Litecoin (LTC)

Litecoin LTC

Geschatte leestijd: 13 minuten

Litecoin (LTC) is één van de meest populaire munten die er zijn. Net zoals wij mensen een broertje kunnen hebben, hebben ook andere projecten er één. In dit artikel staat het broertje van Bitcoin centraal.

Deze cryptocurrency zou sneller, betrouwbaarder en veiliger dan Bitcoin moeten zijn. In onderstaand artikel lees je alles over deze munt en ontdek je onder meer waarom het eigenlijk niet helemaal rechtvaardig is om deze munten met anderen te vergelijken. .

Het doel? Jou een compleet beeld en algemene informatie geven, zodat je een flinke dosis aan kennis rijker bent en met onderbouwde argumenten een aankoop kunt overwegen.

Voordelen van Litecoin:

  • Aanzienlijk snellere transactieverwerking dan die van Bitcoins
  • Het zogeheten Scrypt algoritme is zeer lastig te breken
  • Vrije ruimte voor innovatieve ontwikkelingen
  • Eén van de grootste cryptocurrencies van het moment

Wat is Litecoin (LTC)?

Litecoin (LTC) is een altcoin die werd opgericht in 2011 door oud Google werknemer Charlie Lee. Het is initieel ontstaan als hardfork van Bitcoin. Dat brengt met zich mee dat LTC in de basis berust op dezelfde technologie als BTC. Het ideaal van dit project komt neer op het willen vormen van een wereldwijd betaalnetwerk dat losstaat van centrale instanties en overheden.

Door de jaren heen heeft dit project zichzelf weten te kwalificeren als één van de grotere cryptovaluta’s in de crypto markt, nu het op de zestiende plaats staat als het gaat om grootste cryptovaluta’s gesorteerd op marktkapitalisatie. Ooit was de dominantie veel hoger en stond het qua handelsvolume op de derde plek.

Het ontstaan van Litecoin

Charlie Lee studeerde af aan de Massachusetts Institute of Technology en ging aan de slag bij Google als ingenieur. In 2011 raakte Charlie Lee geïnteresseerd in Bitcoin. Volgens Charlie Lee zelf heeft hij op een willekeurige dag in oktober een eigen onderzoek gedaan naar de munt. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een ‘grappig projectje voor erbij’: Het is gebaseerd op de broncode van de grootste cryptomunt ter wereld.

Dit projectje groeide al snel uit tot een volwaardige peer-to-peer digitale valuta met alle kenmerken van een zelf respecterende cryptocurrency. Zo fungeerde Litecoin decentraal, ging het voor een betrokken community middels een open source code en werd het wereldwijd bruikbaar voor ontwikkelaars en organisaties die daarin geïnteresseerd waren. Ook werd er een Litecoin foundation opgericht.

Litecoin Foundation

De Litecoin Foundation is een non-profit organisatie die de adoptie en ontwikkeling van litecoin bevordert. Het werd in 2017 opgericht door litecoin-bedenker Charlie Lee en is sindsdien betrokken bij verschillende litecoin-gerelateerde initiatieven, zoals litecoin Core-ontwikkeling, onderwijs en adoptie door handelaren. De Foundation organiseert ook de jaarlijkse Litecoin Summit, die litecoin-gebruikers, ontwikkelaars en bedrijven van over de hele wereld samenbrengt.

Het doel van de Litecoin Foundation is om litecoin toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken, zodat het een breder gebruikt wereldwijd betalingssysteem kan worden. Daartoe werkt de Foundation samen met bedrijven als Abra, Trezor en Jaxx om het dagelijks gebruik van Litecoin te bevorderen.

Litecoin versus Bitcoin

Litecoin is een cryptocurrency (volledig gedecentraliseerd) die door praktisch iedereen in een directe vergelijking met Bitcoin wordt gezet. Zo wordt er nog wel eens gezegd dat BTC gezien kan worden als goud en dit project als zilver. Andere mensen spreken weer van de ‘proeftuin van Charlie’. Wij spreken liever over een crypto. Maar waarom?

Heel simpel: Het lijkt best wel erg op de grotere broer, maar heeft nog wel zijn eigen identiteit. Het is niet zo dat beide altijd dezelfde route bewandelen. Zo zijn de blokken groter en moeten de transactiekosten beduidend lager uitvallen. De verdere verschillen zijn:

De verschillen zijn:

  • Jaar van lancering. De bekendste munt werd gelanceerd in 2009, waar Litecoin twee jaar later – in 2011 – het daglicht voor het eerst zag.
  • Meesterbrein. Het meesterbrein achter Bitcoin is Satoshi Nakamoto. Het is echter niet duidelijk wie of wat Satoshi is en of ‘hij’ nog leeft. Bij Litecoin lijkt het allemaal een stuk minder spannend. Het is immers duidelijk wie het meesterbrein is: Charlie Lee (alias: Charlie).
  • Maximale uitgifte. In totaal komen er maximaal 21 miljoen BTC tokens in omloop. Dit is een vierde van het maximaal aantal LTC tokens dat in omloop komt. In totaal zullen er namelijk maximaal 84 miljoen LTC tokens kunnen bestaan. Houd uiteraard wel rekening met het feit dat zowel BTC als LTC tokens deelbaar zijn, waardoor er meer houders van deze tokens kunnen zijn dan dat er tokens bestaan.
  • Transactiesnelheid. Waar de gemiddelde transactie bij de eerste crypto ongeveer tien minuten nodig heeft om te verwerken, ontvang je deze crypto ‘maar’ in gemiddeld 2,5 minuten. Deze tijden refereren naar de tijd die het kost om een nieuwe blok te genereren.
  • Algoritme. Litecoin maakt gebruik van een heel ander mining algoritme dan Bitcoin. Laatstgenoemde maakt namelijk dagelijks gebruik van het welbekend SHA-256 algoritme, terwijl Litecoin het Scrypt algoritme gebruikt.
  • Halvering beloning. Bij Bitcoin zal de ‘block reward’ gehalveerd worden per 210.000 blocks. Bij Litecoin gaat het om een factor vier hiervan. De halvering zal daar intreden per 840.000 blocks. De oplettende lezer constateert dat dit in verhouding staat met het maximaal uit te geven nieuwe litecoins.
litecoin

Technische ontwikkelingen

Litecoin staat niet stil en is voortdurend bezig met het doorvoeren van nieuwe updates. Als het aan Charlie Lee ligt, zal het Litecoin netwerk in de toekomst steeds soepeler (en sneller) moeten gaan lopen, zonder dat de veiligheid in het gedrang komt.

Segregated Witness (SegWit)

Segregated Witness (SegWit) is een technologie die het mogelijk maakt om Litecoin transacties kleiner te maken. Dit klinkt wellicht wat vreemd: want de gebruiker bepaalt toch hoe groot een transactie is? Dat klopt natuurlijk; maar wist je dat bijna 50% van de grootte van een transactie in de blockchain technologie bestaat uit een digitale handtekening?

Het zou uiteraard ideaal zijn wanneer deze handtekening niet meer gelijktijdig met het ‘basis’ blok verwerkt hoeft te worden. SegWit realiseert dit laatste. SegWit werd in eerste instantie slechts in verband gebracht met Bitcoin in 2015. Het duurde slechts tot 2017 totdat Litecoin SegWit ging gebruiken. De ontwikkelaars van BTC implementeerde Segwit namelijk pas nadat het een succes bleek bij dit project.

Lightning Network

Blockchain technologie moet sneller kunnen functioneren. Dat valt onder meer te realiseren door gebruik te maken van een off-chain oplossing in de vorm van een Lightning Network.

Je kan het Lightning Network zien als een laag bovenop de ‘reguliere’ keten. Het verwerken van transacties gebeurt in de ene laag, waar de andere laag slechts wordt gebruikt voor het doen van betalingen.

Het resultaat is een ontlasting van de Litecoin netwerk, waardoor het uiteindelijk meer aankan. Ontwikkelaars (o.a. litecoin core development team) het vergelijken het met de kassa’s bij een supermarkt: hoe meer kassa’s, hoe meer capaciteit wanneer het druk is.

Het Lightning Network wordt namelijk uitvoerig getest bij deze munt. Charlie Lee heeft wel eens gezegd dat de bekendste crypto duur is en dat dit project een betere keuze is wanneer je kiest voor het Lightning Network, het Litecoin netwerk. Of dit ook zo is, blijft een kwestie van subjectieve aard; een persoonlijke afweging.

MimbleWimble

MimbleWimble klinkt als een schattig videospelletje, maar dat is het niet. Het is iets veel minder vermakelijks: een privacy protocol. Dit privacy protocol zou – zonder in details te treden – moeten (kunnen) zorgen voor een kleinere blockgrootte.

Gelijktijdig zou de schaalbaarheid er juist mee vergroot worden en zou het de privacy van gebruikers moeten dienen. Het is een compleet nieuwe methode van het stroomlijnen en opslaan van Litecoin transacties op de Litecoin netwerk.

MimbleWimble is nog geen eindproduct en is dus nog volop in de ontwikkelfase. Het kan interessant zijn om de verdere resultaten hiervan in de gaten te houden.

Veilig crypto kopen bij LiteBit

Wil je snel, eenvoudig en veilig beginnen met het kopen van verschillende cryptomunten? Dan ben je bij LiteBit aan het juiste adres. Nederlandse grootste en bekendste handelaar heeft het proces voor het kopen van je eerste cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum en Ripple super eenvoudig gemaakt.

Je kunt via de onderstaande knop direct beginnen met het kopen van jouw eerste cryptocurrencies. Al honderdduizenden Nederlandser en Belgen gingen je voor.

LiteBit wordt door gebruikers beoordeeld met een 8,9!

Litecoin laatste nieuws

Wanneer je op zoek bent naar recent en relevant laatste nieuws omtrent deze crypto, kan je op verschillende plekken terecht. Controleer altijd of bronnen betrouwbaar zijn en geen informatie verspreiden vanuit eigenbelang. Misleidend crypto nieuws en/of diensten zijn immers snel gevonden.

Een goed beginpunt is de officiële website. Zij hebben hierop een speciale nieuwssectie die je op de hoogte brengt van de laatste feiten. Vaak komen de gedeelde nieuwsfeiten overeen met hetgeen er op sociale mediakanalen wordt geplaatst. Blijf op de hoogte en abonneer je op deze nieuwskanalen. Dagelijks ontvang je een overzicht met het crypto nieuws over de hele wereld. Maar over welke kanalen hebben we het dan? Een overzicht.

Is Litecoin een interessante investering?

Of en tot in hoeverre een cryptocurrency – zoals Litecoin – op lange termijn een goede aankoop is, blijft een lastig te beantwoorden vraag.

Dat heeft voor een groot deel te maken met de zeer hoge mate aan willekeur op de cryptomarkt. Waar de markten vandaag nog vrolijk in het groen kunnen staan en het ene na de andere prijsrecord wordt verbroken, kunnen de markten morgen donkerrood kleuren. Ook andere munten met een hoge marktkapitalisatie als Cardano en Ethereum nemen hun plaats in de markt. De essentie klinkt dan ook als volgt.

Als je geld overhebt, kun je hiermee binnen de zeer onvoorspelbare cryptomarkt een speculatie op lange termijn doen. Je kan deze speculatie baseren op feitelijke gegevens. Hieronder vind je een aantal redenen die pleiten vóór het kopen van LTC munten.

Praktischer dan Bitcoin

De ideologie van de bekendste cryptomunt is leuk. Althans, in theorie. Het samenspel tussen de theorie en de praktijk is bij deze crypto ver te zoeken. De meesten die Bitcoins kopen, doen dit als investering. Er zijn amper investeerders die crypto kopen om deze daadwerkelijk te gebruiken in de winkel om een tros tomaten of een cadeaubon te kopen.

Waar de bekendste crypto graag een alternatief betaalmiddel zou willen vormen, is het eerder bedoeld als (soms FOMO) crypo investering. Dit heeft onder meer te maken met de lange transactietijden en de hoge kosten. Anderzijds zullen velen hun Litecoins en Bitcoins niet zo maar verkopen. Het kopen en verkopen kan leiden tot een hoog handelsvolume en marktkapitalisatie. Het handelen op verschillende beurzen wordt hiermee gestimuleerd.

Litecoin probeert dit te doorbreken, door crypto aan te bieden die veel praktischer hanteerbaar is. Zo zijn transacties ongeveer vier keer sneller dan bij Bitcoin, liggen de kosten vaak lager en kunnen er maximaal veel tokens bestaan.

ltc

Open source

De code van Litecoin is volledig open source. Dat houdt in dat de code simpelweg op straat ligt. Iedereen kan het inzien.

Het leuke hiervan is dat eenieder wijzigingen kan voorstellen. Ben je toevallig een ontwikkelaar met verstand van zaken en kom je met een geniale bewerking, dan kan Litecoin jouw aangepaste code accepteren. Open source is het antwoord op de vraag naar betrokkenheid bij een cryptocurrency vanuit de community.

Het zorgt er daarnaast voor dat cryptocurrencies naar maximale potentie kunnen door ontwikkelen en geen kansen onbenut laten.

Gevestigde cryptocurrency

Litecoin dient niet op dezelfde manier te worden bekeken als een project dat bij wijze van net uit de ICO komt rollen. Feit is namelijk dat Litecoin al meer dan tien jaar meegaat en best veel relevante ontwikkelingen heeft doorgevoerd.

Zou Litecoin in de kern zinloos zijn, dan zou het niet na tien jaar nog in de top 20 cryptocurrencies gesorteerd op marktkapitalisatie staan. Litecoin is een cryptovaluta met relevantie; al is het omdat Bitcoin er veel baat bij heeft.

De huidige Litcoin koers

Hieronder de actuele Litecoin koers.

De nadelen van Litecoin

De factoren hierboven schetsen het beeld dat Litecoin de crypto der crypto’s is. Dit is echter niet het geval. Net als praktisch alle altcoins, kent Litecoin zo zijn tekortkomingen. Hieronder vind je er een aantal.

Concurrentie

Litecoin is de jongste niet meer. Charlie Lee bedacht het in een periode waarin er niet veel cryptocurrencies bestonden en het had vrij spel om van alles te proberen. Tegenwoordig is er veel meer spanning.

Dit heeft alles te maken met nieuwe en gretige concurrentie. Er bestaan veel cryptocurrencies die alles kunnen wat Litecoin kan en daar bovenop nog eens meer. Litecoin lijkt het echt moeten hebben van zijn opgebouwde naam en wellicht van toekomstige ontwikkelingen.

Matige positionering

Litecoin heeft na al die jaren nog altijd problemen op het gebied van positionering binnen de cryptomarkt. Het zal door velen altijd gezien worden als het proeftuintje van Bitcoin.

In die zin nemen lang niet alle investeerders deze cryptocurrency serieus genoeg. Uiteindelijk zijn het de kopers van een crypto, die de prijs omhoog kunnen duwen.

litecoin crypto ltc

Gebruik op het Dark Web

Een aantal jaren geleden kwam het feit naar buiten dat ruim 30% van alle transacties op het Dark Web worden verricht met behulp van het Litecoin netwerk. Dit is niet zozeer een gunstige ontwikkeling, nu Litecoin steeds meer geassocieerd kan raken met criminele activiteiten.

Aan de andere kant kan dit ook gezien worden als een pluspunt, nu Litecoin genoeg gebruiksgemak blijkt te bieden en ook criminele Litecoin transacties, transacties zijn. Het valt te betogen dat gebruik binnen het criminele circuit niet alleen een probleem van Litecoin is, maar een probleem van cryptocurrencies in zijn algemeenheid.

Met name zogeheten privacy coins kampen met dergelijke problematiek.

Review Litecoin

Litecoin is zo’n love-it-or-hate-it crypto. Wanneer je je inleest in de technische zijde van deze cryptocurrency, zit er aardig wat relevantie in verborgen. Zo worden nieuwe technologieën binnen de kaders van Litecoin tot ontwikkeling gebracht. Aan de andere kant is er veel concurrentie en heeft Litecoin nog altijd last van zijn ietwat matige naam.

Recensie Litecoin (LTC)

Chris

Potentie
Team
Product
Community
Partnerships

Samenvattend

Litecoin heeft vooral potentie om op bepaalde vlakken beter te zijn dan Bitcoin. Maar of het ook echt potentie heeft om een alledaags betaalmiddel te vormen? Wij denken van niet. De transactietijd mag dan wel sneller zijn, maar 2,5 minuut is nog steeds niet erg snel in een tijd waarin andere cryptocurrencies zeer veel transacties per seconde kunnen verwerken. Ook het team van Litecoin brengt wat twijfels met zich mee. Zo heeft de oprichter – Charlie Lee – praktisch al zijn Litecoins verkocht in 2017. Wij vinden dit toch wel opmerkelijk. Ook als het gaat om het product, de community en de partnerships kan je niet concluderen dat Litecoin nou zo bijster geniaal is of bijzonder excelleert. Hier tref je dan ook de essentie van Litecoin. Mochten er in de toekomst nog een groot aantal interessante ontwikkelingen worden doorgevoerd, dan zou het project nog wel eens heel interessant kunnen worden en is de laagste prijs bereikt. Voor nu lijkt de relevantie ervan echter steeds meer te dalen. Dit blijft echter een persoonlijke mening. Er zijn een groot aantal mensen (o.a. ex medewerker) mede die hier (heel) anders over denken.

3.2

Veelgestelde vragen over Litecoin

Wat is de native token van Litecoin?

De native token van Litecoin is LTC. Deze token kan worden verhandeld om winst te genereren of kan als betaalmiddel bruikbaar zijn. Er zijn niet heel veel winkels die LTC accepteren, maar als je goed zoekt, zitten er zeker een paar kwalitatieve (online) winkels tussen.

Wie bepaalt hoe duur een LTC token is?

Wat de prijs van een LTC token is, bepalen wij met zijn allen. Het berust namelijk op het economische principe van vraag een aanbod bij verschillende beurzen wereldwijd. Hoe meer vraag in relatie tot het aanbod, hoe hoger het bedrag zal uitvallen. Houd uiteraard rekening met het feit dat LTC tokens deelbaar zijn. Je hoeft dus niet een hele token aan te schaffen; je kan ook een deeltje aanschaffen.

Wat is het scrypt algoritme?

Het scrypt algoritme is het algoritme dat Litecoin miners gebruiken inzake het minen van LTC tokens. Het dient te worden onderscheiden van het SHA-256 algoritme dat wordt gebruikt door Bitcoin miners. Het Scrypt algoritme is zeer lastig te hacken en naar verluid relatief efficiënt uitgedacht door Charlie Lee.

Gaat de Litecoin koers stijgen?

Wisten wij dit maar. Niemand weet helaas of de koers van LTC de laagste prijs heeft bereikt, gaat stijgen en of de marktkapitalisatie dat ook gaat doen. Mocht de vraag in de toekomst toenemen, dan zal de Litecoin koers stijgen. De vraag voor Litecoin kopen neemt doorgaans toe wanneer er interessante ontwikkelingen spelen. Dit resulteert vaak in een stijging van de koers en de marktkapitalisatie.

Hoeveel Litecoins bestaan er?

In totaal komen er maximaal 84 miljoen LTC tokens in omloop. Dit is vier keer zoveel als het maximaal aantal in omloop te brengen BTC tokens.

Geld verdienen met Crypto? Volg de GRATIS Crypto Masterclass

Je wilt geld verdienen met Cryptomunten. De harde werkelijkheid is echter dat veel mensen geld verliezen met crypto. Dit komt omdat mensen zich niet laten adviseren, zich onvoldoende inlezen en er te weinig verstand van hebben.

Om jouw die kennis en strategieën te geven, kun je nu tijdelijk GRATIS onze Crypto Masterclass volgen. Hierin leer je met welke strategieën je geld kunt verdienen met cryptomunten. Met winstgevende tips uit de praktijk.

  • Heb jij je eerste crypto gekocht voor 1 euro!
  • Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen!
  • Begrijp je precies hoe Bitcoin en crypto werken!
  • Weet je welke sleeping giant wij hebben ontdekt
  • Snap je hoe je de beste cryptomunten vindt!

Slechts 50 plekken beschikbaar

Andere Cryptomunten: