Alles over DASH kopen, koers, verkopen, wallets en staking
Een cryptocurrency die de afgelopen jaren heeft mogen rekenen op een toename in populariteit, betreft Digital Cash (DASH). Deze digitale valuta poogt een praktisch hanteerbaar betaalmiddel te zijn die alle frustraties van digitale valuta zou moeten wegnemen.
Daarmee is het verhaal echter nog verre van rond. Want wat zijn eigenlijk de voordelen van Dash en hoe steekt deze cryptocurrency technisch in elkaar?
Hieronder vind je alle relevante informatie met betrekking tot Dash, zodat jij straks heel wat kennis rijker bent en wellicht een investering kan overwegen.
Voordelen:
- Het gemak van fiatgeld, met de veiligheid van crypto geld
- Wordt reeds in veel winkels geaccepteerd
- Verwaarloosbaar lage transactiekosten
- Razendsnelle transacties
- Ook interessant voor bedrijven
Hier vindt je meer informatie over:
Inhoudsopgave
Wat is Dash?
DigtalCash (DASH) is een cryptocurrency die technisch is gebaseerd op de blockchain technologie van Bitcoin. Het woord ‘Dash’ als zodanig is een samentrekking van de woorden ‘Digital’ en ‘Cash’. In tegenstelling tot een groeiende groep cryptocurrencies, focust Dash zich op het vormen van een betaalmiddel – en niet op het faciliteren van smart contracts en dApps. DigitalCash hanteert hierbij een duidelijk doel: praktisch hanteerbaar zijn, onder meer in alledaagse situaties.
De visie van DigitalCash is erg relevant. Er zijn namelijk veel cryptocurrencies die een betaalmiddel willen vormen, maar die vanuit veel perspectieven verre van praktisch hanteerbaar zijn. Hoewel blockchain technologie veel voordelen kent, is het tegelijkertijd vaak ook relatief traag en loopt het snel tegen grenzen aan als het gaat om schaalbaarheid.
Een cryptocurrency die als doel heeft het vormen van een betaalmiddel, maar meerdere minuten nodig heeft voor de verwerking van een transactie, is bijvoorbeeld niet praktisch te hanteren. ‘Even betalen in de winkel’ zou zo immers wel héél lang duren.
Een ‘donker’ verleden
DigitalCash is niet altijd DigitalCash geweest. Het zit als volgt. In 2014 werd het huidige Dash gelanceerd als Xcoin en stond later voornamelijk bekend onder de naam Darkcoin. De naam Darkcoin slaat op het feit dat deze cryptocurrency een focus heeft gehad op maximale privacy. Het duurde tot 2015 totdat Darkcoin besloot een complete ‘rebranding’ te ondergaan. Dash moest de nieuwe naam worden. Voortaan zou deze crypto niet alleen meer de focus hebben op anonieme betalingen, maar ook op praktische en goedkope betalingen. Dash moest écht een betaalmiddel vormen.
Anonimiteit en PrivateSend
Ondanks de rebranding van DigitalCash in 2015, blijft anonimiteit altijd hoog in het vaandel staan voor deze digitale valuta. Het wil immers het gemak van fiatgeld bieden, terwijl het de voordelen van blockchain technologie behoudt. Een veel gedragen opvatting is dat maximale anonimiteit inherent is aan blockchain technologie. Dash wil echter meer anonimiteit dan ‘slechts’ de anonimiteit die je erbij krijgt wanneer je blockchain technologie toepast.
Om verdere anonimiteit te bieden, werkt Dash met een technologie die gaat onder de naam PrivateSend. Deze technologie treedt in werking wanneer twee partijen een transactie met elkaar plegen op (precies) hetzelfde moment. De transacties lopen dan als het ware dwars door elkaar heen, waardoor je de twee transacties nog maar amper kunt herkennen. Dit is echter slechts de basis. PrivateSend werkt namelijk optimaal wanneer er heel veel partijen zijn die op hetzelfde moment een transactie plegen.
Anonimiteit vanuit kritisch oogpunt
Uit de PrivateSend technologie vloeit voort dat hoe meer mensen transacties plegen op hetzelfde moment, hoe anoniemer die transacties lijken te zijn. Voor de critici binnen de cryptomarkt ligt hier echter een hekelpunt. Men is namelijk van mening dat er niet genoeg actieve gebruikers zijn die transacties plegen. Hierdoor zou de PrivateSend technologie in theorie leuk zijn, maar in de praktijk weinig handen en voeten krijgen. Het helpt daarbij niet dat anonimiteit niet echt meer prioriteit nummer 1 lijkt te zijn voor het team achter Dash
Daarnaast is volledige anonimiteit met blockchain technologie in eerste instantie al een illusie. Anonimiteit wordt vaak gebruikt als argument om te investeren in cryptocurrencies – zoals DigitalCash. Het is echter belangrijk om je te realiseren dat strenge regelgeving het steeds moeilijker maakt om anonimiteit te garanderen. Met name regelgeving omtrent ‘Know Your Customer’ (KYC) en ‘Anti Money Laundering’ (AML) vergt enige mate aan transparantie; helemaal nu dergelijke regelgeving de nationale grenzen passeert en eerder een supranationaal karakter krijgt.
Tot slot valt het ook te betwisten tot in welke mate de blockchain technologie van Dash in staat is om maximale anonimiteit te bieden. Het maakt namelijk niet uit waar en hoe je blockchain technologie toepast: het blijft een grootboek, een soort register. In een register ben je nooit 100% anoniem, ook al worden gegevens versleuteld en worden er veel transacties gepleegd. In die zin is het goed verdedigbaar dat contante betalingen nog altijd het meest anoniem zijn. Deze worden immers niet zonder meer geregistreerd en zijn lastig te traceren.
Veilig crypto kopen bij LiteBit
Wil je snel, eenvoudig en veilig beginnen met het kopen van verschillende cryptomunten? Dan ben je bij LiteBit aan het juiste adres. Nederlandse grootste en bekendste handelaar heeft het proces voor het kopen van je eerste cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum en Ripple super eenvoudig gemaakt.
Je kunt via de onderstaande knop direct beginnen met het kopen van jouw eerste cryptocurrencies. Al honderdduizenden Nederlandser en Belgen gingen je voor.
LiteBit wordt door gebruikers beoordeeld met een 8,9!
Dash versus Monero
Wie zich heeft verdiept in cryptocurrencies die de focus hebben op anonimiteit, komt wellicht tot de conclusie dat Dash en Monero best wat eigenschappen met elkaar delen. Dit is op zichzelf geen onlogische conclusie om te trekken. Tóch zijn beide cryptocurrencies in bepaalde opzichten erg verschillend van elkaar.
Een groot verschil zit hem in de traceerbaarheid. Transacties in DASH zijn namelijk best goed te traceren. Dit kan niet gezegd worden van Monero. Laatstgenoemde cryptocurrency zet zich in om de traceerbaarheid te minimaliseren. Dit gebeurt middels een drietal aan technieken. Deze drie technieken zorgen er samen voor dat de identiteit van de betalende partij verborgen blijft (ring signatures), het transactiebedrag niet naar buiten komt (ring confidential) en de identiteit van de ontvanger verborgen blijft (stealth adresses).
Een ander verschil tussen Dash en Monero kan gevonden worden op het gebied van anonimiteit en privacy. Bij DigitalCash is het gebruiken van de PriveSend technologie namelijk optioneel; je hoeft het niet gebruiken. Wie geen gebruik maakt van PrivateSend, komt een mindere mate aan waarborging van privacy toe. Monero werkt echter anders. De ingebouwde maatregelen omtrent anonimiteit zijn namelijk inherent aan het netwerk. Het is dus niet optioneel.
Dash nieuws
Geïnteresseerd in het laatste nieuws met betrekking tot Dash? Dan kan je dit nieuws op verschillende plaatsen terugvinden. Houd rekening met het feit dat niet alle bronnen even betrouwbaar zijn. Bronnen die in ieder geval als betrouwbaar kunnen worden bestempeld, zijn de bronnen die worden benoemd op de website van Dash. Het gaat dan bijvoorbeeld om:
Naast bovengenoemde bronnen dient te worden benadrukt dat Dash een open-source project is. Dat brengt met zich mee dat de community wijzigingen in de code kan voorstellen. Het resultaat is vaak een vrij actieve en betrokken community. De leden uit de community van DigitalCash gaan op verschillende plekken met elkaar het gesprek aan. Dit kan leiden tot relevante inzichten. Neem bijvoorbeeld bij de volgende plekken eens een kijkje.
Dash een interessante investering?
Het liefst hadden we gezegd: ja zeker; maar helaas kan je dit niet zomaar zeggen. Of en tot in hoeverre Dash een interessante investering is, bepaal je immers helemaal zelf. Blockchain technologie is nog lang geen uitgemaakte zaak en elke investering in een crypto valuta blijft in die zin een speculatie.
Natuurlijk zijn er wel een aantal factoren die pleiten vóór het investeren in Dash. Hieronder vind je er een aantal van deze.
Snelle transacties
Streef je praktische hanteerbaarheid na, dan zal je snelle transacties moeten kunnen faciliteren. Dash is in staat om binnen een seconde een transactie te valideren. Hiermee lijkt het prestaties te vertonen die lijken op die van Litecoin Cash. Bitcoin is een stuk langzamer en daarmee minder geschikt als dagelijks betaalmiddel.
In veel winkels geaccepteerd
Winkelen met cryptocurrencies lijkt eerder een ideologie dan een realiteit te zijn. Tóch is het Dash gelukt om op best veel plaatsen geaccepteerd te worden. Gaat het dan alleen om schimmige en kleine partijen? Nee hoor! Zo wordt DigitalCash bijvoorbeeld geaccepteerd bij NordVPN, 1xBit en eGifter. De verwachting is dat steeds meer (online) winkels Dash zullen toevoegen aan de lijst van geaccepteerde betaalmethodes.
Lage transactiekosten
Het hanteren van lage transactiekosten was één van de belangrijkste doelen van DigitalCash. Dit zie je terug in de Dash Roadmap (in 2017). Inmiddels betaal je minder dan een cent aan transactiekosten, waardoor je amper geld verliest op transacties die je pleegt. Ook dit zorgt weer voor praktische hanteerbaarheid in alledaagse situaties.
Review Dash
Dash is zo’n cryptocurrency waar je snel verliefd op kunt worden. Het speelt namelijk niet alleen in op de (droom)wereld van de toekomst, maar ook op de wereld van vandaag. Maar is Dash wel wat het lijkt? Onze visie.
Dash een interessante investering?
Het liefst hadden we gezegd: ja zeker; maar helaas kan je dit niet zomaar zeggen. Of en tot in hoeverre Dash een interessante investering is, bepaal je immers helemaal zelf. Blockchain technologie is nog lang geen uitgemaakte zaak en elke investering in een crypto valuta blijft in die zin een speculatie.
Natuurlijk zijn er wel een aantal factoren die pleiten vóór het investeren in Dash. Hieronder vind je er een aantal van deze.
Snelle transacties
Streef je praktische hanteerbaarheid na, dan zal je snelle transacties moeten kunnen faciliteren. Dash is in staat om binnen een seconde een transactie te valideren. Hiermee lijkt het prestaties te vertonen die lijken op die van Litecoin Cash. Bitcoin is een stuk langzamer en daarmee minder geschikt als dagelijks betaalmiddel.
In veel winkels geaccepteerd
Winkelen met cryptocurrencies lijkt eerder een ideologie dan een realiteit te zijn. Tóch is het Dash gelukt om op best veel plaatsen geaccepteerd te worden. Gaat het dan alleen om schimmige en kleine partijen? Nee hoor! Zo wordt Dash bijvoorbeeld geaccepteerd bij NordVPN, 1xBit en eGifter. De verwachting is dat steeds meer (online) winkels Dash zullen toevoegen aan de lijst van geaccepteerde betaalmethodes.
Lage transactiekosten
Het hanteren van lage transactiekosten was één van de belangrijkste doelen van Dash. Dit zie je terug in de Dash Roadmap (in 2017). Inmiddels betaal je minder dan een cent aan transactiekosten, waardoor je amper geld verliest op transacties die je pleegt. Ook dit zorgt weer voor praktische hanteerbaarheid in alledaagse situaties.
Review Dash
Dash is zo’n cryptocurrency waar je snel verliefd op kunt worden. Het speelt namelijk niet alleen in op de (droom)wereld van de toekomst, maar ook op de wereld van vandaag. Maar is Dash wel wat het lijkt? Onze visie.
Recensie over DigitalCash (DASH)
Samenvattend
Dash is best een interessante cryptocurrency. Het zorgt er namelijk voor dat je in dagelijkse situaties kunt profiteren van de voordelen van blokchain technologie. Veel crypto’s zijn in theorie geniaal, maar in de praktijk belabberd. Dit kan je niet zeggen van Dash. De hoge transactiesnelheden zijn aantrekkelijk en het is een prettig gegeven dat je anonimiteit tot in zekere mate wordt gewaarborgd. Daarnaast is het goed om te zien dat steeds meer (online) winkels betalingen met behulp van DASH tokens toelaten. Deze trend bevestigt dat het hier gaat om een cryptocurrency met serieuze potentie. Wel is het jammer dat Dash minder anoniem is dan bijvoorbeeld Monero en dat het relatief gemakkelijk gebruikt kan worden voor criminele activiteiten.
Veelgestelde vragen over Dash:
Dash werkt met zogeheten Masternodes. Dit zijn schakels binnen Dash die cruciaal zijn voor het onderhouden van het netwerk. Zo dienen de Masternodes onder meer PrivateSend transacties te verwerken en dienen zij toezicht te houden op het bestuur. Je kan Masternode worden wanneer je minimaal 1000 DASH stort. De oprichting van Masternodes is afgerond in 2014 binnen de Dash Roadmap.
De native token van DigitalCash betreft DASH. Lekker simpel dus: gewoon Dash, alleen dan in hoofdletters. Deze native token is het daadwerkelijke betaalmiddel wanneer je wat wil kopen.
Dash is een decentrale cryptocurrency. Hiermee zijn transacties uitgesloten van bemoeienis van derde partijen. Daarnaast zijn er geen gegevens opgeslagen op centrale plekken die gevoelig zijn voor hacks; de blockchain fungeert immers decentraal. Voor nadere controle worden enkele duizenden Masternodes ingezet. In die zin is Dash erg veilig. De enige mogelijkheid tot het verbreken van deze hoge mate aan veiligheid zou een bug zijn. Tot op heden is er echter nog geen bug opgetreden.
Niemand kan met volledige garantie voorspellen of de prijs van DASH tokens in de toekomst hoger zal liggen. Investeren in DASH blijft een speculatie.
Anonieme cryptocurrencies krijgen vaak al gauw te maken met partijen die kwade bedoelingen hebben. Hetzelfde geldt – helaas – voor Dash. Het is naar waarschijnlijkheid één van de meest gebruikte cryptocurrencies voor illegale transacties over de dark web. Ook wordt het gebruikt om belastingen te ontduiken, nu transacties lastig te traceren zijn.
Dash is relatief populair. Wie geïnteresseerd is in cryptocurrencies, zal er waarschijnlijk wel eens van gehoord hebben. Wanneer het gaat om marktkapitalisatie staat Dash net niet in de top 50 grootste cryptocurrencies. De kans is aanwezig dat dit in de toekomst gaat veranderen.
Geld verdienen met Crypto? Volg de GRATIS Crypto Masterclass
Je wilt geld verdienen met Cryptomunten. De harde werkelijkheid is echter dat veel mensen geld verliezen met crypto. Dit komt omdat mensen zich onvoldoende inlezen en er te weinig verstand van hebben.
Om jouw die kennis en strategieën te geven, kun je nu tijdelijk GRATIS onze Crypto Masterclass volgen. Hierin leer je met welke strategieën je geld kunt verdienen met cryptomunten. Met winstgevende tips uit de praktijk.
- Heb jij je eerste crypto gekocht voor 1 euro!
- Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen!
- Begrijp je precies hoe Bitcoin en crypto werken!
- Weet je welke sleeping giant wij hebben ontdekt
- Snap je hoe je de beste cryptomunten vindt!
Slechts 50 plekken beschikbaar
Andere Cryptomunten: