Geld verdienen met je Website

geld verdienen met je website

Wil je geld verdienen met je website? Dan ben je hier aan het juiste adres. Want fysieke winkels beginnen tegenwoordig steeds meer te behoren tot de verouderde verdienmodellen.

Dit heeft alles te maken een compleet nieuw domein waar tegenwoordig erg veel geld in omgaat: het internet. Er bestaan veel mogelijkheden om online geld te verdienen.

Eén van die mogelijkheden betreft het geld verdienen met een eigen website. Interessant; maar hoe werkt het? In dit artikel lees je er alles over.

Wat voor soort website moet ik hebben?

Voordat in kan worden gegaan op verschillende (werkende) verdienmodellen, is het relevant dat je weet wat voor website je zou moeten hebben. Je kan een website immers pas winstgevend maken, wanneer je er daadwerkelijk eentje hebt. Voor mensen die snel afhaken is er goed nieuws:

Je kan praktisch elke website winstgevend maken.

Nu zijn er natuurlijk websites die sneller winstgevend zullen zijn dan andere, maar elke website heeft in ieder geval de potentie om geld te genereren. En dat is een prettige gedachte.

Een aantal mogelijkheden voor winstgevende websites:

  • Een blog (hier schreven we reeds eerder een gedetailleerd artikel over)
  • Een webshop (e-commerce)
  • Een forum
  • Een social media website
  • Een portfolio of online fotoboek
  • Een website met informatie over een fysiek bedrijf
  • Een directory website of vergelijkingssite

Welk type website jij moet kiezen, hangt helemaal van jezelf af. Ga voor een website waar jij je prettig bij voelt en een website waar je je ei in kwijt kunt. Je kunt naderhand altijd nog een nieuwe website starten.

De 5 beste methodes om geld te verdienen met je website

Er zijn meerdere methodes om geld te verdienen met je website. Maar hier hebben we de 5 beste methodes voor je opgeschreven:

1. Advertenties via AdSense

Google AdSense is een tool van, je raadt het niet, Google. Deze tool zorgt ervoor dat je je website winstgevend kunt maken met (praktisch letterlijk) 1 druk op de knop. Hoe dit werkt? Wanneer je Google Adsense hebt geactiveerd, geef je de tool de mogelijkheid om advertenties te plaatsen op jouw website. Wanneer mensen op deze advertenties klikken, krijg je een vast bedrag. Wanneer je nog niet heel veel bezoekers krijgt, zal je nog niet heel veel geld verdienen met advertenties. Wanneer je steeds meer bezoekers krijgt, kunnen de inkomsten vanuit Google AdSense echter wel aardig aantikken.

Geld verdienen met advertenties is voor de meeste websites een beetje het fundament van het verdienmodel. Het grote geld zal moeten komen van andere methodes van geld verdienen, maar de inkomsten uit advertenties blijven rustig aantikken. Je kunt er overigens zelf voor kiezen of Google lukraak wat advertenties mag plaatsen op je website (op willekeurige plekken), of dat je zelf de locaties van alle individuele advertenties kiest. Binnen de omgeving van AdSense kun je hiervoor een code genereren en deze plakken op verschillende plaatsen binnen de HTML van je website.

2. Affiliate marketing

De kans is groot dat je diep moet zuchten bij de woordencombinatie ‘affiliate marketing’. Op alle uithoeken van het internet word je er immers mee doodgegooid. Maar dat heeft een reden. Affiliate marketing kan namelijk wel gewoon écht werken. Het werkt als volgt. Jij hebt een website en hiermee wil je geld verdienen. Maar jij bent niet de enige in deze wereld die geld wil verdienen. Bedrijven of websites die een product of dienst aan te bieden hebben, kunnen ervoor kiezen om jou in te zetten om deze te promoten. Jij promoot hun product of dienst dan op je eigen website. Drukt iemand op jouw promotielink en schaft deze bezoeker aldaar iets aan, dan ontvang jij een commissie over het aankoopbedrag.

Soms gaat het om relatief lage commissies, bijvoorbeeld van enkele procenten; maar soms kunnen de commissies ook aardig hoog oplopen. Vooral bij digitale producten zijn commissies van ruim 50% niet ongewoon. Hoe dit kan? Digitale producten hoef je maar één keer te maken en vervolgens kun je ontelbaar vaak de licentie hiertoe verkopen. De winstmarge is dus praktisch 100%. Zelfs al gaat er 50% naar een affiliate, dan blijft er nog meer dan genoeg over voor degene die de licenties verkoopt. Voorbeelden van dergelijke digitale producten zijn e-books of online cursussen.

Als je voor het eerst wil beginnen met affiliate marketing, is het verstandig om je aan te sluiten bij één van de vele affiliate programma’s die online te vinden zijn. Het zal je verbazen hoeveel bedrijven een affiliate programma hebben. Ben je al wat groter? Dan zou je ook een affiliate contract kunnen afsluiten met een bepaalde grote partij.

Bekende affiliate programma’s zijn die van Bol.com en Amazon.nl. Je kunt je ook aansluiten bij een groot netwerk, waar veel bedrijven op te vinden zijn; zoals Daisycon.

3. Indirect geld verdienen met e-mailadressen

Oké, toegegeven, dit verdient wat uitleg. Zie het als een intermezzo. Het gaat hier om het indirect verdienen van geld, door gebruik te maken van de e-mailadressen van bezoekers en klanten. Het is een beetje slinks (overigens gewoon legaal) en het gebeurt vrij veel. De kans is groot dat je er wel eens in bent getrapt. Meestal ziet het er zo uit: ‘wil je meer weten over X?? Download dan nu GRATIS dit e-book!!’.

Alle betrekkelijk overdreven advertenties, waarbij je gratis iets toegeschoven krijgt, zijn niet ‘echt’ gratis. Je moet immers gewoon betalen, alleen niet met dezelfde valuta als in de supermarkt. Je betaalt namelijk met je gegevens. Meer specifiek: je e-mailadres. En dit is overigens altijd zo. Je zal nooit worden geleid naar een download-pagina waar je de e-book of cursus kunt downloaden; je zal altijd je e-mailadres moeten invullen.

Maar oké, dit artikel ging toch over het verdienen van geld? Dat klopt. Het zit namelijk zo. Wanneer je in het bezit bent van mailadressen van bezoekers, kun je ze mailen. Door geregeld een mail te sturen, herinner je de lezer aan het bestaan van je website. De kans is dan groter dat ze je website opnieuw zullen bezoeken en hier op advertenties gaan klikken, affiliate producten zullen aanschaffen en andere winstgevende handelingen zullen verrichten. Hier zijn dus twee lessen te leren: (1) niets is gratis; en (2) het verzamelen van e-mailadressen kan je geld op leveren.

Je hoeft overigens niet altijd ‘gratis’ producten aan te bieden in ruil voor een e-mailadres. Je kunt bijvoorbeeld ook bezoekers zich laten inschrijven voor een nieuwsbrief (eventueel in ruil voor een kleine kortingscode).

4. Producten verkopen

Dit betreft één van de meest cliché verdienmodellen als het gaat om geld verdienen met een website; maar er zit wel veel potentie in. Kijk eens om je heen; alle producten die je om je heen ziet staan, heb je ooit ergens vandaan gehaald. De goederenmarkt is nog altijd de grootste markt ter wereld en met de komst van het internet is deze markt alleen maar groter geworden. Tegenwoordig zijn lang niet meer alle producten fysiek. Er bestaan ook ontzettend veel digitale producten. Denk aan software, samenvattingen, boeken, cursussen, stock foto’s, Excel bestandjes etc. Wil je dus écht geld verdienen, dan moet je dat doen met producten. Het enige probleem: de concurrentie doet het altijd beter.

En daar komen we het grootste probleem van het verkopen van producten (of diensten) tegen. Er is altijd iemand anders die hetzelfde verkoopt en er is altijd iemand die er minstens 10x zo goed in is dan jij. In die zin is de stelling dat affiliate marketing een beter verdienmodel vormt, goed verdedigbaar. Met affiliate marketing verdien je namelijk geld met de verkoop van producten die niet eens van jou zijn. Daarmee bespaar je jezelf een hoop zorgen. Zo hoef je geen magazijn te hebben, geen service te verlenen en geen voorraad bij te houden.

Het is echter niet de bedoeling om je te ontmoedigen voor het verkopen van een product. Producten verkopen is namelijk een prima manier om geld te verdienen met je eigen website. De boodschap is hier echter wel: wees origineel. Wanneer je met iets aankomt wat nog maar weinig mensen in de wereld hebben gebracht, kan je je onderscheiden. Onderscheidingsvermogen, binnen een niche, wordt beloond. Zo bestaan er genoeg interessante bedrijven die met een hedendaags perspectief innoverende producten aan de man brengen. Slaat het eenmaal goed aan, dan kan het erg hard gaan.

5. Website verkopen

Geld verdienen met een website kan je ook doen door simpelweg je website te verkopen. Er zijn namelijk altijd mensen die potentie zien in de website die jij hebt. Het is hierbij wel belangrijk dat jouw website groot genoeg is. Wanneer je slechts een kleine website hebt met amper traffic en amper inkomsten, zullen weinig mensen er veel potentie in zien. Je zal een website moeten hebben die goed scoort op Google en waar genoeg bezoekers op afkomen.

Je kan er ook voor kiezen om vrij letterlijk geld te verdienen met websites. Het gaat dan om de situatie waarin je websites koopt, deze optimaliseert en deze weer doorverkoopt. Zo kan je op een leuke manier geld verdienen met websites, zonder dat je zelf echt een geniale website bedacht hoeft te hebben. Dit is echter wel een stuk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een website winstgevend maken is namelijk niet altijd even makkelijk. Soms kan je beter zelf een nieuwe website opstarten, dan dat je de website van een ander moet opknappen.


Andere manieren om geld te verdienen: