Wat verdient een Officier van Justitie?

wat verdient een officier van justitie aan salaris

Dus jij wilt weten wat een officier van justitie verdient? Dan ben je hier aan het juiste adres. Want veel mensen hebben wel eens van dit beroep gehoord op TV of hebben het ergens gelezen, maar niemand weet goed wat dit beroep daadwerkelijk inhoudt.

Wat is een officier van justitie?

Een officier van justitie is namelijk iemand die het Openbaar Ministerie (OM) vertegenwoordigd in een strafzaak en optreed als schuldeiser. Hij of zij geeft eigenlijk aan wat voor sanctie of straf iemand krijgt die terecht staat in de rechtszaal. De uiteindelijke uitspraak wordt gedaan door de rechter, die alle argumenten van advocaten in overweging neemt.

Om dit beroep te kunnen uitoefenen moet je hoog geschoold zijn en dien je met een onpartijdige blik naar de casus te kunnen kijken. Dat vergt nogal wat van je als persoon. Zeker in de moeilijkere rechtszaken waar de tragedie toe neemt, dien jij je altijd bij de feiten te houden. En daar wordt je ook flink voor beloond.

Wat verdient een officier van justitie aan salaris?

Een officier van justitie ontvangt een salaris van ongeveer €4.500, – tot € 6.500, – euro bruto per maand afhankelijk van jouw staat van dienst. Hoe langer en succesvoller je in het vak bent, hoe hoger je salaris gaat uitvallen.

Over de secundaire voorwaarden hoef je ook al niet te klagen. Je hebt te maken met een goed uitonderhandelde CAO en kunt genieten van een bovengemiddeld aantal vakantiedagen.

NiveauBruto maandsalaris
Beginnend€ 4.420, –
Medior€ 5.500, –
Ervaren€ 6.550, –

Hoe wordt je officier van justitie?

Officier van justitie wordt je niet zo maar. Je hebt een lang traject voor de boeg om dit beroep te kunnen uitoefenen. Als je er eenmaal bent, heb je de banen voor het uitkiezen. Maar om daar te kunnen komen, kun je twee paden bewandelen.

RAIO opleiding

De meest gebruikelijke manier is om de RAIO opleiding te volgen. Dat staat voor Rechtelijk Ambtenaar In Opleiding. Hiervoor moet je eerst een universitaire rechtenstudie voor hebben afgerond.

Daarna ga je door een strenge selectieprocedure en wordt je intrinsieke motivatie onder de loep genomen samen met de competenties die je hebt. Je moet een goed (juridisch) inzicht hebben, goede communicatie vaardigheden hebben en weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

Inhouse opleiding OM

Ook is het mogelijk om het traject te volgen binnen het openbaar ministerie en vanuit daar door te groeien als officier van justitie. Je dient dan wel een universitaire opleiding in de rechten hebben genoten en inmiddels 4 jaar ervaring te hebben in het juridische vakgebied.

Daarna kun je doorgroeien tot officier van jusitie in enkelvoudige zittingen. Dit zijn vaak de cases met minder heftige zaken. De zwaardere zaken worden meestal gedaan door de gespecialiseerde mensen op dat vakgebied.

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Als officier van justitie heb je natuurlijk een riant salaris, maar je hebt wel een lange weg (zowel opleiding als ervaring) te gaan om zover te komen. Dat moet ook makkelijker kunnen…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het inkomen en het salaris van andere juridische beroepen: