bitcoin btc

Bitcoin (BTC)

Alles over Bitcoins kopen, Bitcoin koers, verkopen, wallets en mining

Op het gebied van marktkapitalisatie is Bitcoin verreweg de grootste cryptocurrency van het moment. Deze digitale valuta staat bekend als de eerste échte cryptocurrency ooit. Maar daarmee is nog lang niet alles gezegd. Want door wie en waarom is Bitcoin ontwikkeld, wat is het praktische nut ervan en hoe functioneert het ‘onder de motorkap’? Hieronder vind je alle relevante informatie omtrent deze populaire cryptocurrency.

Bitcoin heeft een aantal voordelen:

  • Bitcoin is de eerste en bekendste cryptocurrency
  • Decentraal karakter door het gebruik van blockchain technologie
  • Internationaal transacties, kopen en verkopen, plegen in een hoog tempo tegen lage kosten
  • Veel liquiditeit en aanhang vanuit crypto-investeerders
  • Bitcoin heeft het fundament gelegd voor andere ambitieuze cryptocurrency projecten en andere cryptovaluta.

Hieronder vindt je meer informatie over:

bitcoin wallet

Bitcoin Wallets

bitcoin verkopen

Bitcoin Verkopen

bitcoin mining

Bitcoin Mining

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is het eerste cryptocurrency dat is ontstaan met de focus op het aanbieden van digitale valuta die volledig decentraal functioneert. In dit opzicht onderscheidt het zich dus van ‘normaal’ geld – ook wel fiatgeld genoemd. Bitcoin is geen fysieke cryptomunt; je kunt ze niet in je hand nemen. Tegelijkertijd wordt Bitcoin niet gereguleerd door overheden en grote financiële instellingen, waardoor jezelf in princiep je eigen bank bent.

Bitcoin whitepaper

Laatstgenoemde bleek erg wenselijk te zijn na financiële crisis van 2008. Het vertrouwen van burgers in overheden en financiële instellingen heeft tijdens deze financiële crisis een flinke klap gekregen. De lancering van Bitcoin leek in 2009 dan ook op het juiste moment te komen. Aan het roer van deze lancering stond – de nog altijd mysterieuze – Satoshi Nakamoto. Hij bracht een document naar buiten onder de naam ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’. Deze zogeheten whitepaper zou het begin zijn van de uitholling van een bijna revolutionaire technologie: de blockchain.

De Bitcoin whitepaper beschrijft hoe Bitcoin werkt en wat het idee erachter is. Wanneer je geheel nieuw bent in de wereld van cryptocurrencies, kan dit wellicht een wat taai document voor je zijn. Toch kan het geen kwaad om het eens in te zien, zeker na de financiële crisis van voorgaande jaren.

De Bitcoin whitepaper vind je hier

Bitcoin en blockchain technologie, zo werkt het

Als je écht goed wil begrijpen hoe Bitcoin functioneert, zal je moeten weten hoe blockchain technologie werkt. Het hele concept van Bitcoin is namelijk gebaseerd op deze technologie.

Dus, wat is blockchain technologie? Een blockchain is een database; een verzameling van informatie. Deze database functioneert echter anders dan traditionele databases. Informatie in de blockchain wordt digitaal opgeslagen in zogeheten ‘blocks’. Elke block kent een maximale grootte. Wanneer deze is bereikt, zal er een nieuwe block worden aangemaakt. Alle gemaakte blocks worden aan elkaar gekoppeld middels een ketting: de chain. Deze wordt versleuteld middels cryptografie.

Het resultaat is een keten aan informatie op chronologische volgorde. Wat voor informatie dit precies is, kan verschillen. Bij Bitcoin bestaat de informatie in de blockchain met name uit transactiegegevens. Zo kan je bijvoorbeeld de Bitcoin adressen zien van mensen die Bitcoins houden. De gegevens in de blockchain zijn wel versleuteld. Dit zorgt ervoor dat Bitcoin vrij anoniem is. Maximale anonimiteit zal je echter niet ervaren, nu de blockchain in principe openbaar is.

Bijzonder is het feit dat er veel computers binnen het Bitcoin netwerk bestaan die in het bezit zijn van een kopie van de blockchain. Deze computers of personen worden ook wel ‘nodes’ genoemd. Het feit dat er veel recente kopieën van de blockchain bestaan, zorgt ervoor dat het praktisch niet te manipuleren is. Dit sluit aan op het decentrale karakter van Bitcoin. Er is niet slechts één partij die het beheer houdt over het grootboek.

Youtube film hoe de blockchain werkt

Een transactie versturen

Wanneer iemand besluit om een bepaalde waarde naar een andere wallet toe te sturen, wordt de transactie eerst opgenomen in een memory pool. Dat is een gedeelte in de blockchain waar alle onbevestigde transacties verzameld worden.

Transacties bevestigen

Hierna gaan miners de transacties in de memory pool op cryptografische wijze controleren en wanneer alle transacties kloppen, worden deze door de miners bevestigd.

Alle bevestigde transacties worden verzameld in een eerste blok. Dit blok is voorzien van verschillende informatie zoals het vorig geminede blok, de transacties en het volgende nieuwe blok wat ontstaat. Het verzamelen en verwerken van een nieuw blok gebeurd ongeveer iedere 10 minuten.

Het blok wordt toegevoegd aan de Bitcoin blockchain en is nu gemined. De miners worden beloond in BTC en het blok kan nooit meer veranderd worden.

Wallets checken de blockchain

De BTC wallets checken het hele netwerk op nieuwe blokken die zijn toegevoegd. Ze struinen kort gezegd het netwerk af om te kijken of er transacties naar de wallet zijn verzonden en of de balans op de wallet de juiste is. Omdat iedereen een zelfde versie van de keten heeft, kan een wallet de daadwerkelijke eindbalans berekenen en verifiëren.

Het mysterie van Satoshi Nakamoto

De titel van een kinderboek? Nee hoor, het is de ware realiteit! Er heerst namelijk een heus mysterie omtrent wie de oprichter van Bitcoin is. Is Satoshi Nakamoto namelijk een naam van een onbekende persoon of is het eerder de pseudoniem Satoshi Nakamoto. Sterker nog: het is niet duidelijk of Satoshi één persoon of juist een groep aan personen is.

In het verleden zijn er verschillende personen geweest die beweren de échte Satoshi te zijn. Uiteindelijk bleken al deze personen niet de waarheid te vertellen. Craig Wright beweert nog altijd de pseudoniem Satoshi Nakamoto te zijn, maar het is hem nog niet gelukt om met overtuigend bewijs te komen. Onder cryptofanaten krijgt Wright dan ook de bijnaam ‘Faketoshi’.

Of we er ooit nog achter gaan komen wie Satoshi Nakamoto is, is onbekend. Zo is de kans bijvoorbeeld aanwezig dat hij (of zij etc.) al overleden is. Daarnaast is het nog maar de vraag of het wel verstandig zou zijn voor Nakamoto om zich te onthullen. Wanneer de pseudoniem Satoshi Nakamoto een ietwat vreemd figuur zou zijn, zou het vertrouwen in Bitcoin kunnen dalen.

Feit blijft in ieder geval dat Nakamoto de eerste oprichter van een werkende blockchain database ooit is. Het succes van deze Bitcoin blockchain, neemt inmiddels ongekende proporties aan.

Wat is het verschil tussen Bitcoin en altcoins

Wanneer je wel eens wat leest over cryptocurrencies, ben je vast wel eens gestuit op het begrip ‘altcoin’. Maar welke cryptocurrencies zijn altcoins? Het is eigenlijk heel simpel. Alle andere cryptovaluta of digitale valuta zijn altcoins, behalve Bitcoin.

Dit komt omdat Bitcoin de eerste cryptocurrency ooit was. Alle andere cryotovaluta die daarna zijn geïntroduceerd worden gezien als alternatieven op Bitcoin. Hierom worden deze digitale valuta altcoins genoemd.

Er bestaan veel verschillende soorten altcoins. Deze streven niet allemaal hetzelfde doel na. Sommige altcoins hebben een hele praktische insteek en willen bijvoorbeeld een platform vormen voor ontwikkelaars. Andere altcoins richten zich meer op privacy of stroomlijning van betaalverkeer.

Het begrip altcoin zegt dus niets over de visie van een cryptocurrency. In die zin is het betoogbaar dat het woord altcoin weinig toegevoegde waarde kent in de praktijk.

Wat is het verschil tussen Bitcoin en Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash is gemaakt om Bitcoin te verbeteren. Het belangrijkste verschil is dat Cash een grotere blokgrootte heeft, waardoor meer transacties per seconde kunnen worden verwerkt. Dit schaalbaarheidsprobleem veroorzaakte problemen voor Bitcoin, dus besloot het team achter Bitcoin Cash de oorspronkelijke blockchain te forken om een nieuwe blockchain te maken die meer transacties aankon

Cash heeft ook andere hashing-algoritmen dan Bitcoin, waardoor het niet compatibel is met sommige gespecialiseerde hardware die is ontwikkeld voor het delven van Bitcoins. Dit betekent dat mijnwerkers die Bitcoin Cash willen delven, moeten investeren in andere apparatuur. Deze extra kosten worden echter gecompenseerd door het feit dat de transactiekosten op het Cash-netwerk meestal lager zijn dan op het Bitcoin-netwerk

Bitcoin nieuws

De cryptomarkt is razendsnel en toont geen genade wanneer het gaat om koersbewegingen, waaronder de Bitcoin koers. Wanneer je investeert in cryptocurrencies, brengt dit met zich mee dat het relevant is om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Kwaadwillende partijen maken hier gretig gebruik van, door schaamteloos grote ladingen aan nepnieuws te verspreiden.

Hoe vind je bronnen die authentiek, betrouwbaar en correct zijn? Daar kan een boek over worden geschreven – en die zijn ook zeker geschreven. Het korte antwoord dan?

Zoek naar bronnen die een goede reputatie hebben weten op te bouwen en die altijd verhullen waar ze bepaalde feiten vandaan halen. Hieronder vind je een aantal bronnen die wij wel vertrouwen. Doe echter altijd je eigen onderzoek.

Bonus tip

Bonustip: samen sta je sterk. Blijf in contact met mensen die ook geïnteresseerd zijn in het laatste cryptonieuws omtrent Bitcoin. Richt bijvoorbeeld een Whatsapp groep of e mail lijst op waarin iedereen het laatste nieuws deelt.

Zo heb je een grotere kans om up-to-date te blijven, hoef je niet 24/7 handmatig alle nieuwssites te verversen en hoor je meningen van anderen omtrent een bepaald nieuwsfeit van de digitale munt.

Veilig crypto kopen bij LiteBit

Wil je snel, eenvoudig en veilig beginnen met het kopen van verschillende cryptomunten? Dan ben je bij LiteBit aan het juiste adres. Nederlandse grootste en bekendste handelaar heeft het proces voor het kopen van je eerste cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum en Ripple super eenvoudig gemaakt.

Je kunt via de onderstaande knop direct beginnen met het kopen van jouw eerste cryptocurrencies. Al honderdduizenden Nederlandser en Belgen gingen je voor.

LiteBit wordt door gebruikers beoordeeld met een 8,9!

Is Bitcoin BTC een interessante investering?

Of en tot in hoeverre Bitcoin een interessante investering is, ligt in de basis bij jezelf. Als het feitelijk vaststond dat Bitcoin in de toekomst ’to the moon and back’ gaat, dan was iedereen inmiddels ingestapt. Dat is niet het geval en het beoordelen van Bitcoin op potentie blijft dan ook een subjectieve bezigheid.

Wel zijn er een aantal feitelijke factoren die zwaar wegen bij de beoordeling. Een aantal van deze factoren zullen hieronder eens onder de loep worden genomen.

Hoge liquiditeit

Bitcoin BTC is populair. De handelsvolumes zijn erg hoog. Dit leidt tot een hoge mate aan liquiditeit. Dat brengt met zich mee dat het heel gemakkelijk is om (fiat)geld om te ruilen in BTC tokens en vice versa (kopen en verkopen). Wat hier zo prettig aan is? Je blijft flexibel.

Vooral traders die op de korte termijn winst willen maken, kunnen baat hebben bij een hoge liquiditeit. Je wil immers precies op het juiste moment uitstappen.

Blockchain is meer dan een bubbel

Althans, daar heeft het alle schijn van. Toen blockchain technologie erg in trek was, hoorde je verschillende critici roepen dat blockchain slechts een hype was. Het zou écht iets voor tech-nerds zijn en het werd vergeleken met andere technologieën die het nooit hebben gehaald.

Meer dan tien jaar later kan echter wel gesteld worden dat blockchain véél meer is dan slechts een grapje of een hype. Elke dag ontstaan er weer nieuwe projecten gebaseerd op blockchain technologie en in toenemende mate zeer grote bedrijven en banken ermee aan de slag gaan.

Bitcoin staat aan het roer van deze algehele groei en kan hier wellicht flink van profiteren in de toekomst. Een mooie back up voor normaal geld.

Bedrijven gebruiken de blockchain

Een aantal grote bedrijven die vandaag de dag gebruik maken van blockchain technologie:

Inflatie compenseren

Je hoeft de gemiddelde econoom niet uit te leggen dat inflatie een ‘silent killer’ kan zijn. Even voor het complete plaatje: inflatie is het algemene stijgen van de prijzen van goederen en diensten naarmate de tijd vordert. Dezelfde dingen, worden steeds duurder.

Je kunt steeds minder kopen van hetzelfde geld. Veel investeerders betogen dat Bitcoin kan fungeren als een ‘hedge against inflation’.

Het bijzondere van Bitcoin is dat er maximaal 21 miljoen hele tokens in omloop zullen komen. Er kan niet meer worden bijgedrukt, zoals dit met fiatgeld wel kan. Hiermee zou je eigenlijk per definitie kunnen stellen dat Bitcoin volledig immuun voor inflatie is.

Er zijn dan ook veel investeerders die BTC tokens aanschaffen om de inflatie als het ware te ontlopen. Daarnaast hopen deze investeerders vaak om de normale inflatie over fiatgeld te compenseren door het maken van rendement. Laatstgenoemde is echter eerder een streven dan een gegeven.

Er zijn ook risico’s

Investeren in Bitcoin BTC op lange of korte termijn lijkt op het eerste gezicht erg aantrekkelijk, maar het is belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s. Cryptocurrencies zijn nou eenmaal erg beïnvloedbaar en daarmee onvoorspelbaar. Het gaat dan ook om één van de meest risicovolle beleggingsinstrumenten van het moment.

Ook voor op de lange termijn zijn er genoeg relevante en sceptische vragen die je zou kunnen stellen omtrent Bitcoin en andere digitale valuta. Neem bijvoorbeeld het decentrale karakter. Dit is natuurlijk geniaal wanneer het goed gaat; maar wat als alles in de soep loopt?

Wie houdt dit in de gaten en kan regulerend optreden? Een ander vraagstuk is de implementatie van blockchain technologie in het dagelijkse leven. Zo wil Bitcoin bijvoorbeeld een alternatief betaalmiddel vormen, maar zijn zij dit in de praktijk niet.

Het wordt als doodzonde gezien om je BTC tokens in de winkel uit te geven – als de winkel het al ondersteunt. De Bitcoin koers is nog veel te volatiel om praktisch te zijn.

Investeren in Bitcoin is geen garantie of groete kans voor winst. Investeer daarom alleen met geld dat je kan missen. Hou er rekening mee dat je niet afhankelijk wordt van je positie in Bitcoin of andere digitale valuta .

Wat is de huidige Bitcoin koers verwachting?

Hieronder een duidelijke grafiek met de huidige Bitcoin koers.

Review Bitcoin BTC

Bitcoin was de eerste digitale valuta ooit. Hiermee is het uiteraard niet de meest unieke cryptocurrency op de markt. Het concept is erg basaal van aard. Is Bitcoin het dan wel waard? Onze beknopte recensie.

Recensie Bitcoin

Chris

Potentie
Team
Product
Community
Partnerships

Samenvattend

Een recensie schrijven over Bitcoin BTC, is alsof je een recensie schrijft over de gehele cryptomarkt. Het valt niet te ontkennen dat Bitcoin hierin een leidende rol heeft. Wanneer je concreet kijkt naar Bitcoin als zodanig, is de kans groot dat deze cryptocurrency nog wel even mee zal doen. Het is met name interessant om te ondervinden wat de cryptomarkt gaat doen nadat (ongeveer) alle BTC tokens in omloop zijn gebracht. De vraag naar Bitcoin zal naar waarschijnlijkheid hoger zijn dan het aanbod op zo’n moment. Of dit gaat leiden tot mooie een Bitcoin koers beweging valt enerzijds te verwachten, maar is absoluut geen zekerheid. Het vervelende aan Bitcoin, en dus ook de Bitcoin koers, is namelijk dat het gewoon erg gevoelig is voor alle (minuscule) ontwikkelingen of derde partij. Het kost slechts een enkele Tweet van Elon Musk om de Bitcoin koers (Bitcoin prijs) ernstig te doen dalen. Dat maakt dat Bitcoin leuk en interessant is, maar ook erg onvoorspelbaar.

3.7

Veel gestelde vragen over Bitcoin (BTC)

Wat is de native token van Bitcoin?

De native token van Bitcoin is BTC. Dat wil zeggen dat BTC de token is die thuishoort op het netwerk van deze Bitcoin BTC. Wanneer je in de volksmond bijvoorbeeld een kwart Bitcoin koopt, wordt hiermee bedoeld dat je 0,25 Bitcoin BTC tokens aanschaft. Er komen maximaal 21 miljoen van deze digitale valuta in omloop, maar onthoud dat de tokens deelbaar zijn. In de praktijk zijn er dus veel meer houders van Bitcoins dan dat er hele tokens zijn.

Kan ik betalen met Bitcoin?

De kans is niet groot dat je bij een reguliere winkelsessie spullen met Bitcoin kopen en verkopen kunt. Wanneer je er echter expliciet naar zoekt, zijn er best veel (web)shops te vinden die BTC tokens ondersteunen en waar je dus wél met Bitcoin kopen en verkopen kunt. Zo kan je bij verschillende winkels kleding, kunst, elektronica, huizen, vakanties en vliegtickets met Bitcoin kopen. Het aantal winkels dat betalingen in Bitcoin ondersteunt, groeit met de dag en zal binnen een paar jaar redelijk zijn.

Is Bitcoin peer-to-peer?

Ja, Bitcoin BTC is een volledig peer-to-peer netwerk. Dat wil zeggen dat je transacties (kopen en verkopen) kunt plegen zonder dat deze onderweg een centrale instantie tegenkomen. Dit zorgt voor een gemakkelijke, snelle en zorgeloze ervaring.

Gaat de Bitcoin koers stijgen?

Dat weet helaas niemand. Het zal afhangen van hoeveel mensen BTC tokens aanschaffen en moment waarop. Hoe meer bestaande of nieuwe klanten deze aanschaffen, hoe hoger de Bitcoin koers (Bitcoin prijs).

Hoeveel Bitcois bestaan er?

In totaal komen er maximaal 21 miljoen BTC tokens op de markt. Op het moment van schrijven is het aantal Bitcoins ongeveer 85% in omloop.

Wat is een privat key?

Een private key is code van alfanumerieke tekens die toegang geeft tot je bitcoins en cryptocurrency’s. Het is de enige echte manier om te bewijzen dat jij de eigenaar van je coins bent.

Volg de cursus: Geld verdienen met Crypto

Wil je meer leren over cryptocurrencies en hoe je daar geld mee kunt verdienen? Volg dan de Crypto Masterclass. In een online training leer je de basis beginselen van Crypto en kun je de betaalde cursus tegen een hoge korting aanschaffen.

  • Heb jij je eerste crypto gekocht voor 1 euro! In deze gratis online crypto masterclass:
  • Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen!
  • Begrijp je precies hoe Bitcoin en crypto werken!
  • Weet je welke sleeping giant wij hebben ontdekt
  • Snap je hoe je de beste cryptomunten vindt!


Slechts 50 plekken beschikbaar

Andere Cryptomunten: