Wat zijn de beste investeringen voor lange termijn?

Wist je dat Lego een van de beste investeringen voor de lange termijn is? Dat blijkt uit een onderzoek van ExpressVPN waarin verschillende soorten investeringen zijn onderzocht. Het is een verrassend feit voor velen, maar het toont aan dat beleggingen een brede en gevarieerde wereld zijn. Niet alleen traditionele investeringsopties zoals aandelen en goud kunnen waardevol zijn, maar ook minder voor de hand liggende keuzes zoals speelgoed, kunst en luxe artikelen kunnen op de lange termijn een aanzienlijk rendement opleveren. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van korte- en langetermijnbeleggingen en ontdekken we waarom passiebeleggingen zo aantrekkelijk zijn.

Wat zijn korte termijn en lange termijn investeringen?

Investeren kan worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën, afhankelijk van de beoogde beleggingshorizon: korte termijn en lange termijn. Hoewel de exacte tijdsduur kan variëren afhankelijk van de belegger en de specifieke investering, duiden korte termijn beleggingen over het algemeen op investeringen die binnen een jaar of korter worden gerealiseerd, terwijl lange termijn beleggingen doorgaans bedoeld zijn om gedurende meerdere jaren of zelfs decennia te worden aangehouden.

Korte termijn

De snelle en dynamische wereld van korte termijn investeringen wordt vaak geassocieerd met hogere risico’s, maar ook met de mogelijkheid van hogere rendementen. Een paar van de populairste korte termijn investeringen zijn:

 • NFT’s (Non-fungible Tokens): Digitale activa die unieke eigendommen of kunstwerken vertegenwoordigen op de blockchain. Ze zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden en bieden zowel kansen als risico’s.
 • Cryptomunten: Digitale of virtuele valuta’s die gebruikmaken van cryptografie voor beveiliging. Hoewel Bitcoin de bekendste is, zijn er duizenden verschillende cryptomunten op de markt.

Lange termijn

Beleggingen voor de lange termijn worden doorgaans gekenmerkt door een grotere stabiliteit en minder volatiliteit, hoewel er natuurlijk altijd risico’s zijn verbonden aan elke vorm van investeren. Enkele van de meest erkende langetermijnbeleggingen zijn:

 • Whisky: De waarde van zeldzame en oude whisky’s kan met de tijd aanzienlijk toenemen, waardoor het een aantrekkelijke beleggingsoptie wordt voor liefhebbers en investeerders.
 • Kunst: Schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstwerken kunnen in de loop van de tijd in waarde stijgen, vooral als ze van bekende kunstenaars zijn.
 • Luxe artikelen: Denk aan high-end horloges, designer handtassen en andere luxe goederen die hun waarde kunnen behouden of zelfs kunnen vermeerderen.
 • Exclusieve auto’s: Zeldzame en klassieke auto’s kunnen, mits goed onderhouden, een uitstekende langetermijninvestering zijn.
 • Goud: Al eeuwenlang beschouwd als een veilige haven, blijft goud een populaire keuze voor langetermijnbeleggers.
 • Aandelen: Hoewel de aandelenmarkt zijn ups en downs kent, hebben aandelen historisch gezien over lange perioden een positief rendement opgeleverd.

Waarom kiezen voor passiebeleggingen?

In een wereld vol investeringsmogelijkheden zijn er bepaalde beleggingsopties die niet alleen financieel voordeel bieden, maar ook een diepe emotionele waarde hebben. Dit zijn passiebeleggingen. Passiebeleggingen onderscheiden zich doordat ze vaak een combinatie zijn van een financiële investering en een persoonlijke interesse of hobby. Het gaat hierbij niet enkel om rendement, maar ook om de vreugde en voldoening die het bezit van zo’n investering met zich meebrengt.

Het mooie van passiebeleggingen is dat ze niet alleen rendabel kunnen zijn, maar dat ze ook je passie vervullen. Voor veel mensen is het idee om te investeren in iets waar ze van houden en waar ze waarde aan hechten, veel aantrekkelijker dan het plaatsen van geld in een traditioneel financieel instrument waar ze geen persoonlijke band mee hebben..

Top 10 waardevolle passiebeleggingen:

 1. Kunst: Of het nu gaat om een schilderij van een beroemde kunstenaar of een sculptuur van een opkomend talent, kunst is al lang een favoriet onder passie-investeerders.
 2. Auto’s: Vooral zeldzame en klassieke auto’s kunnen in waarde toenemen en worden door autoliefhebbers zeer gewaardeerd.
 3. Horloges: Luxehorloges, vooral van gerenommeerde merken, kunnen met de jaren in waarde stijgen.
 4. Handtassen: Designerhandtassen, vooral van iconische merken, kunnen een uitstekende belegging zijn en hun waarde behouden.
 5. Wijn: Zeldzame en gewilde wijnen kunnen aanzienlijk in prijs stijgen, vooral als ze goed bewaard worden.
 6. Munten: Historische en zeldzame munten zijn geliefd bij verzamelaars en kunnen een goede investering zijn.
 7. Juwelen: Vooral stukken met zeldzame edelstenen of van bekende ontwerpers kunnen in waarde toenemen.
 8. Meubulair: Antiek en designmeubilair van hoge kwaliteit kan zeer gewild zijn bij verzamelaars.
 9. Gekleurde diamanten: Terwijl witte diamanten al lang populair zijn, zijn gekleurde diamanten, zoals blauwe, roze en gele, de laatste jaren in opkomst als investering.
 10. Zeldzame whiskeyflessen: Net als wijn kunnen sommige whiskey’s in waarde stijgen, vooral als ze zeldzaam en goed bewaard zijn gebleven.

Waarom investeren in plaats van sparen?

Investeren biedt de mogelijkheid op hogere rendementen vergeleken met sparen, vooral in een klimaat van lage rentetarieven. Terwijl sparen een veilige, maar vaak minimale groei van je geld biedt, kan investeren, ondanks de hogere risico’s, een beter potentieel rendement opleveren en helpen om de effecten van inflatie te bestrijden. In een notendop: investeren kan je geld actiever en effectiever laten groeien dan het simpelweg op een spaarrekening te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *