Wat is het salaris in het basisonderwijs?

Wat is het salaris Basisonderwijs?

Iedere ouder vraagt zich wel eens af hoe hoog het salaris Basisonderwijs is. Deze leerkrachten op de basisschool zijn namelijk verantwoordelijk voor de ontwikkeling van alle kinderen tot 12 jaar.

Ze leren de kinderen fundamentele sociale en educatieve vaardigheden aan. Ze zijn dan ook gespecialiseerd in verschillende vakken, gaande van rekenen en taal tot handvaardigheid en godsdienst.

Leerkrachten in het basisonderwijs hebben een vier jaar durende Hbo-opleiding achter de rug. De opleiding bestaat uit drie academische jaren en één stagejaar. Als ze via de stage niet aan een baan raken, kunnen ze verschillende scholen contacteren of gespecialiseerde selectiebureaus voor het onderwijs aanspreken.

Wat is salaris Basisonderwijs?

Gemiddeld verdient een leraar in het basisonderwijs € 4.470, – per maand. Een beginnende leerkracht ontvangt bruto € 3.100, – salaris en een ervaren kracht ontvangt een vergoeding van € 5.850, -. Het salaris van de leerkrachten is opgedeeld in verschillende schalen.

SchaalSalaristredeMaandsalaris Beloning op maandbasis
L10Start€ 2.678€ 3.100
L10Na 10 jaar€ 3.525€ 4.050
L10Maximum€ 4.113€ 4.750
L11Start€ 2.758€ 3.190
L11Na 10 jaar€ 3.720€ 4.300
L11Maximum€ 4.434€ 5.120
L12Start€ 2.812€ 3.250
L12Na 10 jaar€ 4.107€ 4.740
L12Maximum€ 5.070€ 5.850

Aan de hand van het takenpakket van de leerkracht wordt bepaalt in welke schaal de leraar zich bevindt. Verder bestaat elke schaal ook nog eens uit 15 treden. Normaal gezien, als de leraar zijn werk naar behoren uitvoert, stijgt het salaris jaarlijks.

Eenmalige extra beloningen

In het jaar 2020 kregen de leerkrachten eenmalig:

  • € 875 (bruto, in verhouding tot het aantal gewerkte uren) en
  • 33% van het maandloon januari in 2020.

Dit geld hebben de leerkrachten in het basisonderwijs ontvangen in februari 2020. Deze berekeningen zijn buiten beschouwing gelaten in bovengenoemde informatie.

Salaris Basisonderwijs – Secundaire arbeidsvoorwaarden

Elke leerkracht in het basisonderwijs heeft recht op ouderschaps- en zwangerschapsverlof, vrije dagen voor speciale gebeurtenissen en betaald verlof van korte duur. De vakanties zijn natuurlijk verbonden aan de schoolvakanties en kunnen niet zelf bepaald worden.

https://youtu.be/7RjnLy3pLe4

Welke opleiding moet een basisschool leraar volgen?

Elke leraar in het basisonderwijs zijn opleiding duurt vier jaar. Deze Hbo-opleiding wordt de pabo genoemd. De eerste twee jaar volgt iedereen de standaard opleiding.

In het derde jaar moet er voor een specialisatie gekozen worden. Je kan hierbij kiezen voor een specialisatie in jonge kinderen, van 4 tot 8 jaar, of voor oudere kinderen van 8 tot 12 jaar. Het vierde en laatste jaar bestaat uit een professionele stage.

Na een vwo-opleiding heb je ook de mogelijkheid de pabo met een universitaire opleiding pedagogiek of onderwijskunde te combineren. Deze academische opleiding wordt de alpo genoemd en duurt eveneens vier jaar.

Waar vinden leerkrachten in het basisonderwijs hun vacatures?

Werk vinden als leerkracht op de basisschool gebeurt erg vaak via de stageplaats. Rond je het stagejaar succesvol af, krijg je vaak meteen een contract aangeboden.

Is dit niet het geval, dan kan je best zoveel mogelijk scholen uit je buurt contacteren of bezoeken. Veel scholen spreken bovendien hun netwerk aan om nieuwe werkkrachten te zoeken. Hou dus zeker je social media in de gaten.

Tenslotte kan een leerkracht in het basisonderwijs vacatures bij gespecialiseerde selectiebureaus en op online vacature-sites vinden. Hier vind je alle openstaande posities duidelijk en nauwkeurig beschreven, zodat je meteen weet of jij de persoon bent die ze zoeken!

Review salaris basisonderwijs

Chris

Maandsalaris
Secundaire arbeidsomstandigheden
Werkdruk
Doorgroeimogelijkheden

Salaris basisschool leraar

Als basisschoolleraar verdien je een goed salaris. De werkdruk is behoorlijk hoog maar de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden maken veel goed. De doorgroeimogelijkheden zijn prima en je kunt met deze functie nog alle kanten op in het onderwijs.

3.5

Veelgestelde vragen over het salaris in het basisonderwijs

Hoeveel verdient een leraar?

Een leraar in het basisonderwijs ontvangt een salaris van € 3.100, – tot € 5.850, – per maand.

Wat is het salaris leerkracht po?

Een leerkracht in het primair onderwijs (PO) ontvangt een gemiddeld salaris van ongeveer € 4.470, -.

Wat verdient een leerkracht per uur?

Als we kijken naar het gemiddelde salaris verdient een leraar ongeveer € 25, – per uur.

Ontvangt een leraar pensioen?

Ja conform de CAO van het onderwijs ontvangt een leraar op het basisonderwijs een pensioen.

Wat doet de leraar buiten schooluren?

Van leraren wordt verwacht dat ze buiten school uren zichzelf verder scholen, toetsen nakijken en lessen voorbereiden voor de komende week.

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Als bassischoolleraar heb je een prima salaris, en met veel ervaring kun je ook verder komen. Maar dat kan ook makkelijker…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het inkomen en het salaris van andere beroepen in het Onderwijs: