polkadot dot crypto

Polkadot (DOT)

Alle informatie over Polkadot kopen, verkopen, wallets en staking

Polkadot (DOT) heeft zich door de tijd heen neer weten te zetten als een zeer populaire altcoin. Deze cryptocurrency staat onder sommigen bekend als de ‘Ethereum killer’.

Klinkt spannend, maar waar komt dit vandaan? In onderstaand artikel lees je alle info over Polkadot, zodat je een beter beeld krijgt van deze cryptocurrency en misschien zelfs een investering kunt overwegen!

Voordelen van Polkadot:

  • Schaalbare architectuur die leidt tot lagere kosten voor DOT
  • Interoperabiliteit door cross-chain oplossingen
  • Zeer groot team aan betrokken ontwikkelaars op Polkadot
  • Bestuur mechanisme met veel democratische inspraak van DOT houders

Hier vindt je meer informatie over Polkadot:

Polkadot kopen (DOT)? Bekijk eerst de polkadot koers van de afgelopen 24 uur
Polkadot kopen (DOT)?
polkadot koers (DOT) van o.a. de huidige of van afgelopen 24 uur (24u). Polkadot kopen?
Polkadot koers (DOT)
wallets o.a voor polkadot (of dot). Afgelopen 24 uur
Polkadot (DOT) wallets
polkadot (of dot) verkopen binnen 24u, met de nieuwe koers
Polkadot (DOT) verkopen
polkadot (of dot) mining staking. Begin binnen 24u
Polkadot (DOT) staking

Wat is Polkadot?

Polkadot (DOT) is een op blockchain technologie gebaseerd cryptoproject. De focus ligt op het aanbieden van een cross-chain oplossing voor de overdracht van verschillende soorten gegevens. Deze gegevens kunnen niet alleen DOT crypto tokens zijn, maar ook verschillende soorten activa.

Het onderscheidingsvermogen van Polkadot komt met name naar voren door het gebruik van een mechanisme, genaamd sharding. Einddoel is om alle systemen met elkaar te laten samenwerken. Verschillende block chains zouden dan probleemloos met elkaar samen moeten werken.

Op deze manier poogt Polkadot de isolatie van een blockchain te doorbreken. Deze isolatie zorgt, bijvoorbeeld bij een blockchain als Ethereum en Bitcoin, voor veel problemen. Deze problemen liggen vaak bij een gebrek aan schaalbaarheid en (hierom) oplopende kosten.

Het ontstaan van Polkadot

Polkadot kent een betrekkelijk interessante geschiedenis. Het project DOT is namelijk ooit opgericht door de – inmiddels alom bekende – Gavin Wood. Hij staat bekend als de co-founder van Ethereum en als de bedenker van de programmeertaal Solidity.

Deze programmeertaal wordt gebruikt op het netwerk van Ethereum. Laten we zeggen dat Gavin Wood dus best wel verstand van zaken heeft als het gaat om cryptocurrencies. Wie echter verstand van zaken heeft, gaat zich snel irriteren aan verschillende factoren die ervoor zorgen dat iets minder soepel draait dan het zou horen.

Omdat Gavin Wood zich begon te irriteren aan de snelheid waarmee Ethereum 2.0 zich ontwikkelde, begon hij de zogeheten Web3 Foundation samen met twee andere personen. Via deze foundation heeft Gavin Wood het cryptoproject Polkadot tot ontwikkeling gebracht.

De ICO vond plaats eind 2017. Met het geld dat werd ‘opgehaald’ ging men Polkadot ontwikkelen tot een volwaardige cryptocurrency DOT. Het duurde tot het voorjaar van 2020 totdat het genesis block (het eerste block) van Polkadot werd gelanceerd.

Het technische verhaal van Polkadot

Polkadot is zo’n cryptocurrency die je niet in de kern kunt begrijpen, als je je niet verdiept in het technische verhaal. Het project van Polkadot zit namelijk best complex in elkaar. Om je een duidelijk en begrijpelijk beeld te geven van hoe Polkadot werkt, zullen we hieronder een aantal kernelementen nader toelichten.

Interoperabiliteit en XCMP

Polkadot gaat voor cross-chain interoperabiliteit. Maar wat wil dit zeggen? In essentie gaat het erom dat het netwerk van Polkadot in het leven is geroepen om verschillende (bestaande) netwerken met elkaar te verbinden. Dit gebeurt volledig decentraal. Dat wil zeggen dat er geen centrale derde partijen betrokken zijn die ergens het beheer over voeren.

Door verschillende blockchains met elkaar te verbinden, zou het gemakkelijker moeten worden om toepassingen te ontwikkelen. De verbinding wordt mogelijk gemaakt door een essentieel onderdeel binnen Polkadot: de Relay Chain. Aan deze Relay Chain zitten verschillende individuele block chains (Parachains) verbonden.

Voordat er nader kan worden gekeken naar de Relay Chain en naar Parachains, is het relevant om te weten dat Polkadot werkt aan de toepassing van XCMP: cross-chain message passing. Deze technologie maakt een onderlinge verbinding tussen parachains mogelijk. Een smart contract van Parachain A zou dan een smart contract van Parachain B moeten kunnen activeren. Voor nu staat dat nog in de kinderschoenen.

Relay Chain van Polkadot

De Relay Chain is het kloppende hart van het netwerk van Polka dot. Alles draait om deze ‘ketting’. Het verbindt namelijk verschillende blockchains met elkaar.

De Relay Chain is nodig, zodat een gedeelde overeenstemming tussen de verschillende blockchains kan worden bereikt. Transacties van verschillende gekoppelde blockchains kunnen dan gelijktijdig verwerkt worden. Gebruik van sharding technologie zorgt ervoor dat niet elke node de last draagt om elke transactie te verifiëren.

Er bestaat een onderverdeling van wie welke transactie verdeelt. Het gaat telkens om een losse ‘shard’. Daarnaast ligt het uiteraard voor de hand dat de Relay Chain ervoor zorgt dat het eerdergenoemde doel van interoperabiliteit wordt bereikt.

Op zichzelf is de Relay Chain – zoals gezegd – erg essentieel, maar verder niet erg spannend. De functionaliteiten van deze chain zijn relatief beperkt. De validators van het netwerk van Polkadot gebruiken de Relay Chain voor staking. Dit gebeurt met DOT tokens.

Parachains

Eerder viel het woord Parachain al even. Hierboven hadden we het telkens over de verschillende blockchains die verbonden zitten aan de Relay Chain. Deze blockchains zijn in vakjargon de Parachains.

Deze Parachains moet je dus echt zien als een afzonderlijke blockchain met eigen tokens en functionaliteiten. Dit is een prettig gegeven, nu de Parachains de volledige focus kunnen behouden op hun specifieke functionaliteit. Het is dus niet zo dat één blockchain alle denkbare functionaliteiten moet hebben. Wanneer dit wel zou moeten, zou je snel tegen uiteenlopende belemmeringen aanlopen.

De schatting is dat Polkadot ongeveer honderd verschillende Parachains kan ondersteunen. De plekken zijn dus relatief schaars. Om een plekje (‘slot’) te bemachtigen, zal je mee moeten doen met een letterlijke veiling die wordt gehouden door Parachains. Bieden doe je uiteraard met DOT tokens.

Deze DOT tokens kunnen bijvoorbeeld worden opgehaald met een crowdloan. Heb je eenmaal een slot bemachtigd, dan kan je jouw toepassing bouwen met Substrate. Substrate is een raamwerk waarmee blockchains kunnen worden gebouwd binnen het netwerk van Polkadot.

Polkadot governance

De governance van een cryptocurrency zegt wat over de wijze waarop een cryptocurrency intern wordt bestuurd. Het gaat om de beslissingen die worden genomen. Deze beslissingen zien vaak op de toekomst van de cryptocurrency.

Dat er enige vorm van governance is, is niet vreemd. Veel investeerders stoppen namelijk hun geld in een cryptocurrency. In ruil hiervoor willen zij een betrokken team zien dat daadwerkelijk resultaten weet te behalen. Hetzelfde zie je bijvoorbeeld terug wanneer je kijkt naar (groot) aandeelhouders van beursgenoteerde ondernemingen.

Bestuursmechanisme

Het bestuursmechanisme van Polkadot is relatief transparant en tot in zekere mate user-driven. Laatstgenoemde wil zeggen dat de gebruikers het beheer van het netwerk van Polkadot in hoge mate in eigen handen hebben. DOT tokens van ‘bestuurders’ kunnen worden gebruikt om te stemmen op verschillende referenda.

Deze referenda kunnen komen vanuit het publiek, maar ook vanuit de interne council. Dit alles toont een vrij democratische wijze van interne besluitvorming binnen DOT.

Leden gekozen door DOT token houders

De leden uit de council (Raad) worden gekozen door houders van Polkadot tokens. De Raad mag referenda voorstellen en mag stemmen bij noodvoorstellen. Naast de Raad bestaat er ook nog een Technisch Comité. Deze wordt gekozen door de Raad en dus niet door willekeurige DOT houders. Dit Comité mag noodreferenda opstellen en implementeren.

Wie enigszins verstand heeft van politicologische en staatsrechtelijke machtskwesties, zal hierin een bekend mechanisme herkennen waarbij democratisch direct verkozen machtshebbers indirect andere machtshebbers kiezen. Een dergelijke systematiek valt ook te ontdekken in de Nederlandse staatsrechtelijke vormgeving.

Veilig crypto kopen bij LiteBit

Wil je snel, eenvoudig en veilig beginnen met het kopen van verschillende cryptomunten? Dan ben je bij LiteBit aan het juiste adres. Nederlandse grootste en bekendste handelaar heeft het proces voor het kopen van je eerste cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum en Ripple super eenvoudig gemaakt.

Je kunt via de onderstaande knop direct beginnen met het kopen van jouw eerste cryptocurrencies. Al honderdduizenden Nederlandser en Belgen gingen je voor.

LiteBit wordt door gebruikers beoordeeld met een 8,9!

Polkadot nieuws

Heb je interesse in het laatste updates van het nieuws omtrent de altcoin Polkadot (DOT)? Dan kan je terecht op verschillende plekken. Controleer uiteraard altijd de betrouwbaarheid van een bron. Een beginpunt wordt gevormd door de website van Polkadot.

Hier zal je veel relevante informatie vinden over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot dit project. Ben je op zoek naar meer luchtige social mediabronnen met updates, dan zou je voor DOT eens een kijkje kunnen nemen bij onderstaande kanalen.

Is Polkadot een interessante investering?

Voorop dient te worden gesteld dat niemand voor jou kan bepalen of handel in DOTeen interessante investering is of niet. ‘Interessant’ is subjectief en het is dan ook volledig aan jezelf.

Meer feitelijk kan wel worden gesteld dat Polkadot best relevante stappen zet om wezenlijke problemen binnen de wereld van blockchain technologie te tackelen. Met name schaalbaarheidsproblematiek wordt stevig aangepakt.

Daarnaast is het positief om te zien dat door het gebruik van Parachains en een Relay Chain verschillende toepassingen van blockchain technologie met elkaar kunnen worden verbonden.

Wat zijn de nadelen van Polkadot?

Kent Polkadot dan ook nadelen? Uiteraard. Het gaat eigenlijk met name om één groot nadeel. Eerder kwam meermaals aan bod dat de Relay Chain verschillende Parachains met elkaar verbindt. Deze verbinding wil echter niet zeggen dat de afzonderlijke blockchains met elkaar kunnen communiceren. Dit is best een wezenlijk nadeel, nu interne communicatie tussen blockchains best interessant kan zijn.

Communicatie tussen verschillende chains kan er namelijk voor zorgen dat verschillende functionaliteiten kunnen worden gecombineerd om zo nóg meer nut uit blockchain technologie te halen. Op zichzelf best aantrekkelijk, maar helaas (nog) niet de realiteit.

Polkadot koers (huidige)

Hieronder de Polkadot (of DOT) huidige koers, o.a. van de afgelopen 24u. Met constant updates.

Review Polkadot

Om je een beter beeld te geven wat we van DOT vinden, hebben we een review geschreven.

Een recensie over DOT vind je hieronder.

Recensie Polkadot

Chris

Potentie
Team
Product
Community
Partnerships

Samenvattend

Polkadot (of DOT) heeft net als sommige andere cryptocurrencies iets unieks op de markt gebracht. De communicatie met verschillende blockchains helpt ontwikkelaars om samen verder te komen. Met een founder als Gavin Woods, heb je een pionier binnenboord die helpt om het project verder te brengen.

3.8

Veelgestelde vragen over Polkadot

Wat is de native token van Polkadot?

De native token van Polkadot is DOT. Deze token zal je tegenkomen op verschillende plekken binnen het netwerk van Polkadot. De DOT tokens kan worden gebruikt om te staken, maar dient gelijktijdig ook als governance token. De tokens van DOT kan in laatstgenoemde geval worden ingezet om bestuurlijke beslissingen te beïnvloeden.

Kan ik dingen kopen met DOT?

Shoppen met DOT is in theorie mogelijk. Een DOT token draagt immers een bepaalde waarde. Je zal echter niet veel winkels tegenkomen die DOT tokens accepteren. DOT is namelijk niet ontworpen om een alternatief betaalmiddel te zijn. Het dient meer als een soort brandstof voor het netwerk van Polkadot.

Is Polkadot open-source?

Ja, het gehele netwerk van Polkadot is open-source. Dat wil zeggen dat iedereen de code kan inzien en voorstellen aan de ontwikkelaars kan voorleggen. Een open-source karakter zorgt voor een hoge mate aan betrokkenheid vanuit de community.

Gaat de Polkadot koers stijgen?

Dat weet helaas niemand. Het zal afhangen van verschillende factoren. In eerste instantie is het natuurlijk relevant dat men vertrouwen blijft houden in cryptocurrencies, in het algemeen en in Polkadot. Daarnaast zal het aankomen op de toekomstige ontwikkelingen die Polkadot gaat doorvoeren.

Is er een Polkadot roadmap?

Er bestaat een Polkadot roadmap. In tegenstelling tot veel andere crypto’s, is Polkadot al best wel ver gevorderd in deze roadmap. Het netwerk loopt inmiddels bijvoorbeeld al succesvol op het NPoS algoritme.

Geld verdienen met Crypto? Volg de GRATIS Crypto Masterclass

Je wilt geld verdienen met Cryptomunten. De harde werkelijkheid is echter dat veel mensen geld verliezen met crypto. Dit komt omdat mensen zich niet laten adviseren, zich onvoldoende inlezen en er te weinig verstand van hebben.

Om jouw die kennis en strategieën te geven, kun je nu tijdelijk GRATIS onze Crypto Masterclass volgen. Hierin leer je met welke strategieën je geld kunt verdienen met cryptomunten. Met winstgevende tips uit de praktijk.

  • Heb jij je eerste crypto gekocht voor 1 euro!
  • Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen!
  • Begrijp je precies hoe Bitcoin en crypto werken!
  • Weet je welke sleeping giant wij hebben ontdekt
  • Snap je hoe je de beste cryptomunten vindt!

Slechts 50 plekken beschikbaar

Alle Cryptomunten op een rij: