Wat verdient een Dominee?

Een dominee geeft het woord van de bijbel door aan mensen, door te preken en te onderwijzen volgens de leer van de Protestantse kerk. Dominees en geld: die combinatie leidt vaak tot ophef. Hoe word je een dominee en hoeveel verdient een dominee?

Wat doet een dominee?

Een dominee is een christelijk geestelijk leider bij de Protestanten. In tegenstelling tot een priester bij de Rooms-Katholieke Kerk mag een dominee wel trouwen – dat mag een priester niet. Ze hoeven zich niet aan het celibaat te houden, een enorm verschil dus met een priester bij de Rooms-Katholieke Kerk, die hun leven volledig aan God moet wijden. De dominee moet prediken in de kerk. Dat betekent dus de protestantse kerk te onderwijzen, vanuit de Bijbel.

De predikant preekt in de kerk als hij daartoe door de kerkenraad geroepen is. Ook bedient hij de sacramenten: het Heilig Avondmaal en de Doop Ook ben je de voorzitter van de kerkraad. Je organiseert activiteiten namens de kerk. Daarnaast organiseer je evenement om nieuwe, Protestantse, leden te winnen voor de kerk. 

Hoe word je dominee?

Om dominee te worden, moet je een universitaire opleiding in Theologie volgen, bij voorkeur in een protestants-gericht instituut. Tijdens bachelor verwerf je kennis van en inzicht in de praktijk, de achtergronden, de bronnen van het christelijk geloof en de geschiedenis. De opleiding duurt drie jaar.

Na de bachelor kun je kiezen welke kant je op wilt gaan. Er zijn meerdere stromingen binnen de protestantse kerk en ook beroepen die je kunt kiezen. Dit is de meest begaanbare opleiding tot dominee, maar er zijn vele zijpaden die je kunt bewandelen. Je moet geloven in God en de leer van de kerk.

Verder moet je goed kunnen spreken en overtuigend kunnen preken. Ook is het belangrijk dat je empathisch bent en heel goed kunt luisteren naar mensen die je bezoekt. Als organisator van activiteiten moet je een leider kunnen zijn en niet bang zijn om een voortrekkersrol te nemen. 

Wat verdien je als dominee?

Dominees worden onderhouden door de kerk en door de gemeente waarin ze werken. Sommigen werken ook als zelfstandig ondernemer. Een dominee verdient gemiddeld een bedrag tussen de 2200 en 2600 euro per maand, maar geluksvogels verdienen wel 7000 euro per maand. En dan krijg je vaak ook nog eens een ambtswoning met een laag huurtarief.

Ideaal! Ook krijg je vergoedingen van de kerk. Daarnaast zijn er regelingen voor bijvoorbeeld vakantietoeslagen. De meeste predikanten werken fulltime, maar er zijn ook voldoende gemeenten op zoek naar een parttime dominee. Die krijgen uiteraard wel minder goed betaald. Een dominee kan extra geld verdienen als hij preekt bij andere gemeenten, het geven van godsdienstles, of het doen van pastoraal werk. Veel predikanten beginnen in een dorpskerk om door te groeien naar een stadsgemeente.

Dominees zijn geleerde, maar heel gewone mensen, die van hun salaris eten moeten kopen. Toch wordt er altijd een beetje boos gereageerd als zij over hun salaris praten.

De kerken lopen steeds meer leeg en de salarissen van dominees worden betaald door kerkgangers. Denk dus goed na voordat je een opleiding gaat volgen, want het toekomstperspectief van een dominee ziet er niet super rooskleurig uit.

Wil jij ze nog makkelijker verdienen?

Als dominee heb je een prima salaris, maar de vraag is of dat in de toekomst ook nog zo is. Dat moet ook makkelijker kunnen…

Ontdek Hoe Jacko 7.500 euro p/m Verdient via het Internet

geld verdienen via internet met affiliate marketing

✅ Hij geeft je HONDERDEN TIPS om rijk te worden via het internet

✅ De GEHEIMEN van internet miljonairs onthuld

✅ Hoe je 250 EURO PER DAG (!) kunt verdienen met je eigen website

PASSIEF INKOMEN van Honderden euro’s met 2 UUR PER WEEK

Al 1.978 mensen gingen je voor en verdienen bij elkaar miljoenen euro’s per maand dankzij deze cursus.

Hier vindt je het inkomen en het salaris van andere beroepen in het geloof:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *