Op deze pagina vertellen we je meer over crypto mining en staking.
Als je een cryptocoin verhandelt, stuur je in feite een elektronisch bericht waarin alle relevante gegevens van de handeling vermeld staan.
Coderingssoftware zet die data om in een lange reeks letters en cijfers die vervolgens naar de computers verstuurd wordt die aan het blockchain-netwerk gekoppeld zijn.
Inhoudsopgave
Crypto mining en staking
Geavanceerde computers zetten dan het proces in gang dat we “minen”, in goed Nederlands “delven”, noemen. Dat gaat als volgt:
- Elke miner verzamelt de gecodeerde betalingsberichten in groepen van ongeveer 2.000 (de zogenaamde blocks).
- Met speciale software worden de data in het blok geverifieerd, bijvoorbeeld dat je ook echt de eigenaar bent van de cryptocoin die je verhandelt of dat je diezelfde coin niet eerder ooit al aan iemand anders hebt gestuurd.
- Die verificatie wordt minen genoemd, hoewel er naast het originele minen nu een tweede vorm van verificatie is, namelijk “staking”.
Ben je overtuigd en wil je gaan cryptomunten gaan minen en/of staken? Dan heb je goede apparatuur nodig. Daarnaast moet je weten op welke munt je het meeste geld kunt verdienen.
Wat is Mining?
Alle computers die minen proberen die blocks te verifiëren en ze strijden er met elkaar om wie als eerste het verificatie proces afrondt. Het is zo een beetje als wie het eerst het wachtwoord van je computer kan raden, maar dan op een veel grotere schaal.
Zodra een miner de oplossing vindt en een meerderheid van andere mijnwerkers dit antwoord bevestigt, wordt dit winnende blok door het netwerk geaccepteerd als het “officiële” blok voor die specifieke transacties.
Blocks toevoegen aan de blockchain
Het officieel als eerste geverifieerde blok wordt vervolgens toegevoegd aan de vorige blokken, waardoor een steeds langere keten van blokken wordt gecreëerd, de ‘blockchain’, die fungeert als een grootboek voor alle cryptocurrency-transacties. En, belangrijker nog, de winnende mijnwerker wordt beloond met gloednieuwe cryptomunten.
Iedere coin heeft zijn eigen blockchain en elke blockchain is zo geprogrammeerd dat die voor datgene waarop de munt zich wil onderscheiden, het beste functioneert. Op onze cryptocoins pagina kun je zien wat de specifieke functies van de verschillende coins zijn. Als het goed is zal de bijbehorende blockchain geprogrammeerd zijn om dat te ondersteunen.
De werking van de Bitcoin blockchain
Voor Bitcoins is de blockchain zo geprogrammeerd dat ongeveer elke 10 minuten een block geverifieerd wordt, totdat de maximaal 21 miljoen bitcoins die in het systeem zijn geprogrammeerd, “ontgonnen” zijn. Uiteindelijk zal rond 2140 het maximale aantal van 21 miljoen bereikt zijn.
De oplettende lezer zal zich afvragen hoe dit in 2009 zo berekend kon worden, terwijl er sinds die tijd veel technische ontwikkelingen hebben plaatsgevonden en computers veel sneller zijn geworden.
Inderdaad de eerste mining computers konden kon elke seconde 12 miljard ‘gissingen’ doen maar de de servers van vandaag zijn meer dan duizend keer sneller. Eerst werden krachtige gpu’s (grafische kaarten) ingezet en nu worden er speciale chips ASICs gebruikt die speciaal ontworpen zijn om bitcoins te delven.
Hoe Satoshi het bedoelde…
De geniale ontwikkelaar van de Bitcoin blockchainbockchain, Satoshi, zou Satoshi niet zijn geweest als hij dat niet had voorzienvoozien en de blockchain technologie daartegen gewapend had door “vertragers in te bouwen die het mining proces steeds moeilijker maken.
Naarmate meer miners actief worden en de servers sneller worden, past het bitcoin-netwerk elke 10 tot 14 dagen automatisch de oplossing criteriaoplossingscriteria aan, zodat het oplossen van de berekeningen (het vinden van de wachtwoorden) proportioneel meer pogingen vereist, en dus meer rekenkracht. Daarnaast wordt de beloning steeds minder.
Elke 210.000 blokken, of eens in de vier jaar, halveert het aantal bitcoins dat men krijgt voor elk gedolven blok. In het begin was de beloning 50 bitcoins) en alle verwerkingskosten. Sinds juni 2020 is de reward 6.25 BTC.
Het minen wordt dus steeds moeilijker en het is als individu alleen nog maar rendabel om te minen als je minen onder een aantal voorwaarden.
De puzzelpuzzle die een miner moet oplossen voor Proof Of Work vereist brute rekenkracht en een groot aantal pogingen. Zodra het probleem opgelost is, wordt dat aan het netwerk gemeld en in het grootboek verwerkt, en de miner ontvangt onmiddellijk een vaststaande beloning in cryptocurrencies.
De term minen is hier toepasselijk omdat het gaat over intensief werk, op zoek naar een schaars goed, zoals bij het delven van goud.
Een goed handleiding om te minen vind je hier.
Hoe kan ik minen?
Het traditionele minen, PoW, wordt steeds moeilijker en kost daardoor veel rekenkracht en stroom. Er is een heel leger aan professionele miners die in uithoeken van de wereld, waar elektriciteit goedkoop is, containers vol met mining rigs aan het werk hebben.
Je kunt het daar als individu alleen tegen opnemen door te investeren (minimaal enkele duizenden euros) en je aan te sluiten bij mining pools, groepen van miners die door samenwerking meer kans hebben om een bitcoin blok te delven. De opbrengsten worden vervolgens eerlijk verdeeld over alle leden van de pool.
Zo is het, mits je investeert in de juiste materialen, nog steeds wel mogelijk om bescheiden winsten te behalen. Alle coins die je mined nadat je investeringen en afschrijvingen betaald zijn dan eigenlijk gratis.
Cryptomunten staken
En minder arbeids intensieve manier van valideren van blockchains is de Proof of Stake. Eigenlijk is dit geen minene omdat er geen hard werk nodig is zoals voor het delven van een schaars goed als goud.
Zoals bij PoW gaat het bij PoS ook om het valideren van transacties, maar om te mogen deelnemen moet je een belang (stake) in de cryptocoin hebben met andere woorden een deel van de coins in het netwerk bezitten.
Wat is Proof of Stake?
Proof of stake (PoS) is een ander soort algoritme dan PoW. Het gaat er bij beide om dat er een concensus wordt bereikt dat de validatie van de block correct is. In PoS wordt validatie van een blok toegewezen via een combinatie van een aantal selectie criteria
De basis hiervoor is het bezit van de coin. Waar bij mining via PoW je geen coins hoeft te hebben, wordt bij PoS de kans dat je het volgende blok mag valideren groter naarmate je meer coins bezit. Maar om te voorkomen dat het rijkste lid alles mag valideren (cryptocoins willen open staan voor deelname door iedereen) zijn er verschillende selectie-methoden bedacht.
Het gaat te veel in detail om daar hier verder op in te gaan maar elke PoS coin gebruikt zijn eigen combinatie van selectie methoden zoals gerandomiseerde blokselectie en/of selectie op basis van de tijd dat je de munten in je bezit hebt.
Het grote voordeel van staken is dat je geen supersnelle hardware nodig hebt en dat het minder energie verbruikt. Het lijkt erop dat het daarom meer toekomst heeft dan het oorspronkelijke minen.