Wat verdient een Burgemeester?

Vraag je jezelf af wat een burgemeester verdient? Dan ben je niet alleen. Duizenden mensen vragen zich af wat de burgervader van hun dorp of stad verdient en wat het inhoud om burgemeester te zijn?

Je hebt als burgemeester een grote verantwoordelijkheid voor het doen en welzijn van alle mensen in de gemeente. Je zorgt voor de veiligheid van de burgers en probeert ze tevreden te houden. Het komt echter vaak voor dat je ook een berg kritiek over je heen krijgt en je zware beslissingen moet nemen. Daarvoor moet je sterk in je schoenen staan.

Salaris en inkomen van een Burgemeester

Het salaris van een burgemeester wordt bepaald aan het aantal inwoners dat de gemeente telt. Hoe groter de gemeente is, hoe hoger het inkomen. Een burgemeester van een kleine gemeente ontvangt € 6.130, per maand. Terwijl een burgemeester van Amsterdam een slordige € 11.450,- per maand opstrijkt. 

GrootteGemiddeld salaris
Burgemeester van Ameland
(tot 8.000 inwoners)
€ 6.130,- per maand
Burgemeester van Woerden
(24.000 – 40.000 inwoners)
€ 8.000, – per maand
Burgemeester van Amsterdam
(meer dan 375.000 inwoners)
€ 11.450,- per maand

Daarnaast ontvangen burgemeesters ook nog toelagen en uitkeringen. Zo ontvang iedere burgemeester een bedrag van € 390,- per maand voor onkosten van ambtelijke giften. En ontvangt het ook vakantiegeld (8%), een eindejaarsuitkering (9,8%) en een eenmalige bonus van €450,- per jaar.

Het jaarlijks inkomen van een burgemeester is dus minimaal € 79.750 en maximaal € 144.250 per jaar.  

Wat doet een burgemeester?

Een burgemeester is de voorzitter van het college van burgemeester en wethouders in de gemeente. Deze vormt het dagelijks bestuur en wordt gecontroleerd door de gemeenteraad. Naast het bestuur heeft de burgemeester ook nog ambtelijke verplichtingen. Zoals het bijwonen van bijzondere gebeurtenissen in de gemeente. 

Hoe word je burgemeester?

Een burgemeester wordt gekozen door de gemeenteraad en niet door het volk. Het is van belang dat je eerst wethouder bent geweest zodat je kunt inschatten welke verantwoordelijkheden er allemaal bij komen kijken. Daarnaast moet je een “local” zijn als je wilt beginnen en een hoge gunfactor hebben.

Hoe lang kun je burgemeester zijn?

Een burgemeester heeft een ambtstermijn van 6 jaar. Deze kan verlengd worden mits er aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. Wanneer het ontslagen wordt, niet herbenoemd of zelf ontslag neemt, kan het aanspraak maken op de APPA regeling.

Deze regeling is in het leven geroepen om burgemeesters in de eerste 3 jaar en 2 maanden te beschermen tegen het abrupt verlies van inkomen. Er wordt echter wel verwacht van ex-burgemeester om zo snel mogelijk passend werk te vinden.

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Als burgemeester heb je een prima salaris, maar je hebt wel een lange ervaring nodig om zover te komen. Dat moet ook makkelijker kunnen…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het inkomen en het salaris van andere beroepen in de Politiek: