Wat verdient een Kamerlid?

Wat verdient een kamerlid. Salaris tweede kamerlid, salaris eerste kamerlid

Veel mensen zijn benieuwd naar het tweede kamerlid salaris. Want als kamerlid ben je een vertegenwoordiger van het Nederlandse volk. Je debatteert met andere volksvertegenwoordigers over nieuwe wetten, politieke gebeurtenissen en de politiek strategische keuzes die je als land zijnde moet maken. 

Je draagt daarbij een grote verantwoordelijkheid voor het land en haar inwoners. Een zware last die jij op je schouders draagt. Maar daar staat een flinke maandelijkse beloning tegenover. Als kamerlid heb je namelijk de beschikking over een zeer goed salaris. 

Wat verdient een tweede kamerlid aan salaris en inkomen?

Het salaris van een tweede kamerlid in Nederland bedraagt € 120.000 per jaar. Dit komt neer op een salaris van € 8.047, – per maand. Dit is exclusief 8% vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Het geld wat Kamerleden ontvangen wordt niet omschreven als salaris, maar als schadeloosstelling. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de premier Mark Rutte. 

Er zijn ook onderlinge verschillen in de tweede kamer, zo verdienen voorzitters meer dan kamerleden. Hieronder een handig overzicht met de salarissen per maand:

Functie in de tweede kamerSalaris kamerlid
Tweede kamerlid€ 10.000, –
Voorzitter tweede kamer€ 13.417, –
Eerste ondervoorzitter€ 10.350, –
Tweede ondervoorzitter€ 10.250, –
Overige ondervoorzitters€ 10.100, –
Fractievoorzitter€ 10.000, – tot € 11.500, –

Het is voor kamerleden toegestaan om neveninkomsten te genereren. Deze mogen echter niet meer dan 14% van het salaris zijn. Is het meer dan de 14%, dan wordt de helft van het bedrag gekort op de schadeloosstelling. 

Wat is het salaris van een eerste kamerlid?

Het salaris van een eerste kamerlid in Nederland bedraagt € 33.000 per jaar. Dat is een salaris van € 2.750, – per maand inclusief 8% vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Het maandelijks inkomen zonder deze extra toelage bedraagt ongeveer € 2.100, – per maand. Een functie als eerste kamerlid wordt niet beschouwd als een voltijd baan.

Ook in de eerste kamer geldt een rangorde in functies en salarissen. De salarissen zijn hieronder weergegeven:

Functie in de eerste kamerInkomen per maand
Eerste kamerlid€ 2.745, –
Voorzitter eerste kamer€ 6.250, –
Eerste ondervoorzitter€ 6.440, –
Tweede ondervoorzitter€ 6.400, –
Overige ondervoorzitters€ 6.313, –
Fractievoorzitter€ 2.783, – tot € 6.650, –

Hoeveel wachtgeld ontvangt een kamerlid?

Het wachtgeld wat een kamerlid ontvangt is 10.000 euro per maand (gelijk aan de vergoeding tijdens de periode als kamerlid). Hij of zij ontvangt dit geld gedurende de lengte van tijd dat hij of zij in de tweede of eerste kamer heeft gezeten. Het minimum is 24 maanden en het maximum is 38 maanden.

Behalve als:

  • De kamerlid minder dan 6 maanden actief is geweest in de kamer. Hij of zij ontvangt dan slechts 3 maanden wachtgeld
  • De kamerlid na aftreden of ontslag binnen 5 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Mits hij of zij 10 van de afgelopen 12 jaren actief is geweest als kamerlid.

Hoe wordt je kamerlid?

Om tweede kamerlid te worden, moet je lid zijn van een politieke partij en op de fractie lijst komen bij de landelijke verkiezingen. Wanneer jouw politieke partij voldoende zetels heeft behaald, kom je in aanmerking om zitting te nemen in de tweede kamer. 

Voordat het zo ver is, wordt je eerst uitvoerig gescreend en moet je een eed afleggen. Je belooft hierbij dat je onafhankelijk en in dienst van het land je beroep te goeder trouw uitoefent. 

Het proces om eerste kamerlid te worden is wat minder ingewikkeld. Je wordt namelijk niet democratisch verkozen door het volk wat gaat stemmen. De posities van eerste kamerleden worden namelijk intern door de politieke partijen aangewezen. 

Review salaris kamerlid

Chris

Salaris
Primaire arbeidsomstandigheden
Werkdruk
Secundaire arbeidsvoorwaarden

Samenvattend

Als kamerlid in de eerste of tweede kamer heb je een prima inkomen. Je verdient meer dan Jan Modaal en hoeft slechts 3 dagen in de week fysiek in de kamer aanwezig te zijn voor een plenair debat. De arbeidsomstandigheden zijn prima, maar hebt wel een verantwoordelijkheid richting de kiezer.

4.3

Veelgestelde vragen over een kamerlid

Hoeveel leden heeft de tweede kamer?

De Tweede Kamer der Staten-Generaal heeft 150 Kamerleden.

Hoeveel leden heeft de eerste kamer?

De Eerste Kamer der Staten-Generaal heeft 75 Kamerleden.

Wat zijn de verschillen tussen de eerste en tweede kamer?

De tweede kamer verzint wetten en bereid deze voor. De eerste kamer is een controlerend orgaan en loopt deze wetten na. Wanneer de nieuwe wet door de eerste kamer is goedgekeurd, is deze wet rechtsgeldig.

Hoe word je kamerlid?

Om Kamerlid te worden moet je lid zijn van een politieke partij en gekozen worden door de Nederlandse burger met stemrechten. Wanneer jouw partij een aantal zetels haalt en je staat hoog genoeg op de kieslijst, mag je zitting nemen in de tweede kamer.

Hoe lang kun je kamerlid blijven?

Er is geen wet die verteld hoe lang je kamerlid mag zijn. Dit wordt vaak door de partijen zelf gekozen. In de regel is iemand zo’n 4 – 8 jaar kamerlid.

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Als kamerlid heb je een prima salaris, maar je hebt wel een lange weg te gaan om zover te komen. Dat moet ook makkelijker kunnen…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het inkomen en het salaris van andere beroepen in de Politiek: