Wat is het salaris bij de politie?

wat verdient een politieagent aan salaris

Veel mensen willen weten wat het salaris is bij de politie. Want bel 112 als je in gevaar bent en de politie komt langs. De politie beschermt onze samenleving.

Agenten zijn belangrijk en onmisbaar. Het begrip ‘de politie’ is nogal breed, omdat er ontzettend veel verschillende rangen en standen zijn. Toch is het inzichtelijk en mogelijk om uit te leggen wat politieagenten verdienen.

Wat is het salaris bij de politie?

Het salaris van een politieagent ligt tussen de 1.500 en 4.500 euro per maand. Dit is volledig afhankelijk van de rang, opleiding en werkervaring dat je hebt. Het prettige bij de politie is dat je al tijdens de opleiding betaald krijgt.

Opleiding:1e jaar2e jaar3e jaar4e jaar
MBO-2€ 877, –€ 1.365, –
MBO-4€ 877, – € 1.365, – € 1.545, –
HBO€ 981, –€ 1.365, – € 1.545, – € 2.435, –
Verkote HBO€ 981, – € 1.365, – € 1.545, –
HBO / Master€ 2.160 / € 2.230€ 2.230 / € 2.370€ 2.370 / € 2.428

Politiemensen hebben zowat de belangrijkste functie van het land, maar toch staan ze zeker niet bovenaan de lijst met topsalarissen. Integendeel zelf! Het salaris van een agent is afhankelijk van de functie die je hebt binnen de politie.

Sowieso krijgt je dus al betaald tijdens je studie, dat is ideaal. Bij een positief studieadvies krijg je na het eerste jaar een tijdelijke aanstelling en een salaris. Deze tabel staat op de site van de politie.

Salaris politie na de opleiding

Als je klaar bent bij de politieopleiding en je bent een agent dan wordt je ingeschaald in schaal 6 trede 2. Je krijgt dan ongeveer iets meer dan 2.000 euro per maand. Wie onregelmatig werkt, krijgt hier een toeslag voor.

Als hoofdagent kun je flink doorgroeien. Zo kun je 31.000 euro per jaar verdienen, maar ook bijna 50.000 euro per jaar als je blijft groeien in je functie.

Het werk van een agent is zwaar: heel je leven staat op zijn kop, het werk is fysiek en mentaal zeer inspannend en dus past daar een goed salaris bij.

Agenten hebben veelvoudig gestaakt voor een beter salaris en nu snap je misschien waarom. Agenten verdienen eigenlijk veel meer. Eens?

Wat doet een politieagent?

De politie wordt op veel verschillende terreinen ingezet. Iedereen heeft andere taken. Er zijn wijkagenten, je hebt waterpolitie, spoorwegpolitie, de mobiele eenheid, de recherche, werken met speurhonden. Noem maar op.

Er gebeurt meer dan alleen ‘boeven vangen’ zoals iedereen altijd plat zegt. Een politieagent (ook wel politieman of politievrouw) is iemand die werkzaam is bij de politie. Je deelt boetes uit, houdt toezicht op de openbare orde, grijpt in bij conflicten.

Een agent houdt zich ook bezig met preventie, hulpverlening, beveiliging en controles. Politieagenten zijn werkzaam bij de politie en zijn daarmee in overheidsdienst.

De Nationale Politie moet wetten handhaven, de openbare orde bewaken en werken als opsporingsdienst voor het OM (Openbaar Ministerie).

Hoe word je politieagent?

Als je bij de politie gaat werken, volg je de politieacademie. Het Basis Politieonderwijs biedt onderwijs voor mensen die starten met een baan bij de politie. Dit geldt voor allerlei niveaus.

Tijdens de opleiding ben je al in dienst van de politie-eenheid en je krijgt dus betaald tijdens de opleiding! Super relaxed dus! Je hebt dus een opleiding en baan ineen.

Hierna kun je aan de slag in de praktijk. Niet iedereen wordt toegelaten tot de academie: je moet aan een aantal eisen voldoen.

Je moet minimaal 18 zijn, je rijbewijs B hebben of dit binnen één jaar halen, daarnaast is een goede conditie belangrijk en dien je in bezit te zijn van zwemdiploma A + B.

Maar dit betekent niet dat je direct wordt aangenomen. Je moet daarna nog allerlei tests afleggen als je wordt uitgenodigd, zowel fysiek als mentaal. Er volgt namelijk een psychologisch onderzoek als je op gesprek komt.

Er zijn nog veel meer stappen die ondernomen worden voordat jij wordt toegelaten. De opleiding duurt twee jaar en vier maanden, de opleiding tot hoofdagent of brigadier duurt drie jaar.

Review salaris Politie

Chris

Salaris
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Werkomstandigheden

Samenvattend salaris politie

Als je bij de politie werkt heb je een hoge verantwoordelijkheid, maar daar wordt je qua salaris niet voor beloond. Het salaris is in verhouding relatief laag en de doorgroeimogelijkheden zijn enigszins beperkt.

3

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Als politieagent heb je een redelijk salaris, maar je moet wel doorgroeien tot hoofdagent om verder te komen. Dat moet ook makkelijker kunnen…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het inkomen en het salaris van andere beroepen bij de Hulpdiensten: