Wat is het salaris in het basisonderwijs?

Wat is het salaris Basisonderwijs?

Iedere ouder vraagt zich wel eens af hoe hoog het salaris Basisonderwijs is. Deze leerkrachten op de basisschool zijn namelijk verantwoordelijk voor de ontwikkeling van alle kinderen tot 12 jaar.

Ze leren de kinderen fundamentele sociale en educatieve vaardigheden aan. Ze zijn dan ook gespecialiseerd in verschillende vakken, gaande van rekenen en taal tot handvaardigheid en godsdienst.

Leerkrachten in het basisonderwijs hebben een vier jaar durende Hbo-opleiding achter de rug. De opleiding bestaat uit drie academische jaren en één stagejaar. Als ze via de stage niet aan een baan raken, kunnen ze verschillende scholen contacteren of gespecialiseerde selectiebureaus voor het onderwijs aanspreken.

Wat is salaris Basisonderwijs?

Gemiddeld verdient een leraar in het basisonderwijs € 4.470, – per maand. Een beginnende leerkracht ontvangt bruto € 3.100, – salaris en een ervaren kracht ontvangt een vergoeding van € 5.850, -. Het salaris van de leerkrachten is opgedeeld in verschillende schalen.

SchaalSalaristredeMaandsalaris Beloning op maandbasis
L10Start€ 2.678€ 3.100
L10Na 10 jaar€ 3.525€ 4.050
L10Maximum€ 4.113€ 4.750
L11Start€ 2.758€ 3.190
L11Na 10 jaar€ 3.720€ 4.300
L11Maximum€ 4.434€ 5.120
L12Start€ 2.812€ 3.250
L12Na 10 jaar€ 4.107€ 4.740
L12Maximum€ 5.070€ 5.850

Aan de hand van het takenpakket van de leerkracht wordt bepaalt in welke schaal de leraar zich bevindt. Verder bestaat elke schaal ook nog eens uit 15 treden. Normaal gezien, als de leraar zijn werk naar behoren uitvoert, stijgt het salaris jaarlijks.

Eenmalige extra beloningen

In het jaar 2020 kregen de leerkrachten eenmalig:

 • € 875 (bruto, in verhouding tot het aantal gewerkte uren) en
 • 33% van het maandloon januari in 2020.

Dit geld hebben de leerkrachten in het basisonderwijs ontvangen in februari 2020. Deze berekeningen zijn buiten beschouwing gelaten in bovengenoemde informatie.

Salaris Basisonderwijs – Secundaire arbeidsvoorwaarden

Elke leerkracht in het basisonderwijs heeft recht op ouderschaps- en zwangerschapsverlof, vrije dagen voor speciale gebeurtenissen en betaald verlof van korte duur. De vakanties zijn natuurlijk verbonden aan de schoolvakanties en kunnen niet zelf bepaald worden.

Welke opleiding moet een basisschool leraar volgen?

Elke leraar in het basisonderwijs zijn opleiding duurt vier jaar. Deze Hbo-opleiding wordt de pabo genoemd. De eerste twee jaar volgt iedereen de standaard opleiding.

In het derde jaar moet er voor een specialisatie gekozen worden. Je kan hierbij kiezen voor een specialisatie in jonge kinderen, van 4 tot 8 jaar, of voor oudere kinderen van 8 tot 12 jaar. Het vierde en laatste jaar bestaat uit een professionele stage.

Na een vwo-opleiding heb je ook de mogelijkheid de pabo met een universitaire opleiding pedagogiek of onderwijskunde te combineren. Deze academische opleiding wordt de alpo genoemd en duurt eveneens vier jaar.

Waar vinden leerkrachten in het basisonderwijs hun vacatures?

Werk vinden als leerkracht op de basisschool gebeurt erg vaak via de stageplaats. Rond je het stagejaar succesvol af, krijg je vaak meteen een contract aangeboden.

Is dit niet het geval, dan kan je best zoveel mogelijk scholen uit je buurt contacteren of bezoeken. Veel scholen spreken bovendien hun netwerk aan om nieuwe werkkrachten te zoeken. Hou dus zeker je social media in de gaten.

Tenslotte kan een leerkracht in het basisonderwijs vacatures bij gespecialiseerde selectiebureaus en op online vacature-sites vinden. Hier vind je alle openstaande posities duidelijk en nauwkeurig beschreven, zodat je meteen weet of jij de persoon bent die ze zoeken!

Review salaris basisonderwijs

Chris

Maandsalaris
Secundaire arbeidsomstandigheden
Werkdruk
Doorgroeimogelijkheden

Salaris basisschool leraar

Als basisschoolleraar verdien je een goed salaris. De werkdruk is behoorlijk hoog maar de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden maken veel goed. De doorgroeimogelijkheden zijn prima en je kunt met deze functie nog alle kanten op in het onderwijs.

3.5

Veelgestelde vragen over het salaris in het basisonderwijs

Hoeveel verdient een leraar?

Een leraar in het basisonderwijs ontvangt een salaris van € 3.100, – tot € 5.850, – per maand.

Wat is het salaris leerkracht po?

Een leerkracht in het primair onderwijs (PO) ontvangt een gemiddeld salaris van ongeveer € 4.470, -.

Wat verdient een leerkracht per uur?

Als we kijken naar het gemiddelde salaris verdient een leraar ongeveer € 25, – per uur.

Ontvangt een leraar pensioen?

Ja conform de CAO van het onderwijs ontvangt een leraar op het basisonderwijs een pensioen.

Wat doet de leraar buiten schooluren?

Van leraren wordt verwacht dat ze buiten school uren zichzelf verder scholen, toetsen nakijken en lessen voorbereiden voor de komende week.

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Als bassischoolleraar heb je een prima salaris, en met veel ervaring kun je ook verder komen. Maar dat kan ook makkelijker…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

 • Hoeveel verdient een PHD promovendus?
  Veel mensen vinden het interessant om te weten hoeveel een PHD promovendus verdient maar, hoe zit dat nou eigenlijk en wat houden de taken in? Een PHD promovendus is iemand dat zich bezig houd met wetenschappelijke onderzoeken waarop gepromoveerd wordt. Daarnaast behoren het geven van colleges en onderwijsverplichtingen ook tot het takenpakket. Officieel is een […]
 • Hoeveel verdient een leraar in het voortgezet onderwijs?
  Hoeveel een leraar in het voortgezet onderwijs verdient is iets wat veel mensen zich al langer afvragen. Officieel ben je een leraar op het voortgezet onderwijs als je lesgeeft op de niveaus Vmbo, Havo en Vwo. Naast het geven van lessen houd je je ook bezig met het bijhouden van het vakgebied en hebt regelmatig […]
 • Wat verdient een leraar op het MBO?
  Veel mensen willen weten wat een leraar op het MBO aan salaris verdient. En dat is ook niet zo gek want een leraar moetveel dingen doen. Zo bereidt je lesprogramma’s voor en examens. Je stelt regels voor in de klas. Het kan zijn dat je toetsen zelf moet na kijken in je vrije tijd. Je […]
 • Wat verdient een Professor?
  Veel mensen vragen zich af wat een professor verdient aan salaris. En dat is ook niet zo gek, want een professor is het hoogst haalbare graad dat je kunt hebben als geleerde. Een oom van mij is professor aan de Universiteit van Tilburg en vertelt in zijn colleges van alles over het vak neuromarketing.  Wanneer […]
 • Wat verdient een Congiërge?
  Veel studenten op middelbare scholen willen weten wat een conciërge verdient. En dat is ook niet zo raar, omdat bijna iedere middelbare school één of meerdere conciërges in dienst heeft.  Laatst sprak ik met iemand die vertelde dat hij conciërge was op de middelbare school waar ik op gezeten heb. Toen ik hem vroeg hoe […]
 • Wat verdient een Directeur op de Basisschool?
  Veel ouders en jonge kinderen willen weten wat hun directeur op de basisschool verdient. Het is de hoofd en eindverantwoordelijke voor alle leerlingen en leraren die op die school aan het werk zijn of studeren.  De directeur op de basisschool houdt zich voornamelijk bezig met beleidstaken en schoolmanagement. Hij of zij overlegt met leraren, stuurt […]
 • Wat verdient een Docent?
  Heb je jezelf altijd al afgevraagd wat een (HBO) docent verdient? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. We vertellen je hier alles over de inkomens en opleidingen van docenten.  Als docent op een HBO onderwijsinstelling is het hard werken. Vaak hebben deze mensen geen traditionele opleiding gevolgd en zijn het mensen […]
 • Wat verdient een Onderwijsassistent?
  Voor velen is het onbekend wat een onderwijsassistent verdient. Het is namelijk een parttime job en heeft lang niet zo’n hoog inkomen als het salaris van een basisschoolleraar.  Een onderwijsassistent neemt eenvoudige en praktische onderwijstaken op zich. Zoals het motiveren, begeleiden en het bevorderen van samenwerken tussen leerlingen. Daarnaast kan de assistent surveilleren, onderhoudstaken en […]
 • Wat is het salaris in het basisonderwijs?
  Iedere ouder vraagt zich wel eens af hoe hoog het salaris Basisonderwijs is. Deze leerkrachten op de basisschool zijn namelijk verantwoordelijk voor de ontwikkeling van alle kinderen tot 12 jaar. Ze leren de kinderen fundamentele sociale en educatieve vaardigheden aan. Ze zijn dan ook gespecialiseerd in verschillende vakken, gaande van rekenen en taal tot handvaardigheid […]