Hoeveel verdient een leraar in het voortgezet onderwijs?

salaris voortgezet onderwijs

Hoeveel een leraar in het voortgezet onderwijs verdient is iets wat veel mensen zich al langer afvragen. Officieel ben je een leraar op het voortgezet onderwijs als je lesgeeft op de niveaus Vmbo, Havo en Vwo.

Naast het geven van lessen houd je je ook bezig met het bijhouden van het vakgebied en hebt regelmatig vergaderingen met andere docenten. Dit kan gaan over de eigen ontwikkeling maar, natuurlijk ook over de prestaties van leerlingen. Om leraar te worden in het het voortgezet onderwijs heb je een eerste- of tweedegraads bevoegdheid nodig al kun je, met een eerstegraads bevoegdheid lesgeven op de hogere niveaus.

De vacatures van voortgezet onderwijs zijn vrijwel altijd blijvend aangezien leraren op het voortgezet onderwijs altijd nodig zijn. De kans dat je nauwelijks vacatures van het voortgezet tegenkomt is dus in principe nihil.

Salaris in het voortgezet onderwijs

Het salaris in het voortgezet onderwijs is niet heel concreet te zeggen, maar ligt tussen de € 2.250 – € 4.600 bruto per maand. Er zijn natuurlijk een aantal factoren die bepalen wat de hoogte van het salaris zal zijn, voorbeelden hiervan zijn ervaring en hoeveel vakken een leraar kan geven.

Lesgeven in wiskunde is natuurlijk vele malen moeilijker dan het geven van een gymles. Maar buiten het geven van lessen hebben sommige docenten nog een andere verantwoordelijkheid zoals mentor zijn van een klas.

Zo hebben ze o.a. de taak om de voortgang van leerlingen bij te houden, moeten ze klaarstaan als leerlingen even met een probleem zitten om hen te ondersteunen. Het salaris in het voortgezet onderwijs is dus op verschillende aspecten gebaseerd.

Op basis van 40 uur zou een startende docent dus 2250 euro per maand verdienen, dit komt dan weer neer op 27.000 euro op jaarbasis. Het uurloon ligt gemiddeld rond de 12 euro.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vrij uitgebreid, je hebt recht op vakantiegeld, eindejaarsuitkering, krijgt doorbetaald tijdens de vakanties en de regeling voor reiskosten zijn geregeld.

Opleiding leraar voortgezet onderwijs

Als opleiding leraar in het voortgezet onderwijs heeft in principe als vereiste een Hbo diploma. Dit kan zowel als je vanuit de Havo bent doorgestroomd naar de lerarenopleiding op het Hbo, als een Mbo niveau 4 diploma en van daaruit een Hbo diploma hebben behaald.

Van hieruit is het mogelijk om ook les te geven op het beroepsonderwijs( Mbo, Hbo en Wo). Hier kun je lesgeven als je de lerarenopleiding hebt afgerond of een tweedegraadsbevoegdheid behaald hebt als zij-instromer.

Vacatures voortgezet onderwijs

De vacatures in het voortgezet onderwijs kent dus veel diversiteit omdat er veel verschillende schoolvakken bestaan. Voor de hoofdvakken( Nederlands, Engels, Wiskunde) zijn docenten vaak het hardst nodig omdat dit vakken zijn die voorop staan. Al moet je natuurlijk wel volledig gespecialiseerd zijn hierin.

Het ligt er ook aan op welk niveau je kan lesgeven als docent, want iemand die lesgeeft in het vak Wiskunde aan Havo leerlingen kan dat natuurlijk ook aan Vmbo leerlingen. Andersom kan weer niet, dus aan hoe hoger niveau een leraar kan lesgeven hoe meer keuze hij/zij heeft in het lesgeven.

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Als leraar in het voortgezet onderwijs heb je een riant salaris, maar je hebt wel een lange opleiding en veel ervaring nodig om zover te komen. Dat moet ook makkelijker kunnen…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het inkomen en het salaris van andere beroepen in het Onderwijs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *