Wat verdient een Gemeentesecretaris?

Laatste vroeg mijn oom aan me wat een gemeentesecretaris verdient. Dat vond ik een bijzondere vraag maar hij gaf aan dat hij deze website had bekeken en het antwoord niet heeft kunnen vinden. 

Ik vroeg aan hem waarom hij dat wilde weten en al snel kwam hij met een antwoord. Een vriend van hem werkt bij de gemeente als gemeenteraadslid en kreeg het aanbod om gemeentesecretaris te worden. 

Hij had er goed over nagedacht en heeft uiteindelijk besloten om het niet te doen. De verantwoordelijkheden vond hij te groot, omdat hij zichzelf niet capabel genoeg vond om “koppige” gemeenteraadsleden te managen. 

Dat zette mij aan het denken. Ik wist namelijk helemaal niet wat deze functie inhield. Dat heeft mij doen inspireren om het e.e.a. uit te gaan zoeken. Ik probeer hieronder zo goed mogelijk antwoord te geven op de vragen die bij me te boven schieten. Heb je zelf nog aanvullende vragen? Stel ze gerust hieronder in de comment section.

Wat is een gemeentesecretaris?

Een gemeentesecretaris is de hoogste directeur binnen de lokale gemeente. Hij of zij leidt eigenlijk de gehele organisatie en geeft strategische adviezen aan burgemeester en wethouders

Daarnaast inspireert hij of zij het management, bedenkt ambitieuze plannen voor de gemeente en voert deze vervolgens uit. Deze gemeentelijke secretaris zit vol van ambitie, heeft een duidelijke visie en is een veelzijdige manager. Een goede en georganiseerde attitude is hierin belangrijk.

Wat verdient een gemeentesecretaris aan salaris?

Het salaris van een gemeentesecretaris ligt tussen de 5.000 en 8.000 euro per maand. Dit is afhankelijk van de grootte van de gemeente. Het zijn vaak wat oudere mensen die deze functie bekleden, omdat zij de wijsheid in pacht hebben om een weloverwogen beslissing te nemen.

Dit verklaart direct het hogere salaris, omdat starters op de arbeidsmarkt hier geen schijn van kans hebben. Vaak is het voor deze mensen hun laatste beroep alvorens zijn met pensioen gaan. En op een flink pensioen kunnen ze rekenen. De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden binnen een gemeente zijn erg goed te noemen.

Hoe kun je gemeentesecretaris worden?

Om dit beroep te kunnen uitoefenen moet je al een lange staat van dienst hebben in de lokale politiek. Er zijn geen specifieke opleidingen die hierop gericht zijn. Je dient in ieder geval aan de volgende competenties te voldoen:

 • Visie
 • Onafhankelijkheid
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Kritisch
 • Leiderschap
 • Aanpassingsvermogen
 • Inzicht in omgeving
 • Besluitvaardigheid
 • Financieel bewustzijn
 • Plannen en organiseren

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Als gemeentesecretaris heb je een er goed salaris, maar je hebt wel veel ervaring nodig om zover te komen. Dat moet ook makkelijker kunnen…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het inkomen en het salaris van andere beroepen in de Politiek:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *