Wat verdient een Autoverkoper?

Veel jongeren willen autoverkoper worden omdat het zo goed verdient. Maar is dat wel zo? Toen ik laatst bij de Volkswagen garage naar binnen stapte, kwam er direct een verkoper naar me toe. Hij stelde zich netjes voor en vroeg naar de reden van mijn bezoek. 

Hij stelde een aantal vragen om voor zichzelf te bepalen hoe ver ik in het koopproces zat om een auto te kopen. Toen ik aangaf dat ik slechts even rond wilde kijken en ik mijzelf aan het oriënteren was, gaf hij aan dat ik alle tijd kon nemen om de auto’s te bekijken. “Als u vragen heeft, aarzel dan niet om even een seintje te geven. Ik kom direct naar u toe om uw vragen te beantwoorden”. 

Ik merkte aan zijn manier van praten dat hij precies wist wat ik kwam doen en op welke manier ik me geholpen zou voelen. Daags later kwam ik hem tegen in de kroeg en raakten we met elkaar aan de praat. Hij bleek eerste automonteur te zijn geweest, voordat hij verkoper mocht worden. Nadat ik aangegeven had ook (online) verkoper te zijn en verschillende verkooptechnieken beheers, werd hij loslippiger en vertelde me alles over het beroep. 

Hij gaf aan dat hij verschillende manieren heeft om te kunnen herkennen in welke fase van de aankoop (customer journey) iemand zit. Voor iedere fase is een andere benadering vereist en je dient als verkoper altijd oprecht de klant naar zijn of haar gemak te stellen. Want hij formuleerde het volgende: 

“Gladde verkooppraatjes maken mensen beducht, klanten zijn niet dom. Ze hebben veel vooronderzoek gedaan voordat ze bij jou binnen stappen. De keuze is in feite achter het beeldscherm al gemaakt. Jij moet ze als verkoper helpen om ze de juiste beslissing te laten nemen. Je geeft oprecht advies en geeft mensen net dat laatste zetje om ze te overtuigen van hun aankoop”. 

Dit bevestigde mijn gedachte over zijn professionaliteit. Een doorgewinterde verkoper die de fijne kneepjes van het vak kent. Maar ik vroeg me meteen af wat een autoverkoper nou verdient. Het heeft mij doen inspireren om dit helemaal uit te zoeken. Hieronder geven we antwoord op vragen als:

Wat verdient een autoverkoper aan salaris?

Een beginnend autoverkoper verdient een salaris van ongeveer 1.700 euro bruto per maand. Je bent net afgestudeerd van de opleiding en veel stagiaires die eindexamen hebben gedaan, gaan aan de slag bij hun oud stagebedrijf. Hierin leer je de kneepjes van het vak en bent vaak aan het begin proces van de verkoop betrokken. Het is niet gebruikelijk om in dit stadium al grote deals te sluiten met klanten. 

Hoe vervelend het ook is, iemand die een grote uitgave doet aan een auto wil zich wel serieus gehoord willen voelen. Wanneer een bedrijf deze persoon opzadelt met een junior verkoper, hebben veel mensen het gevoel dat ze zich niet serieus genomen voelen. Daarom komt er nog vaak een senior verkoper bij die de uiteindelijke deal sluit met de klant.

Wanneer je meer ervaring hebt als autoverkoper, gaat het salaris al snel richting de € 2.500 per maand. Je sluit al zelf deals af met klanten en je krijgt het vak steeds beter onder de knie. Vaak ben je verantwoordelijk voor de low tot mid-end verkopen. Dit zijn zeg maar de stadsautos en klein gezinswagens. Het is merk- en dealer afhankelijk hoe snel je op kunt klimmen naar een hoger verkoop segment. Een verkoper bij Fiat heeft een grotere kans om eerder hogerop te klimmen, dan een verkoper in het luxe segment. Daarnaast krijg je nu ook een verkoopquota opgelegd om een fijne maandelijkse bonus uit het vuur te slepen. 

Een ervaren autoverkoper heeft een salaris van 3.000 euro per maand. Dit kan nog flink oplopen met bonussen en eindejaarsuitkeringen. De ervaren verkoper kenmerkt zich door alle slimme kneepjes uit het vak te kennen en de klant zo goed mogelijk te kunnen helpen. Hij of zij weet als geen ander in welke fase van de customer journey zich bevindt en kan hier handig op inspelen. 

Hoe kan ik autoverkoper worden?

Er zijn diverse opleidingen die specifiek gericht zijn op autoverkoper. Maar ook met een opleiding die iets breder georiënteerd is, kun je prima uit de voeten. Het gaat er voornamelijk om dat je interesse en kennis hebt van auto’s. Jij bent de verkoper en, in de ogen van de koper, de expert op dat gebied. Het komt vrij knullig over als een klant namelijk meer verstand van de auto heeft, dan de verkoper zelf. 

En dat laatste komt tegenwoordig steeds vaker voor. De consument is goed ingelicht en heeft diverse tests en reviews gelezen van een auto, voordat deze bij een bedrijf binnen stapt. Het is van essentieel belang om je kennis regelmatig bij te spijkeren en goed op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen in de markt. 

Hoe wordt ik een goede autoverkoper?

Als je een goede autoverkoper wilt worden, dien je te voldoen aan de volgende competenties:

  • Betrouwbaar
  • Geen gladde verkooppraatjes
  • Afspraken nakomen
  • Aftersales doen
  • Netjes gekleed

Met deze competenties heb je alles in huis om een goede verkoper te worden.

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Denk jij dat je een goede autoverkoper bent en wil jij nog makkelijker en eenvoudiger geld verdienen? Dan heb ik goed nieuws voor je. Het kan namelijk op een veel eenvoudigere manier!

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het salaris en inkomen van iemand in de automotive branche:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *