Wat verdient een Fotograaf?

Veel mensen zijn benieuwd wat een fotograaf verdient. Want waar het voor velen een hobby is, zijn er ook mensen die er daadwerkelijk hun geld mee verdienen. Zij worden ingehuurd voor feestjes, evenementen maar ook voor bijvoorbeeld het vastleggen van bedrijfsactiviteiten of grote bijeenkomsten. 

Laatst sprak ik met iemand die fotograaf was en dan met name werkzaam was bij bruiloften. Hij vertelde hoe zo’n werkdag er voor hem uitziet en wat hij daarmee verdiende. Toen ik dat bedrag hoorde, viel ik bijna van mijn stoel. Wat een bedrag!

Dat heeft mij doen inspireren om eens goed uit te zoeken wat een fotograaf verdient en of je er rijk van kunt worden. Er zijn namelijk veel meer mensen die vanuit hun hobby door zijn gegroeid en het als beroep zijn gaan uitoefenen. Ik ben gaan zoeken op het internet en hieronder kun je lezen wat ik heb ontdekt. 

Wat verdient een fotograaf aan salaris per maand?

Een beginnend fotograaf heeft een maandsalaris van ongeveer 1.600 euro in de maand. Wanneer je wat meer ervaring hebt opgedaan en ook grotere opdrachten hebt uitgevoerd, stijgt het salaris al snel richting de 1.900 euro per maand. Een ervaren fotograaf heeft een salaris van gemiddeld 2.100 euro per maand. 

ErvaringsniveauMaandsalaris
Beginnend fotograaf€ 1.600, – 
Fotograaf met 5 jaar ervaring€ 1.850, –
Ervaren fotograaf€ 2.100, –

De secundaire arbeidsvoorwaarden bestaan vooral uit het opbouwen van een pensioen en vaak worden de reiskosten vergoed. Het is niet gebruikelijk om een 13e maand aan salaris te ontvangen, net als winstpremies of andere toeslagen die je bij andere banen wel kunt verwachten. In loondienst dien je dus veel ervaring op te doen om een fatsoenlijk salaris te kunnen ontvangen. Je bent echt wel zeker van inkomen, terwijl je dat als zelfstandige niet altijd bent.

Inkomen fotograaf als ZZP’er

Een fotograaf heeft een gemiddeld tarief van € 45,00 per uur. In de regel is het dus, hoe meer klussen je aan kunt nemen, hoe meer geld je kunt verdienen. Stel dat je iedere week 40 declarabele uren hebt, dan is je weekomzet 1.800 euro exclusief BTW. Wanneer je 42 weken per jaar kunt werken, heb je een jaaromzet van ongeveer € 75.000, -. Na aftrek van belastingen, kosten etc, houdt je ongeveer 36.000 euro per jaar over. Dan heb je een netto inkomen van € 3.000, – euro per maand.

Echter is dit vaak niet het geval en kom je eerder op een lager inkomen uit. De meeste fotografen die werken als ZZP’er, verdienen zo’n € 1.800, – tot € 2.800, – per maand. Dat is een hoop geld! Maar als je om een of andere reden arbeidsongeschikt wordt, ben je je vaste inkomen kwijt.

Review fotograaf

Chris

Salaris
Sec. arbeidsvoorwaarden
Inkomen ZZP’er

Samenvattend

Het salaris van een fotograaf is niet zo hoog, het inkomen van een fotograaf als ZZP’er is al wat beter. Het loont zeker om als zelfstandige fotograaf aan de slag te gaan, naast je eigen baan. Dan ben je toch verzekerd van inkomen, maar kun je wel zelf bepalen welke opdrachten je wel of niet aanneemt.

3.7

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Als fotograaf heb je niet zo’n hoog salaris, ook niet als je al ervaren bent. Je moet echt ZZP’er worden om verder te komen. Dat moet ook makkelijker kunnen…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het inkomen en het salaris van andere beroepen in de Evenementen branche: