Wat verdient een Rechter?

wat verdient een rechter, salaris rechter

Veel mensen zijn benieuwd naar het salaris van een rechter. Als rechter heb je een zeer verantwoordelijke functie. Het zou kunnen voorkomen dat je letterlijk bepaald hoe het resterende leven van een verdachte er uit komt te zien.

Daarnaast dien je ten allen tijde neutraal te blijven en het wetboek op te volgen. Je dient dus niet alleen de regels strikt na te komen, maar je moet ze ook nog eens allemaal kennen. Een behoorlijke opgave voor iemand als je weet dat het wetboek regelmatig wijzigt. 

Wat is het salaris van een rechter?

Een rechter verdient gemiddeld 6.000 euro per maand. Want een net afgestudeerde rechter heeft een startsalaris van € 5.100, – per maand. Een ervaren rechter zal in dezelfde functie en brutosalaris van € 6.600, – per maand opstrijken. Daarmee verdient een ervaren rechter gemiddeld € 90.000, – per jaar. 

Wanneer je de werkzaamheden uitbreidt en bijvoorbeeld president of procureur-generaal wordt bij de Hoge Raad, kan het maandsalaris al snel oplopen richting de € 10.000, – tot € 13.000, – per maand. 

Welke rechter opleiding moet je volgen om rechter te worden?

Voordat je jezelf afvraagt hoe je rechter kunt worden, is het eerst belangrijk om te weten dat er verschillende specialisaties zijn in het recht. Er zijn namelijk diverse soorten rechters:

 • Bestuursrechter
 • Civiele Rechter
 • Strafrechter
 • Kantonrechter
 • Politierechter
 • Kinderrechter

Nadat je voor een specialisatie hebt gekozen moet je beginnen aan je opleiding Rechtsgeleerdheid op de universiteit. Daar kun je je specialisatie kiezen en daarop verder studeren. Wanneer je afgestudeerd bent ga je verder met de vervolgopleiding. Hier kun je al je eerste maandsalarissen verdienen. 

Uiteindelijk heb je die opleiding afgerond en ben je in staat om rechter te worden. Je neemt hierbij kleine vergrijpen als diefstal, verkeersovertredingen en aanrakingen met de politie voorhanden. 

Nadat je meer ervaring op hebt gedaan, krijg je grotere zaken aan je toegewezen. Om daar te komen moet je een goede indruk achterlaten op het overkoepelend orgaan die de rechters controleert. 

Welke capaciteiten moet een rechter hebben?

Als rechter moet je sterk in je schoenen staan en emoties niet laten meenemen. Je moet beslissingen maken op basis van het wetboek en niet op basis van je gevoel. Een weloverwogen beslissing dient dan het oordeel te zijn. 

Je moet dus:

 • Een analytische blik hebben
 • Om kunnen gaan met gevoelige en kleine details
 • Conflicten kunnen beheersen
 • Onafhankelijkheid uitstralen 
 • Kunnen luisteren naar advocaten en officiers van justitie
 • Besluitvaardig zijn
 • Je zelf goed kunnen uitdrukken
 • Empathisch vermogen hebben
 • Inzicht hebben in de omgeving van de verdachte en het slachtoffer

Review rechter salaris

Chris

Inkomen
Verantwoordelijkheden
Eenvoud opleiding
Secundaire arbeidsvoorwaarden

Samenvattend

Een rechter heeft een hoog salaris. En dat is ook niet zo gek, want hij of zij heeft een enorme verantwoordelijkheid en beslist over het lot van mensen. Je moet als rechter sterk in je schoenen staan om het recht te laten zegevieren.

4.1

Veelgestelde vragen over rechters:

Hoe spreek je een rechter aan?

Je kunt een rechter gewoon aanspreken met meneer of mevrouw. Plechtige aanspreekvormen als “Edelachtbare” zijn niet (meer) gebruikelijk.

Wat voor uitspraak doet een rechter?

De rechter maakt namens de rechtbank een beslissing en spreekt deze uit. Deze uitspraak kan civiel, bestuursrechtelijk of strafrechtelijk van aard zijn. Zoals bijvoorbeeld een vonnis, beschikking of arrest.

Is een rechter partijdig?

Nee, een rechter dient ten allen tijden onpartijdig te zijn. Je moet namelijk aan de hand van het wetboek de uitspraak vastleggen. Als je het gevoel hebt dat een rechtbank partijdig is, kun je deze wraken. Er worden dan nieuwe rechters aangesteld.

Hoe lang duurt de opleiding tot rechter?

De Bachelor opleiding duurt 3 jaar. Na deze opleiding kun je de “rechter in opleiding” intern volgen. Deze duurt nog eens 4 jaar. In totaal duurt het dus 7 jaar voordat je je opleiding tot rechter hebt afgerond.

Kan iedereen rechter worden?

Wanneer je de juiste papieren hebt en je een VOG (verklaring omtrent goed gedrag) kunt vertonen, ben je in staat om rechter te worden. Wel moet je eerst je opleiding hebben afgerond.

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Als rechter heb je natuurlijk een riant salaris, maar je hebt wel een lange weg (zowel opleiding als ervaring) te gaan om zover te komen. Dat moet ook makkelijker kunnen…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het inkomen en het salaris van andere juridische beroepen: