Veel mensen vragen zich af wat een bewindvoerder verdient. Als je niet weet wat het beroep als bewindvoerder inhoudt, is dat echt geen schande. De meeste mensen krijgen namelijk nooit te maken met iemand die dit beroep uitoefent.
Ik hoorde toevallig in het nieuws laatst dat iemand met een geestelijke beperking het voor elkaar had gekregen om veel geld weg te sluizen onder het oog van zijn financieel begeleider. De persoon in kwestie had een paar slimme trucs uitgehaald om de bewindvoerder om de tuin te leiden.
Dit heeft mij doen inspireren om eens uit te zoeken hoeveel een bewindvoerder verdient aan salaris. Je hebt namelijk een hoop verantwoordelijkheid op je en beslist over de financiele vrijheid van anderen. We zijn op zoek gegaan naar antwoorden op de volgende vragen en proberen ze zo goed mogelijk te beantwoorden.
Inhoudsopgave
Wat is een bewindvoerder?
Een bewindvoerder regelt geldzaken voor iemand die daarvoor zelf niet meer in staat is vanwege een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ook wanneer iemand (diep) in de schulden zit, helpt een bewindvoerder die persoon om zijn of haar geldzaken weer op orde te krijgen.
Wanneer het gaat om mensen met een verstandelijke beperking, zijn familieleden of kennissen vaak ook niet in staat om de financiële zaken voor de persoon in kwestie over te nemen. Een kantonrechter zorgt er dan voor dat een bewindvoerder aangesteld wordt en die neemt de financiële verantwoordelijkheid van zijn of haar cliënt in handen.
Daarnaast kan iemand die dit beroep uitoefent, al dan niet vrijwillig, aangesteld worden voor iemand die financiële schulden heeft. Hij of zij helpt die cliënt dan om grip te krijgen op de uitgaven en heeft als doel om de cliënt zo snel mogelijk schuldenvrij te maken. Verder geeft men tips en strategieën aan de cliënt om in de toekomst financieel niet terug in verval te raken.
Wat is het salaris en inkomen van een bewindvoerder?
Wanneer je start als bewindvoerder ontvang je een bruto startsalaris van 2.600 euro per maand. Dit kan na enkele jaren oplopen tot bijna 4.500 euro per maand en is mede afhankelijk van je opleiding en werkervaring.
Naast het salaris ontvang je ook nog 8% vakantiegeld en ontvang je vaak een eindejaarsuitkering. Daarnaast hebben veel werknemers recht op een persoonlijk studie of loopbaan budget. Dit is meestal tot 1,5% van je salaris.
Wat mag een bewindvoerder wel en niet?
Volgens advocatenkantoor Osté heeft een bewindvoerder alleen de bevoegdheid om over financiële middelen te beslissen of doen besluiten. Je krijgt als cliënt leefgeld en daar moet je alle dagelijkse uitgaven als boodschappen, verzorging en van-en-naar je werk reizen van bekostigen.
Om antwoord te geven op de vraag: “Wat mag een bewindvoerder wel en niet?”, hebben we hieronder een handig lijstje gemaakt.
Bevoegdheden van een bewindvoerder:
- Leefgeld bepalen / inhouden
- Financiële uitgaven doen
- Beslissen of iets aangekocht mag worden
- Herfinancieren
Geen bevoegdheden over:
- Paspoort aanvragen
- in- en uitschrijven bij de gemeente
- Woonruimte of werk zoeken
- Medisch dossier bekijken
Daarnaast moet de bewindvoerder toestemming krijgen van een kantonrechter als er bepaalde grotere financiële uitgaven of herfinanciering acties moeten worden gedaan.
Zoals:
- Hogere uitgaven dan 1.500 euro
- Het verkopen of kopen van een woning
- Hypotheken afsluiten
- Leningen verstrekken of schenkingen innen
- Bij overlijden, verdelen van het nalatenschap
Mag een bewindvoerder leefgeld inhouden?
Ja een bewindvoerder mag onder bepaalde omstandigheden leefgeld inhouden. Bijvoorbeeld voor het betalen van primaire vaste lasten als huur, hypotheek en verzekeringen.
Opleiding tot bewindvoerder
Om dit beroep te mogen uitoefenen moet je de opleiding “Sociaal Juridische Dienstverlening” of een opleiding tot “Bewindvoerder” hebben behaald. Het zijn HBO opleidingen die circa 3 tot 4 jaar duren.
Op de website van “Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders”(www.bpbi.nl), staan diverse opleiding tot bewindvoerder die je kunt volgen.
Wanneer past het beroep van Bewindvoerder bij je?
Dit beroep is een combinatie van omgaan met financiële middelen en het verzorgen van mensen. Deze twee kernwaardes moeten dus dicht bij je liggen. Bedenk je goed, dat al je cliënten in feite een probleem hebben. En jij bent degene die dat moet gaan proberen om te lossen, ook al kan dat soms wat wrijving opleveren met je cliënt.
Je moet daardoor een goed luisterend oor hebben en sterk in je schoenen staan. Jij maakt de beslissingen en bent daarin doortastend. Het is niet de bedoeling dat je van je gebaande pad afwijkt en je blijft overtuigend bij je standpunten.
De competenties die je moet bezitten zijn:
- Luisterend vermogen
- Doortastend zijn
- Probleemoplossend vermogen
- Communicatieve vaardigheden
- Inlevingsvermogen
- Financiële kennis van zaken hebben
Review beroep als bewindvoerder
Samenvattend
Het beroep als bewindvoerder is niet altijd even makkelijk, veel cliënten kunnen zichzelf tegen je afzetten. Het idee er achter en dat je mensen echt wilt helpen, zal je veel voldoening geven.
Vindt jij jezelf nou niet geschikt voor dit beroep en wil je toch op een (passieve) manier geld verdienen? Misschien is dan het runnen van je eigen website iets voor je. Zo heeft Jacko het ook gedaan, hij verteld je hoe je met een website tot 250 euro per dag kunt verdienen. Het heeft mij in ieder geval goed geholpen, maar die keuze ligt bij jouw 😉
Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet
✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet
✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld
✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website
✅ PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK
Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.
Hier vindt je het inkomen en het salaris van andere juridische beroepen: