Wat verdient een politieagent?

wat verdient een politieagent aan salaris

Veel mensen zijn benieuwd wat je als politieagent verdient aan salaris. Want bel 112 als je in gevaar bent en de politie komt langs. De politie beschermt onze samenleving.

Agenten zijn belangrijk en onmisbaar. Het begrip ‘de politie’ is nogal breed, omdat er ontzettend veel verschillende rangen en standen zijn. Toch is het inzichtelijk en mogelijk om uit te leggen wat politieagenten verdienen.

Inhoudsopgave “Wat verdient een politieagent”:

Wat doet een politieagent?

De politie wordt op veel verschillende terreinen ingezet. Iedereen heeft andere taken. Er zijn wijkagenten, je hebt waterpolitie, spoorwegpolitie, de mobiele eenheid, de recherche, werken met speurhonden. Noem maar op.

Er gebeurt meer dan alleen ‘boeven vangen’ zoals iedereen altijd plat zegt. Een politieagent (ook wel politieman of politievrouw) is iemand die werkzaam is bij de politie. Je deelt boetes uit, houdt toezicht op de openbare orde, grijpt in bij conflicten.

Een agent houdt zich ook bezig met preventie, hulpverlening, beveiliging en controles. Politieagenten zijn werkzaam bij de politie en zijn daarmee in overheidsdienst.

De Nationale Politie moet wetten handhaven, de openbare orde bewaken en werken als opsporingsdienst voor het OM (Openbaar Ministerie).

Hoe word je politieagent?

Als je bij de politie gaat werken, volg je de politieacademie. Het Basis Politieonderwijs biedt onderwijs voor mensen die starten met een baan bij de politie. Dit geldt voor allerlei niveaus.

Tijdens de opleiding ben je al in dienst van de politie-eenheid en je krijgt dus betaald tijdens de opleiding! Super relaxed dus! Je hebt dus een opleiding en baan ineen.

Hierna kun je aan de slag in de praktijk. Niet iedereen wordt toegelaten tot de academie: je moet aan een aantal eisen voldoen.

Je moet minimaal 18 zijn, je rijbewijs B hebben of dit binnen één jaar halen, je moet een goede conditie hebben en een zwemdiploma hebben.

Maar dit betekent niet dat je direct wordt aangenomen. Je moet daarna nog allerlei tests afleggen als je wordt uitgenodigd, zowel fysiek als mentaal. Er volgt namelijk een psychologisch onderzoek als je op gesprek komt.

Er zijn nog veel meer stappen die ondernomen worden voordat jij wordt toegelaten. De opleiding duurt twee jaar en vier maanden, de opleiding tot hoofdagent of brigadier duurt drie jaar. Een compleet overzicht vindt je hier.

Hoeveel verdient een agent aan salaris?

Politiemensen hebben zowat de belangrijkste functie van het land, maar toch staan ze zeker niet bovenaan de lijst met topsalarissen. Integendeel zelf! Het salaris van een agent is afhankelijk van de functie die je hebt binnen de politie.

Sowieso krijgt je dus al betaald tijdens je studie, dat is ideaal. Bij een positief studieadvies krijg je na het eerste jaar een tijdelijke aanstelling en een salaris. Deze tabel staat op de site van de politie. https://kombijde.politie.nl/agent-worden/zo-werkt-het/salaris

Wat verdient een politieagent in opleiding? Hier een overzicht:

Opleiding:1e jaar2e jaar3e jaar4e jaar
MBO-2€ 877, –€ 1.365, –
MBO-4€ 877, – € 1.365, – € 1.545, –
HBO€ 981, –€ 1.365, – € 1.545, – € 2.435, –
Verkote HBO€ 981, – € 1.365, – € 1.545, –
HBO / Master€ 2.160 / € 2.230€ 2.230 / € 2.370€ 2.370 / € 2.428

Salaris politieagent na de opleiding

Als je klaar bent bij de politieopleiding en je bent een agent dan wordt je ingeschaald in schaal 6 trede 2. Je krijgt dan ongeveer iets meer dan 2.000 euro per maand. Wie onregelmatig werkt, krijgt hier een toeslag voor.

Als hoofdagent kun je flink doorgroeien. Zo kun je 31.000 euro per jaar verdienen, maar ook bijna 50.000 euro per jaar als je blijft groeien in je functie.

Het werk van een agent is zwaar: heel je leven staat op zijn kop, het werk is fysiek en mentaal zeer inspannend en dus past daar een goed salaris bij.

Agenten hebben veelvoudig gestaakt voor een beter salaris en nu snap je misschien waarom. Agenten verdienen eigenlijk veel meer. Eens?

 

Bezoek eens de pagina van de Affilate Marketing Revolutie. Hierin leer je precies hoe je op het internet zo’n 250 euro per dag kunt verdienen!

Ik wil meer informatie