken!
  • Weet je welke sleeping giant wij hebben ontdekt
  • Snap je hoe je de beste cryptomunten vindt!

Slechts 50 plekken beschikbaar

Andere Cryptomunten: