Wat verdient Mark Rutte?

wat verdient mark rutte aan salaris en inkomen

Veel mensen vragen zich af wat de minister president Mark Rutte verdient. De Nederlandse premier heeft een vast salaris en wordt ook wel eens de “Balkenende norm” genoemd. Dit is een vastgesteld maximum salaris voor een minister en het kabinet.

Je bent waarschijnlijk op deze pagina gekomen omdat je wilt weten wat de minister president in Nederland nou eigenlijk verdient. In dit artikel geven we je antwoord op deze vraag en vertellen je wat er moet gebeuren om dit beroep te kunnen uitoefenen.

Wat doet een Minister President?     

Een Minister President, zoals Mark Rutte, geeft leiding aan de tweede kamer. Het is een verantwoordelijke baan waarbinnen veel facetten van belang zijn. Natuurlijk moet hij zaken overleggen met de Koning en daarnaast ook met de verschillende Ministeries. Het is een baan waarbinnen veel zaken aan de orde komen. Ook reist hij veel naar het buitenland om daar contacten te onderhouden met andere landen en regeringsleiders. Ook binnen de EU moet hij zorgen voor zijn aanwezigheid.

Wat verdient Mark Rutte aan salaris en inkomen?

Het jaarsalaris van de Minister President (Mark Rutte) is 165.916 euro per jaar. Het is inclusief het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering zijn hier al in opgenomen. Omgerekend verdient hij 638 euro per dag, 3.190 euro per week en € 13.826 per maand. Hij heeft dus een aardig salaris.

Competenties en vaardigheden van een Minister President          

Een Minister President moet van veel markten thuis zijn. Het is belangrijk voor hem om goed zijn mannetje te staan. Hij zal zich moeten verdedigen en daarnaast ook partijen vinden welke mee willen gaan in zijn plannen. Een Minister President moet communicatief sterk zijn en ook stevig in zijn schoenen staan.

Het is een baan met veel verantwoordelijkheden. De media kan je maken of breken en ondanks dat moet de Minister President zijn eigen plan voortzetten. Stressbestendig zijn is daarom ook een belangrijk puntje als je Minister President wordt. Zo zijn er nog veel meer competenties die noodzakelijk zijn. Denk aan goed leiderschap en ook een gezond stel hersens.

Hoe wordt je minister president?

Er is geen specifieke opleiding om Minister President te worden. Het helpt als je goed kunt debatteren. Een economische opleiding of een rechtenopleiding misstaan ook niet als je Minister President wilt worden. Een Minister President wordt echter gekozen en de kiezer zal meer kijken naar de persoonlijkheden en de doelen die de Minister President stelt voor de toekomst dan zijn CV. Het is simpelweg de waarheid.

Beschikbaarheid Minister President

Er is slechts één Minister President in ons land. Het belangrijkste is dat hij gekozen wordt door de kiezers. Wanneer dit gebeurt dan moet in de eerste plaats zijn partij volop gekozen worden door de stemmers. Als daarna naar de formaties er mogelijkheden zijn gebleken zal de partij met de meeste stemmen de Minister President aandragen. Het hoeft trouwens niet altijd zo te gaan als er bij de formaties hier een andere invulling aan wordt gegeven. Dit licht echter niet voor de hand en de meeste keren zal de grootste partij bij de verkiezingen ook daadwerkelijk de Minister President voordragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *