ethereum eth

Ethereum (ETH)

Alles over Ethereum kopen, verkopen, wallets en mining

Ethereum is een zeer populaire cryptocurrency. Naast dat deze digitale valuta een bepaalde waarde draagt, is het platform dat eronder draait interessant voor ontwikkelaars.

Ethereum wordt ook wel de programmeerbare blockchain genoemd. Het gaat dan met name om het creëren van gedecentraliseerde applicaties. Anders dan bij Bitcoin, is ETH wel schaalbaar en wordt het gebruikt om dApps en andere toepassingen te bouwen.

In onderstaand artikel lees je er alles over.

Ethereum heeft een aantal voordelen:

  • Gerenommeerd platform voor de ontwikkeling van dApps en smart contracts
  • Eigen programmeertaal die gemakkelijk te leren is
  • Grootste cryptocurrency na Bitcoin
  • Gedecentraliseerd en schaalbaar
Ethereum koers

Ethereum Koers

Ethereum wallet

Ethereum Wallets

Ethereum verkopen

Ethereum Verkopen

Ethereum mining

Ethereum Mining / POS

Wat is Ethereum?

Ethereum is een blockchain waarop een eigen cryptocurrency draait: Ether (ETH). De werking van Ether kan je vergelijken met die van Bitcoin (BTC). Een ETH token draagt een bepaalde waarde en kan gebruikt worden om transacties te verrichten. Het is een alternatief betaalmiddel op fiatgeld, omdat het decentraal functioneert. Er zijn geen grote banken of overheden die toezicht kunnen houden op de transacties die worden verricht in Ether. Na de kredietcrisis van 2008 bleek dit een wens te zijn van veel burgers die het vertrouwen in grote banken hadden verloren.

De blockchain van Ethereum kent echter nog een andere functie naast het ondersteunen van Ether. Het biedt namelijk een platform voor ontwikkelaars om smart contracts en gedecentraliseerde applicaties (dApps) te creëren. dApps zijn applicaties die over het gehele netwerk worden verspreid, zodat deze eigenlijk niet offline gehaald kunnen worden. Zo zijn dergelijke applicaties erg betrouwbaar en amper vatbaar voor zaken als censuur en manipulatie.

Decentrale Apps (dApps)

Decentrale applicaties bestaan er in alle vormen en maten. In de meeste gevallen gaat het echter om financiële toepassingen. Bijvoorbeeld op het gebied van beleggen of kredietverstrekking. Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om games. Interessant is dan het feit dat alle in-game assets, daadwerkelijk jouw eigendom zijn.

Bovengenoemde functies van Ethereum zorgen ervoor dat mensen vaak spreken van een project met drie lagen. De eerste laag is het fundament: dit is de blockchain. Deze laag wordt vaak de hardware laag genoemd. Het regelt de belangrijkste aspecten van het netwerk en zorgt voor een stukje stabiliteit. Daarboven ligt een laag voor Solidity. Dit is de eigen programmeertaal van Ethereum die kan worden gebruikt om smart contracts te maken. Deze tweede laag wordt ook wel de software laag genoemd. Dan is er nog een derde laag: de applicatie laag. Het gaat dan om het aanbieden van een platform voor het maken van gedecentraliseerde applicaties.

Smart contracts

Inmiddels weet je dat Ethereum meer is dan een betaalmiddel. Een groot deel van de toegevoegde waarde van dit project, wordt gevormd door de mogelijkheid om smart contracts te draaien. Maar wat betekent dit precies? Het is eigenlijk erg simpel. Smart contracts zijn (juridisch bindende) contracten. Deze contracten worden vastgelegd in de blockchain. De toegevoegde waarde zit hem in het feit dat ze ‘self-executing’ zijn. Dat wil zeggen dat de contracten automatisch worden uitgevoerd wanneer er wordt voldaan aan vooraf gestelde voorwaarden. Deze voorwaarden worden uiteraard gesteld door de contractspartijen. Smart contracts zijn zo erg betrouwbaar en bieden veel rechtszekerheid.

Veilig crypto kopen bij LiteBit

Wil je snel, eenvoudig en veilig beginnen met het kopen van verschillende cryptomunten? Dan ben je bij LiteBit aan het juiste adres. Nederlandse grootste en bekendste handelaar heeft het proces voor het kopen van je eerste cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum en Ripple super eenvoudig gemaakt.

Je kunt via de onderstaande knop direct beginnen met het kopen van jouw eerste cryptocurrencies. Al honderdduizenden Nederlandser en Belgen gingen je voor.

LiteBit wordt door gebruikers beoordeeld met een 8,9!

Solidity

Smart contracts zijn niet meer dan een slim stukje computercode. Men spreekt wel eens van ‘code is law’. Daarmee wordt bedoeld dat de code een smart contract zal uitvoeren, ongeacht de wil van partijen. Vastgelegd is vastgelegd. Om deze computercode tot stand te brengen, beschikt Ethereum over een eigen programmeertaal. Deze gaat onder de naam Solidity. Mocht je kennis hebben van programmeren: Solidity lijkt in de basis erg op JavaScript en het is daarmee niet erg lastig te gebruiken. JavaScript is immers een relatief gemakkelijke programmeertaal. Wie Solidity wil leren, kan gebruik maken van vele (gratis) online cursussen die worden aangeboden.

Interessant is het feit dat smart contracts het mogelijk maken om transacties in elke vorm te verrichten. Zo kan je niet alleen tokens overdragen, maar bijvoorbeeld ook een huis of intellectuele eigendomsrechten. Hier komt een fundamenteel verschil met Bitcoin goed naar voren. Deze cryptocurrency kan namelijk alleen worden gebruikt om waarde over te dragen in de zin van een eigen token. Ethereum combineert de hardware van de blockchain met de software van smart contracts, waardoor de mogelijkheden praktisch eindeloos zijn.

Ethereum nieuws

De cryptomarkt is altijd in beweging. De verhoudingen kunnen bij een enkele Tweet van een bekendheid binnen enkele minuten geheel veranderen. Snelle wijzigingen van omstandigheden, vragen om up-to-date nieuws. Gelukkig zijn er verschillende bronnen die dit verschaffen. Het is echter wel zaak om te letten op de betrouwbaarheid van dit nieuws. Veel mensen maken namelijk gebruik van het feit dat het nieuws continue verandert. Dit zorgt er namelijk voor dat informatie al snel voor waar wordt aangenomen.

ethereum

Wat je kan doen tegen fake nieuws? Niet zo veel, maar je kan jezelf er wel tegen weren. Dit doe je door de betrouwbaarheid van bronnen altijd te controleren. Lees je het nieuws bijvoorbeeld op de (doorgaans betrouwbare) bron Investopedia of lees je het op een schimmige site vol reclames? Eén ding is in ieder geval zeker: wanneer je dicht blijft bij de bronnen die worden onderhouden door het team achter Ethereum, is het nieuws dat je consumeert waarschijnlijk betrouwbaar. Op de website van Ethereum worden de onderstaande social media bronnen in ieder geval genoemd.

Ethereum interessante investering?

Ethereum kan de grondslag vormen van een interessante investering. Het betreft na Bitcoin de grootste cryptocurrency als het gaat om marktkapitalisatie. Dat geeft aan dat er relatief veel beleggers zijn die vertrouwen hebben in Ethereum. Tot in hoeverre de investering echter daadwerkelijk interessant is, is volledig aan jezelf. Het hangt met name af van het feit hoe lang je de positie wil aanhouden. Gaat het om een short term positie, dan is het relevant om eens te kijken naar een technische analyse en de huidige verhoudingen in de markt. Wanneer je een long term positie inneemt, moet je ook gaan kijken naar factoren als schaalbaarheid. Is Ethereum schaalbaar genoeg om de potentiële vraag van de toekomst aan te kunnen of stuit het op zijn eigen beperkingen? De Ethereum roadmap geeft een beeld van wat het team in de toekomst wil bereiken, onder meer op het vlak van schaalbaarheid. In de toekomst zal de blockchain – aldus Ethereum – duizenden transacties per seconde aan moeten kunnen.

Ethereum Whitepaper

Naast de roadmap, is het verstandig om eens een kijkje te nemen in de whitepaper van Ethereum. Het document met de titel ‘A Next-Generation Smart Contract and Decentralized Application Platform’ voorziet je van alle relevante (technische) informatie met betrekking tot het platform. Waarom is het ontwikkeld en hoe functioneert het onder de motorkap? Natuurlijk heb je al het een en ander kunnen lezen in dit artikel, maar de Ethereum Whitepaper heeft zeker toegevoegde waarde. Interessant? Je kan hem hier gratis lezen.

eth

Review Ethereum

Toen Ethereum na Bitcoin werd opgezet, werd het neergezet als een revolutionair blockchain platform. Ethereum heeft dan ook belangrijke stappen gezet in de richting van de blockchain van de toekomst. Het is echter best relevant om je af te vragen of Ethereum zelf wel meekomt met de tijd. Ze hebben een blockchain opgezet die ooit innovatief was, maar worden ze niet ingehaald door andere cryptocurrencies die een soortgelijke technologie nóg beter in de praktijk brengen? Serieuze concurrenten zijn Cardano, EOS en Polkadot.

Recensie Ethereum

Chris

Potentie
Team
Product
Community
Partnerships

Samenvattend

In de basis heeft Ethereum natuurlijk veel potentie. Smart contracts en dApps zijn relevante blockchain toepassingen voor de toekomst, nu ze veel veiligheid en zekerheid voor burgers kunnen bieden. Tot in hoeverre Ethereum echter daadwerkelijk potentie heeft, zal afhangen van de schaalbaarheid. Het valt te betwijfelen of Ethereum wel schaalbaar genoeg is. Gebruikers van Ethereum klagen daarbij nog wel eens over het feit dat het platform niet stabiel genoeg zou zijn, omdat het veel verschillende toepassingen dient. Het blijft in ieder geval een feit dat Ethereum tot de grootste namen behoort en dat op dagelijkse basis genoeg mensen het platform gebruiken. De hoeveelheid ERC20 tokens die uit de grond worden gestampt via Ethereum, is erg groot. Ethereum leeft; maar veel zal afhangen van hoe het in de toekomst de concurrentiestrijd aangaat met andere cryptocurrencies. Voor nu lijkt het nog wel even goed te gaan.

4.1

Veelgestelde vragen over Ethereum (ETH)

Wat is ERC20?

Via het platform van Ethereum, kunnen ontwikkelaars smart contracts opzetten. Wanneer ontwikkelaars via Ethereum een token creëren, zal deze automatisch moeten voldoen aan de zogeheten ERC20 standaard. ERC20 staat voor Ethereum Request for Comments 20. Dit is als het ware een flinke lijst met regels waar je aan moet voldoen als je een token wil lanceren via de Ethereum blockchain. De regels zien onder meer op de verhandelbaarheid en het dragen van een eigen waarde. Er zijn veel ERC20 tokens die best populair zijn. Je kan dan denken aan Tether USD (USDT), Chainlink Token (LINK) en TRON (TRX).

Door wie is Ethereum opgericht?

Ethereum werd opgericht door een vrij klein team aan fanatiekelingen. Ze hadden allemaal één interesse: blockchain. Het gaat dan onder meer over Joe Lubin, Vitalik Buterin, Amir Chetrit en Charles Hoskinson.

Wat is Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 is eigenlijk precies wat de benaming doet suggereren: een vernieuwde versie van Ethereum. Je kan het zien als een grote update. Dit is een langdurig project dat werd gestart in mei 2021. Technische problemen die Ethereum ondervindt, worden zoveel mogelijk opgelost. Daarnaast set Ethereum 2.0 relevante stappen bij de overgang van het Proof of Work (PoW) algoritme naar het Proof of Stake (PoS) algoritme. Onder leiding van Raul Jordan werken er ongeveer 8 teams aan het project.

Moet ik Ethereum of Bitcoin kopen?

Het zou begrijpelijk zijn als je twijfelt tussen Ethereum en Bitcoin. In eerste instantie dien je te weten dat het gaat om twee hele andere projecten. De blockchain van Bitcoin is zuiver en alleen ontwikkeld om de native token (BTC) te ondersteunen. Alles draait om de BTC token. Het moet een alternatief betaalmiddel vormen en zo de wereld revolutioneren. Ethereum heeft het wat minder met het vormen van een alternatief betaalmiddel. Ook al draagt Ether wel een waarde; de focus van het project ligt écht op smart contracts en dApps. Het is een platform voor ontwikkelaars die blockchain technologie willen implementeren. Welke van de twee een interessantere investering is, is voor iedereen anders. Het is subjectief.

Wat is het verschil tussen Ethereum en Ether?

De begrippen Ethereum en Ether worden geregeld door elkaar heen gebruikt. Dit kan erg verwarrend zijn. Want betekenen ze hetzelfde? Het antwoord is nee. Er zit een groot verschil tussen beide. Ethereum is het platform zelf en Ether (ETH) is de native token die functioneert op het platform. Je kan binnen Ethereum dus betalen met Ether. Ether is de brandstof voor Ethereum.

Andere Cryptomunten: