Hoeveel verdient Koning Willem-Alexander?

hoeveel verdient de koning willem alexander aan salaris

Veel mensen vragen zich af wat Koning Willem-Alexander verdient. De Koning heeft namelijk een belangrijke rol binnen de Nederlandse maatschappij. Hij is nauw betrokken bij educatie, de economie, de maatschappij als een geheel en vele uiteenlopende projecten.

Willem-Alexander is het gezicht van ons land en opent deuren voor overeenkomsten met andere landen. Daarnaast staat de Koning voor normen en waarden in ons land, waar we met zijn allen sterk naar op zoek zijn.

Maar laten we er niet omheen draaien en je precies vertellen wat de Koning verdient.

Wat verdient Koning Willem-Alexander aan salaris en inkomen?

Koning Willem-Alexander ontvangt een salaris 949.000 euro per jaar. Dit noemt men de grondwettelijke uitkering die ieder jaar met 2,5% stijgt.

Koningin Maxima krijgt jaarlijks 377.000 euro en Prinses Beatrix ontvangt 537.000 euro. Ook deze bedragen stijgen ieder jaar met een vast percentage.

Naast het inkomen hebben de leden van het koninklijk huis ook recht op een onkostenvergoeding. Deze is bedoeld om (directe) medewerkers te betalen en de onkosten van het reizen te vergoeden. De Koning krijgt hiervoor net geen vijf miljoen euro per jaar. Maxima ontvangt 650.000 euro en prinses Beatrix ontvangt een miljoen euro aan onkosten.

Ook zijn er de kosten voor de paleizen, waaronder de verlichting en de verwarming. Daarnaast zijn er ook tal van andere kosten. Het is goed om te weten dat deze kosten meetellen in het geheel. Alleen al de kosten voor het materiële onderhoud is bijna 10 miljoen per jaar.

Al met al staat het koningshuis voor 45 miljoen in de boeken. Het gaat om materiële uitgaven, waaronder kosten voor de rijtuigen, de paarden en de voertuigen.

Wat levert het Koningshuis ons op?

Het is natuurlijk mogelijk om jezelf af te zetten tegen deze bedragen. Het is echter ook goed om te kijken wat het allemaal oplevert. Hoewel de kostenposten hoog zijn, dienen we ook te kijken naar wat het opbrengt.

Want, wanneer de opbrengsten hoger zijn dan de kosten is het goed om een koningshuis te hebben. Ze zorgen voor veel mogelijkheden met hun handelsmissies. Meer dan de helft van de bedrijven zeggen vooruitgang te vinden door deelname aan de handelsmissies. Jaarlijks levert het de Nederlandse economie vier tot vijf miljard op.

We kunnen dus concluderen dat het koningshuis van het Nederlands Koningsrijk zeer winstgevend is. De opbrengsten voor het koninkrijk zijn dermate hoog dat de kosten te verantwoorden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *