Cryptomunten koop je bij cryptocurrency exchanges en wisselkantoren (brokers). Hier koop je de digitale valuta of tokens van andere gebruikers en zo ontstaat er marktwerking. Het verschil tussen vraag en aanbod kan in deze markt zeer groot zijn, waardoor deze digitale munten extreem volatiel kunnen zijn.
De daadwerkelijke handel vindt plaats op de digitale beurzen. De brokers (tussenhandelaren) hebben een koppeling met deze digitale beurzen en kopen of verkopen voor jou de cryptocurrency die jij wilt.
Inhoudsopgave
Wat is een cryptocurrency exchange?
Een cryptocurrency exchange is een online beurs waar de aankoop, verkoop en handel in cryptomunten plaatsvindt. Nadat je een account hebt aangemaakt en vaak jezelf hebt geverifieerd, ben je vrij om te handelen.
Zo’n beurs brengt vraag en aanbod bij elkaar en je kunt daar je coins voor een bepaalde prijs aanbieden en wachten tot iemand ze voor die prijs wil kopen. De prijzen en hoeveelheden van de vragers en aanbieders worden daar naast elkaar afgezet en dat maakt het een leuk en spannend spel.
De beurs zelf koopt niet, maar je kunt er meestal wel je cryptocoins inwisselen tegen euro’s die dan op je bankrekening worden gestort. Daarvoor moet dan meestal wel een verificatieproces doorlopen worden, waar we direct nog op terugkomen.
Kan ik iedere cryptocurrency bij elke beurs kopen?
Er zijn vele soorten cryptomunten en er komen er nog meer bij. Er is niet een cryptocurrency exchange die alle munten aanbied.
Als je een bepaalde coin op het oog hebt moet je zoeken op welke beurs die verhandeld wordt, niet alle coins staan namelijk aan elke beurs genoteerd. Via de officiële website van de coin kun je meestal vinden waar je hem kunt kopen. Dan komt de tweede horde.
Als je de juiste beurs gevonden hebt moet je kijken in welke valuta de coin verhandeld wordt. Op een beurs wordt iedere cryptocoin gepaard met een (of meerdere) van de grote coins Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC) of Ethereum (ETH). Als ik bijvoorbeeld Cardano (ADA) wil kopen, kan dat alleen in het ADA/BTC paar, dat betekent dat ik eerst BTC moet kopen en pas daarmee ADA kan kopen.
Hoe zit het met het verificatieproces?
Bij een beurs is Identificatie proces meestal ook wat complexer dan bij een wisselkantoor. Somige beurzen willen veel van je weten en checken dat ook echt.
Niet alleen naam, geboortedatum, adres en telefoonnummer maar ook een kopie van je legitimatiebewijs uploaden. Soms willen ze je adres verifiëren met een huurcontract, energiecontract of verklaring van de gemeente.
Soms is de taal dan een probleem, zorg dat je alles in het engels hebt. Het kan zijn dat verificaties gedaan moeten worden via een webcam. De geregistreerde naam moet precies overeenkomen met de naam op paspoort etc. (in Nederland niet altijd vanzelfsprekend).
Voor- en nadelen van een cryptocurrency exchange
Het voordeel van bitcoins zelf verkopen via een cryptocurrency exchange, is dat de kosten lager liggen dan bij een tussenpersoon.
Het nadeel is dat het ingewikkelder is en enig inzicht vereist. Een ander nadeel is dat de beurzen macht hebben en eenzijdig aanpassingen kunnen doen zonder jou daarin te kennen. Daar is al menig handelaar onaangenaam door verrast.
Het is verstandig om je risico’s te spreiden en je bij meerder exchanges in te schrijven. Je hebt dan ook een groter scala aan munten tot je beschikking. Kies daarbij altijd voor 2 Factor Authentification.