Geld verdienen met Bloggen

geld verdienen met bloggen

Geld verdienen met het schrijven van blogs klinkt als een ideaal droomscenario. Wanneer je een goed lopende blog hebt opgezet, kun je immers geld verdienen zonder dat je verantwoording bent verschuldigd aan een baas. Daarnaast verschaf je jezelf de vrijheid om geld te verdienen onafhankelijk van de plek waar je bent. Wanneer je blog goed begint te lopen, kun je er veel geld mee verdienen. Voor veel mensen vormt bloggen dan ook een ijzersterk verdienmodel. Maar hoe gaat bloggen in zijn werk en nog belangrijker, hoe kun je er geld mee verdienen? Hieronder lees je er alles over, te beginnen bij de basis.

Wat is bloggen eigenlijk?

Voordat in kan worden gegaan op de ins en outs, dien je eerst te weten wat bloggen nou eigenlijk is. Het werkwoord ‘bloggen’ gaat over het schrijven en onderhouden van een blog. Een logische vervolgvraag zou zijn: wat is dan een blog? Het woord blog is een samentrekking van de woorden weB en LOG. Een blog is een soort database van online artikelen. Deze blogartikelen worden geschreven om lezers te informeren en inspireren. Kenmerkend aan een hedendaagse blog is de persoonlijke invalshoek.

Een blog is wezenlijk wat anders dan slechts een website. Een blog dien je in eerste instantie echt te onderhouden. Je dient geregeld van je te laten horen, zodat mensen je blog daadwerkelijk kunnen volgen. Wel dient gezegd te worden dat verschillende blogs in aard wel van elkaar kunnen verschillen. Zo zal een juridisch blog wezenlijk anders overkomen dan een blog over make-up of reizen.

Onderwerpen om over te bloggen

Alvorens in wordt gegaan op de manieren waarop je concreet geld kunt verdienen met blogs, dient eerst gezegd te worden dat jouw blog een goed onderwerp moet hebben. Net zoals met heel veel dingen in de wereld geldt dat je je dient te onderscheiden. Wat maakt dat mensen graag naar jouw blog gaan en niet naar die van een ander? Wanneer je hetzelfde doet als iedereen al doet, is de kans niet erg groot dat je binnen een korte periode beter wordt dan iedereen.

Je kunt vandaag de dag beter kiezen voor een niche. Kies een afgebakend onderwerp wat bij voorkeur origineel is. Zo zal een blog over reizen in het algemeen maar lastig boven de concurrentie uitkomen. Een niche-blog over interessante roadtrips door het zuiden van Europa, zal je makkelijker bezoekers opleveren. Het is daarbij belangrijk om te kiezen voor een niche waar mensen wel interesse in hebben. Je dient dus een gezond balans te vinden tussen enerzijds een niche-onderwerp en anderzijds een interessant onderwerp waar mensen naar zoeken.

Geld verdienen met bloggen op 3 goede manieren:

Er zin verschillende manieren om geld te verdienen als blogger maar hieronder vindt je de 3 beste manieren om geld te verdienen als tekstschrijver.

1. Google Adsense

Heb je een blog en wil je hier geld mee genereren, zonder er al te veel voor te hoeven doen? Dan is Google Adsense een goed beginpunt. Door een account te maken bij Google Adsense, kan je Google toelaten om advertenties te vertonen op jouw blog. Wanneer deze advertenties worden aangeklikt door bezoekers, zal je hier geld aan verdienen. Piece of cake! Toch?

Helaas kan je niet met elk blog even veel geld verdienen. Hoe veel geld je precies kunt verdienen met Adsense, hangt voor een groot deel af van het onderwerp van je blog. Hoe meer geld er in een betreffende markt omgaat, hoe meer je per klik kunt verdienen. Zo zal je meer geld verdienen met een klik op een advertentie van een jacht, dan met een klik op een advertentie van een geurkaars. Wanneer je een niche uitkiest, kan je hier rekening mee houden.

Het fijne aan Google Adsense is dat je het kunt activeren en dat je het vanaf dan gewoonweg kunt laten lopen. Zo kan je automatische advertenties aanzetten of kan je zelf stukjes code op je website plaatsen op plekken waar je graag advertenties vertoont; bijvoorbeeld in de zijbalk of midden in een artikel.

2. Affiliate marketing

Ben je op zoek naar het grote geld? Dan is affiliate marketing een veel beter middel dan Google Adsense. Maar wat is affiliate marketing dan precies? Het idee is eigenlijk heel simpel. Wanneer je bezoekers van je blog tipt over een product of dienst, en een bezoeker schaft deze aan via jouw link, dan krijg je een commissie over de verkoopprijs. Het enige wat je hoeft te doen is het aansluiten bij een affiliate programma en je kunt simpelweg bedrijven kiezen waarvan jij affiliate links wil plaatsen. Het aanbod is enorm en er is altijd wel een bedrijf dat past bij jouw filosofie en blogonderwerp.

Als het om affiliate marketing gaat, dan geldt: the sky is the limit. Je raakt, in tegenstelling tot Google Adsense, veel minder afhankelijk van je bezoekersaantallen. Zo kunnen de commissies voor online cursussen oplopen tot zo’n 50%. Bij fysieke producten zal deze commissie niet veel hoger komen dan 10%. Desalniettemin kan het alsnog gaan om hoge bedragen wanneer je dure producten promoot, zoals laptops of televisies.

3. Zelf aanvullende producten of diensten aanbieden

Google Adsense en affiliate marketing gaan over het verdienen van geld, omdat je een ander helpt met het verdienen van geld. Je kunt deze schakel van advertenties en marketing echter ook volledig elimineren en het heft in eigen handen nemen door zelf producten of diensten aan te bieden. Het is duidelijk zichtbaar dat steeds meer blogs dit doen.

Een voorbeeld is een blog waarop Excel-bestanden worden verkocht om inzicht te krijgen in je persoonlijke financiën of een blog waarop videocursussen worden verkocht omtrent het onderwerp waarover wordt geblogd. Een ander populaire methode van geld verdienen met bloggen, is het aanbieden van een e-book. Wanneer je lezers overtuigd zijn van je kennis en bekwaamheid, zullen zij in de meeste gevallen graag een e-book van je kopen.

Tip: je kunt ook geld verdienen met gratis e-books. Dit doe je door gratis e-books te verschaffen in ruil voor een e-mailadres. Wanneer je een e-maillijst hebt opgebouwd, kan je nieuwe blogartikelen promoten en zo weer indirect geld verdienen via affiliate marketing en Google Adsense.

Hoeveel geld kan je verdienen met bloggen?

Oké, je weet nu hoe je met een blog geld kunt verdienen. Een relevante vervolgvraag is dan: hoeveel geld kan je verdienen met een blog? Het antwoord is eigenlijk heel kort: er bestaat praktisch geen limiet. Wanneer je verschillende manieren van geld verdienen middels een blog combineert, kan je met een blog duizenden euro’s per maand verdienen. Zo creëer je voor jezelf een passief inkomen.

Die duizenden euro’s per maand komen echter niet zomaar aanwaaien. Het lukt niet veel mensen om dergelijke bedragen te verdienen met bloggen. Je inkomsten zijn het resultaat van hard werken en vooral veel bezoekers. Je kan een geniaal blog hebben, maar wanneer je geen bezoekers hebt, zal je ook geen geld genereren.

Hoe kom je aan bezoekers?

De meeste bezoekers komen vanuit zoekmachines. En laten we eerlijk zijn: we hebben het dan natuurlijk met name over Google; want wat is de laatste keer dat je (opzettelijk) hebt gekozen voor een andere zoekmachine? Waarschijnlijk nooit. Als je meer bezoekers wil, zal je moet zorgen dat je hoger in Google komt. Feit is nou eenmaal dat mensen niet verder kijken dan de eerste pagina op Google. Op deze eerste pagina wil je terecht komen en het liefst uiteraard zo hoog mogelijk.

Goed ranken in Google doe je niet zomaar. Je dient consistent blogartikelen te produceren die kwalitatief hoogstaand en nuttig zijn. Daar komt nog eens bij dat je verstandig om moet gaan met bepaalde woordencombinaties waar veel op gezocht wordt. Dit zijn zogeheten keywords (zoekwoorden). Hoger in Google komen is een aparte tak van sport die gaat onder de noemer ‘SEO’. SEO staat voor Search Engine Optimization. Als je geld wil verdienen met het schrijven van blogs, zal je in de basis moeten weten hoe SEO werkt. SEO gaat verder dan alleen zoekwoorden, je dient ook elke pagina te optimaliseren om zo goed mogelijk te ranken en je blog dient onder de motorkap technisch in orde te zijn.

Wanneer je net een blog start, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk kwalitatieve artikelen op het internet krijgt. Richt je dus in eerste instantie op het produceren van content. Je zal niet vanaf dag één geld gaan verdienen met je blog. Was dit wel zo, dan was iedereen inmiddels een blogger.

8 bonustips om geld te verdienen met je blog

Geld verdienen met het schrijven van blogs, vormt voor velen een aardige tegenvaller. Je zal niet vanaf de eerste dag resultaat zien. Hieronder vind je een aantal korte tips, zodat je zo snel mogelijk geld kunt verdienen met je blog.

  1. Begin met het produceren van kwalitatieve content, richt je daarna pas op het financiële aspect.
  2. Wees origineel. Kopieer geen blogs van anderen en pleeg geen plagiaat.
  3. Pak je het serieus aan? Blog op je eigen website met een eigen domeinnaam. Maak bij voorkeur geen gebruik van gratis blogwebsites zonder eigen domeinnaam.
  4. Heb geduld en wees consistent. De meeste kansen zitten verborgen in de momenten waarop de meeste mensen stoppen.
  5. Leer jezelf hoe SEO in de basis werkt. Het internet is hiervoor een gouden bron van informatie. Het is onnodig om dure cursussen aan te schaffen. SEO hoeft geen hogere wiskunde te zijn.
  6. Maak slim gebruik van de opkomst van social media door je blogs te promoten op verschillende kanalen, zoals Instagram.
  7. Onderschat de kracht van e-mailmarketing niet en hecht waarde aan het opbouwen van een mailinglijst.
  8. Schrijf blogs met passie en zie er het leuke van in.

Andere manieren om geld te verdienen: