Wat verdient een Politieagent?

wat verdient een politieagent aan salaris

Veel mensen zijn benieuwd wat je als politieagent verdient aan salaris. Want bel 112 als je in gevaar bent en de politie komt langs. De politie beschermt onze samenleving.

Agenten zijn belangrijk en onmisbaar. Het begrip ‘de politie’ is nogal breed, omdat er ontzettend veel verschillende rangen en standen zijn. Toch is het inzichtelijk en mogelijk om uit te leggen wat politieagenten verdienen.

Wat doet een politieagent?

De politie wordt op veel verschillende terreinen ingezet. Iedereen heeft andere taken. Er zijn wijkagenten, je hebt waterpolitie, spoorwegpolitie, de mobiele eenheid, de recherche, werken met speurhonden. Noem maar op.

Er gebeurt meer dan alleen ‘boeven vangen’ zoals iedereen altijd plat zegt. Een politieagent (ook wel politieman of politievrouw) is iemand die werkzaam is bij de politie. Je deelt boetes uit, houdt toezicht op de openbare orde, grijpt in bij conflicten.

Een agent houdt zich ook bezig met preventie, hulpverlening, beveiliging en controles. Politieagenten zijn werkzaam bij de politie en zijn daarmee in overheidsdienst.

De Nationale Politie moet wetten handhaven, de openbare orde bewaken en werken als opsporingsdienst voor het OM (Openbaar Ministerie).

Hoe word je politieagent?

Als je bij de politie gaat werken, volg je de politieacademie. Het Basis Politieonderwijs biedt onderwijs voor mensen die starten met een baan bij de politie. Dit geldt voor allerlei niveaus.

Tijdens de opleiding ben je al in dienst van de politie-eenheid en je krijgt dus betaald tijdens de opleiding! Super relaxed dus! Je hebt dus een opleiding en baan ineen.

Hierna kun je aan de slag in de praktijk. Niet iedereen wordt toegelaten tot de academie: je moet aan een aantal eisen voldoen.

Je moet minimaal 18 zijn, je rijbewijs B hebben of dit binnen één jaar halen, je moet een goede conditie hebben en een zwemdiploma hebben.

Maar dit betekent niet dat je direct wordt aangenomen. Je moet daarna nog allerlei tests afleggen als je wordt uitgenodigd, zowel fysiek als mentaal. Er volgt namelijk een psychologisch onderzoek als je op gesprek komt.

Er zijn nog veel meer stappen die ondernomen worden voordat jij wordt toegelaten. De opleiding duurt twee jaar en vier maanden, de opleiding tot hoofdagent of brigadier duurt drie jaar. Een compleet overzicht vindt je hier.

Hoeveel verdient een agent aan salaris?

Politiemensen hebben zowat de belangrijkste functie van het land, maar toch staan ze zeker niet bovenaan de lijst met topsalarissen. Integendeel zelf! Het salaris van een agent is afhankelijk van de functie die je hebt binnen de politie.

Sowieso krijgt je dus al betaald tijdens je studie, dat is ideaal. Bij een positief studieadvies krijg je na het eerste jaar een tijdelijke aanstelling en een salaris. Deze tabel staat op de site van de politie. https://kombijde.politie.nl/agent-worden/zo-werkt-het/salaris

Wat verdient een politieagent in opleiding? Hier een overzicht:

Opleiding:1e jaar2e jaar3e jaar4e jaar
MBO-2€ 877, –€ 1.365, –
MBO-4€ 877, – € 1.365, – € 1.545, –
HBO€ 981, –€ 1.365, – € 1.545, – € 2.435, –
Verkote HBO€ 981, – € 1.365, – € 1.545, –
HBO / Master€ 2.160 / € 2.230€ 2.230 / € 2.370€ 2.370 / € 2.428

Salaris politieagent na de opleiding

Als je klaar bent bij de politieopleiding en je bent een agent dan wordt je ingeschaald in schaal 6 trede 2. Je krijgt dan ongeveer iets meer dan 2.000 euro per maand. Wie onregelmatig werkt, krijgt hier een toeslag voor.

Als hoofdagent kun je flink doorgroeien. Zo kun je 31.000 euro per jaar verdienen, maar ook bijna 50.000 euro per jaar als je blijft groeien in je functie.

Het werk van een agent is zwaar: heel je leven staat op zijn kop, het werk is fysiek en mentaal zeer inspannend en dus past daar een goed salaris bij.

Agenten hebben veelvoudig gestaakt voor een beter salaris en nu snap je misschien waarom. Agenten verdienen eigenlijk veel meer. Eens?

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Als politieagent heb je een redelijk salaris, maar je moet wel doorgroeien tot hoofdagent om verder te komen. Dat moet ook makkelijker kunnen…

Wil jij ook veel geld verdienen, maar dan op een veel makkelijkere manier?

Bekijk dan even de cursus van Jacko! Hij legt je stap-voor-stap uit hoe je eenvoudig een eigen website op kunt zetten die een maandelijks inkomen van 10.000 euro voor jou kan generen. Super toch? Maar die keuze ligt bij jou… 😉

 • Wat verdient een Douane medewerker?
  Een Douane medewerker is werkzaam voor een handhavingsdienst, de dienst stelt de douanerechten en accijnzen vast en zorgt ervoor dat deze worden geint. De Douane is dan ook onderdeel van de Belastingdienst. Deze bedragen worden aan de schatkist van Nederland en de EU toegevoegd. Daarnaast zorgen de medewerkers ervoor dat de samenleving zo goed als […]
 • Wat verdient een Ambulancechauffeur?
  We kregen laatste vraag wat een ambulancechauffeur verdient. En dat is geen rare vraag, want ik kan me goed voorstellen dat dit een best stressvol beroep is. Je bent namelijk samen met de andere ambulancemedewerker verantwoordelijk voor het welzijn van de patiënt. Dit kan stressvolle situaties opleveren. Daarom hebben wij uitgezocht wat het salaris is […]
 • Wat verdient een Hoofdagent?
  Veel mensen vragen zich af wat een hoofdagent verdient. Hij of zij heeft namelijk een uitgebreid takenpakket. Het is een uitgebreidere functie dan een politieagent of een surveillant. De hoofdagent stuurt een team aan en moet ook een plan bedenken om het werk allemaal uit te voeren. Daarnaast moeten ze de meldingen en problemen oplossen. […]
 • Wat verdient een Rechercheur?
  Veel mensen willen weten wat een rechercheur verdient. Het is namelijk iemand die verdachten opspoort bij de politie. Vaak zien mensen in diverse series wat iemand met dit beroep doet. Het geeft echter niet een totaalbeeld van dit beroep, waardoor mensen denken dat een rechercheur enkel ernstige geweldsdelicten of moorzaken oplost. Het beroep is echter […]
 • Wat verdient een Brandweerman?
  Veel mensen vragen zich af wat een brandweerman verdient. Want veel jongens dromen ervan om later een brandweerman te worden. Het is een beroep wat veel jongens (en natuurlijk ook meisjes) aanspreekt. Ze willen graag mensen redden, branden blussen en de held zijn. Het is een beroep wat veel aantrekkingskracht heeft om haar sirenes, de […]
 • Wat verdient een BOA?
  Veel mensen willen weten wat een BOA verdient. En dat is ook niet zo raar, want er zijn veel mensen die geen goed woord over hebben voor mensen die dit beroep uitoefenen. En dat verwonderde mij, want ik begreep niet zo goed wat deze mensen nou verkeerd doen. Toen we laatst op een feestje stonden, […]
 • Wat verdient een Politieagent?
  Veel mensen zijn benieuwd wat je als politieagent verdient aan salaris. Want bel 112 als je in gevaar bent en de politie komt langs. De politie beschermt onze samenleving. Agenten zijn belangrijk en onmisbaar. Het begrip ‘de politie’ is nogal breed, omdat er ontzettend veel verschillende rangen en standen zijn. Toch is het inzichtelijk en […]