Wat verdient een Ambulancechauffeur?

We kregen laatste vraag wat een ambulancechauffeur verdient. En dat is geen rare vraag, want ik kan me goed voorstellen dat dit een best stressvol beroep is. Je bent namelijk samen met de andere ambulancemedewerker verantwoordelijk voor het welzijn van de patiënt. Dit kan stressvolle situaties opleveren.

Daarom hebben wij uitgezocht wat het salaris is van een ambulancechauffeur en we kunnen je al verklappen dat het salaris niet matcht met de verantwoordelijkheden die iemand met dit beroep heeft. Dit artikel gaan we verder in op de functieomschrijving, salaris, opleidingen en het arbeidsperspectief van dit beroep.

Wat doet een ambulancechauffeur? 

Als ambulancechauffeur werk je samen met jouw collega zorgen dat de hulpbehoevende patiënt zo snel mogelijk geholpen wordt. De belangrijkste taak is om de patiënt zo snel mogelijk van en naar het ziekenhuis te brengen. Je diensten wij zo snel mogelijk door het verkeer te begeven. Bij spoed maak je gebruik van zwaailichten en sirenes om andere weggebruikers te waarschuwen dat je met hoge vaart je door het verkeer begeeft. Je moet daarbij de snelste route kunnen uitstippelen en de ambulance veilig door het verkeer te loodsen.

Daarnaast dien je medische kennis te hebben om de ambulancebroeder te kunnen assisteren. Ook dien je vaak familieleden of omstanders gerust te stellen om de ambulancebroeder alle ruimte te kunnen geven om de patiënt te helpen. Je dient daarbij zowel verbaal als fysiek je mannetje te kunnen weerstaan, omdat je in veel verschillende situaties terecht komt. Samen met je collega vormen jullie een hecht team die zich bekommert over het stabiliseren en het in leven houden van de patiënt. 

Salaris en inkomen ambulancechauffeur

Een ambulancechauffeur verdient gemiddeld 2.200 euro bruto per maand aan salaris. Er zijn verschillen die gebaseerd zijn op het werkniveau dat je hebt. Als junior ambulancechauffeur heb je een startsalaris van ongeveer 1.700 euro per maand. Dit kan oplopen naar zo’n 2.700 euro per maand als je jarenlange ervaring hebt opgebouwd.

NiveauMaandsalaris
Junior ambulancechauffeur (zonder diploma)1.700 euro bruto per maand
Medior ambulancechauffeur2.200 euro bruto per maand
Senior ambulancechauffeur2.700 euro bruto per maand

Daarnaast heb je recht op onregelmatigheidstoeslagen en kom je in aanmerking voor een reiskostenvergoeding. Het laatste komt vaak uit op ongeveer 19 cent per kilometer wanneer je verder dan 10 kilometer moet reizen. Dit kan per regio of zelfs per ziekenhuis verschillen. Ook geniet je uiteraard van een vakantietoeslag van 8% van je salaris.

De onregelmatigheidstoeslag is volgens de normen van de CAO opgesteld waarin ook je pensioenopbouw beschreven staat. 

Voor wie is dit beroep geschikt?

Een ambulancechauffeur draagt altijd zorg voor de patiënt en handelt hier ook naar. Hij of zij zal er alles aan doen om het leven van de patiënt te redden of de situatie te stabiliseren. Je dient daarom een zorgzaam persoon te zijn die eerst denkt aan anderen, voordat hij of zij aan zichzelf denkt. 

Daarnaast dien je goed de route terug naar het ziekenhuis te kunnen plannen en je met hoge snelheid door het verkeer te begeven. Dit zorgt voor stressvolle situaties. Het is vanzelfsprekend dat je daarom stressbestendig moet zijn en je ernaar streeft om goed je werk te doen. Een sommige gevallen kan zelfs iemand zijn of haar leven ervan afhangen. 

Competenties ambulancechauffeur

  • Anticiperen, op het verkeer en op de situatie waarin je terecht komt.
  • Discipline, tonen om stapsgewijs de patiënt te kunnen stabiliseren.
  • Inzicht in de omgeving, om de situatie rondom de patiënt onder controle te houden.
  • Samenwerken, met je collega die zich bekommert over de zorg en jullie samen een team vormen.
  • Sensitiviteit, waarin je rekening houdt met anderen en hen op hun gemak stelt.

Aanverwante beroepen

De volgende beroepen hebben ook betrekking op die van een ambulancechauffeur. Of men komt er tijdens de werkzaamheden mee in aanraking en dient te kunnen samenwerken om de patiënt zo goed mogelijk naar het ziekenhuis te begeleiden. 

Review ambulancechauffeur

Chris

Salaris
Sec. arbeidsvoorwaarden
Doorgroeimogelijkheden

Conclusie

Als ambulancechauffeur heb je een stressvol beroep en je wordt daar ook voor beloond. Maar het salaris is niet zo hoog als andere zorgmedewerkers verdienen. Bovendien zijn de groeimogelijkheden niet groot, omdat je je dan moet omscholen naar een andere niche binnen de zorg.

2.7

Werk je als ambulancechauffeur en wil je een extra inkomen hebben?

Sommige ambulancechauffeurs hebben het al ontdekt, anderen nog niet. Maar iedereen kan met zijn of haar verhalen die ze meemaken. Uiteraard met inachtneming van de privacy van de patiënt. Dit soort verhalen scoren goed op Social Media en komt wel eens onder duizenden mensen onder de aandacht. En juist daar kun jij op een ethische manier extra geld mee verdienen. Wil jij dat ook? Bekijk dan eens de affiliate cursus van Jacko.

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het inkomen en het salaris van andere beroepen in de Hulpdienst: