Wat verdient een Wethouder?

wat verdient een wethouder. check wethouder salaris

Veel mensen zijn erg benieuwd naar wat een wethouder verdient aan salaris en inkomen. Wanneer je namelijk te maken krijgt met bepaalde vergunningen, kom je vaak in aanraking met de wethouder die bekijkt of de wensen binnen de kaders van het gemeente beleid passen.

Een politieke carrière als wethouder kan financieel aantrekkelijk zijn. Natuurlijk begin je in de meeste gevallen onderaan de ladder, maar je kunt qua salaris flinke stappen zetten. Vaak beginnen politici in een gemeente hun loopbaan.

Wat verdient een wethouder aan salaris en inkomen?

Het salaris van een wethouder is gemiddeld 7.500 euro per maand. Het salaris is afhankelijk van de gemeente waarin je werkzaam bent en je werkervaring.

Je kunt je voorstellen dat een wethouder uit Appingedam minder salaris geniet dan een wethouder in Amsterdam. Ook de werkervaring speelt hierbij een rol. Een beginnend wethouder verdient ongeveer 5.100 euro per maand, terwijl een wethouder die tegen de pensioensleeftijd aan zit tot wel 10.000 euro per maand kan verdienen.

Een wethouder verdient meer dan een raadslid, maar minder dan een burgemeester.

Verschillende functies in de gemeenteraad

De gemeenteraad is een bestuursorgaan in de gemeente. Als raadslid zie je toe op het werk van de burgemeesters en wethouders en geeft aan wat er in de gemeente moet gebeurden. Een wethouder is onderdeel van het college van burgemeester en wethouders.

Wethouders zijn verantwoordelijk voor bepaalde onderwerpen en zijn verbonden aan een politieke partij. De burgemeester is voorzitter van het college van burgemeester en wethouders. De burgemeester De burgemeester is verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde in zijn gemeente en heeft ook vaak een eigen portefeuille. 

Grote verschillen in salarissen

Welk salaris vierden burgemeesters, wethouders en raadsleden? Dat verschilt enorm per gemeente. Hun salarissen zijn namelijk afhankelijk van het aantal inwoners dat hun gemeente telt. De burgemeester van een grote gemeente kan zomaar tienduizend euro per jaar opstrijken, terwijl een raadslid van een kleine gemeente misschien maar een paar honderd euro krijgt overgemaakt per maand.

Salaris van een wethouder

Chris

Salaris
Sec. arbeidsvoorwaarden
Werkdruk
Kansen arbeidsmarkt

Conclusie salaris wethouder

Als wethouder heb je een goed salaris. De vergoedingen voor je werkzaamheden zijn erg goed te noemen. Alleen is het wel een stressvolle baan en moet je veel met anderen overleggen en beleidsplannen afstemmen. Dit kan voor veel stress zorgen.
Wist je dat je net zo veel kunt verdienen als wethouder op het internet?

3.5

Veelgestelde vragen over wethouders

Hoe kun je wethouder worden?

Er zijn verschillende manieren om wethouder te worden, maar de meest gebruikelijke is dat je binnen je eigen coalitiepartij naar voren wordt geschoven. Er is geen opleiding tot wethouder, maar ervaring als bestuurslid of management zaken is wel een pré.

Is wethouder een fulltime baan?

Ja, het wethouderschap is een fulltime baan. Vaak ben je zelfs meer dan 40 uur per week aan het werk om jouw werkzaamheden afgerond te krijgen.

Wanneer heeft een wethouder recht op wachtgeld?

Nadat het wethouderschap is beëindigd, heeft deze persoon recht op wachtgeld, tenzij de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. De duur van het wachtgeld is afhankelijk van de tijd die de wethouder heeft gehad om zijn taak uit te voere.

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Als wethouder heb je een goed salaris, maar je hebt wel een lange weg te gaan om zover te komen. Dat moet ook makkelijker kunnen…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het inkomen en het salaris van andere beroepen in de Politiek: