Wat verdient een Journalist?

Veel mensen willen weten wat een journalist verdient. En dat is ook niet zo gek, want journalisten vind je overal waar iets te doen is. Zij zijn vaak als een van de eersten ter plaatse en brengen je het laatste nieuws.

Een kennis van mij is sportjournalist voor de regionale krant en is vaak in het weekend weg om wedstrijden in het amateurvoetbal te verslaan. Toen ik hem vroeg of hij daar voldoening uit haalde, begonnen zijn ogen te stralen. Hij houdt van profvoetballers als Messi en Ronaldo, maar kan ook genieten van een kraker in de “Kelderklasse”. 

Dat heeft mij doen inspireren om eens te onderzoeken hoeveel een sportjournalist of normale journalist verdient. Ik ben op zoek gegaan naar de antwoorden en deze worden hieronder weergegeven. Heb je zelf nog vragen over dit beroep, aarzel dan niet om ze hieronder te stellen.

Wat verdient een journalist?

Een beginnend journalist verdient een salaris van ongeveer 1.800 euro per maand. Wanneer je meer ervaring hebt, kan dat bedrag snel oplopen tot circa 3.000 euro bruto per maand. Een senior journalist kan tot wel 5.500 euro per maand verdienen. De journalisten op grote TV zenders of grote landelijke kranten kunnen zelfs nog een paar duizend euro meer per maand op hun loon afschrift krijgen.

Naast journalisten in opleiding, heb je ook nog zelfstandige journalisten (ZZP’ers). Zij krijgen vaak betaald per woord dat ze schrijven. Dat varieert van € 0,25 tot € 0,50 per woord. Voor een artikel van 1.000 woorden kunnen ze dus respectievelijk € 250,- tot € 500,- betaald krijgen. Aan de hand van het aantal opdrachten kan het maandsalaris berekend worden. Ga er vanuit dat een goede journalist ongeveer 10 goede journalistieke artikelen per maand kan schrijven. 

Welke opleiding moet ik volgen om journalist te worden?

Om journalist te worden, dien je de opleiding ‘Journalistiek’ te volgen. Je leert hier bepaalde interviewtechnieken en hoe je bronnen in kunt zetten om nieuws te produceren.

Nadat je afgestudeerd bent ga je aan het werk voor een nieuwswebsite, krant of je studeert verder aan de universiteit. Je kunt dan het nieuws wat je produceert wetenschappelijk onderbouwen. Veel nieuwswebsites en kranten staan te popelen om deze krachten in te kunnen zetten om nieuws te produceren.

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Als journalist heb je een redelijk salaris, maar je hebt wel veel ervaring nodig om verder te komen. Dat moet ook makkelijker kunnen, zeker als je goed kunt schrijven…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het inkomen en het salaris van andere beroepen bij de Pers:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *